Mi még pénteken a fokhagymakrémleves után ettük, ezúttal az egyszerű és gyors sütőben sütött változatot, méghozzá finom kis joghurtos öntettel, de meg kellett állapítanom, hogy nagymamám receptje az igazi. Az ő tócsnija lett a család nagy kedvence és legközelebb nem is kísérletezgetek más recepttel azt fogom sütni, ezért miután leírtam hogy készült az olajmentes, sütőben sült verzió, megosztom veletek a régi családi receptet is. Azért a modernebb változat is finom volt, barátnőmnek, aki még sosem evett tócsnit kifejezetten ízlett, de engem elkényeztetett a nagymamám féle változat. Jöjjenek tehát a receptek.
Tócsni sütőben sütve, kb. három személyre, kiindulási alap innen.
Hozzávalók:
4 közepes krumpli
1 fej hagyma (nálam lila)
2-3 evőkanál tejföl
két-három evőkanál liszt
só,bors
A krumplikat megpucoljuk, megmossuk, lereszeljük egy nagy tálba. A hagymát apróra vágjuk és az összes többi hozzávalóval együtt a krumplihoz adjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hozzávalóinkat jó alaposan összekeverjük. Jó alaposan kizsírozunk (ha zsír nincs kivajazunk) egy tepsit, vékonyan, maximum egy centi magasan elsimítjuk benne a masszát, betoljuk a forró sütőbe és pirosra sütjük. Nálam húsz perc alatt elkészült. Nagyjából ennyi idő kellett a fokhagymakrémlevesnek is.
A tálaláshoz a "mártogatós" úgy készült, hogy két-három evőkanál jó sűrű (görög) joghurtot elkevertem ugyanannyi cottage cheese- zel, beleszórtam egy kis oreganot, tettem bele egy teáskanál olíva olajat és egy kis fokhagymát, de simán sajttal és tejföllel is finom, vagy egy tzatzikivel.
És akkor íme a bevált családi tósnyi receptje Észak-Magyarországról:
Guszta amit sütöttél biztosan nagyon finom azzal az öntettel! Pont akartam mondani de már látom az itteni verziódat abban fokhagyma van én is azzal szoktam csak petrezselymet nem teszek bele.
VálaszTörlésKöszönöm :) Ennek az ételnek tényleg ezerféle változata létezik, biztosan mindenhogyan finom.
TörlésÉn is nagyon szeretem a tócsnit, eter féle módon el lehet készíteni. Sütőben még nem próbáltam, de tetszik az ötlet...:)
VálaszTörlésEgyszerűbb sütőben, de azért a serpenyős finomabb.
TörlésSütőben még nem próbáltam, itt az ideje. nagyon guszta, mi is szeretjük. Tejföllel egy komplett vacsora...
VálaszTörlésKöszönöm! Az biztos hogy én is szívesen enném tejföllel vacsira, ha lenne még :)
TörlésMt kell csinálni, hogy a ssszélei ne legyen kemény?
VálaszTörlésNem tudom,nekem - gyerekkoromban - pont a kemény/ropogós széle volt a kedvencem.Túrós lepényből inkább a közepe,macokból meg a széle volt a finomabb.Főleg,ha az utóbbi,még apróra vágott tepertővel is meg volt dúsítva.
Törlésmiért van elégetve???
VálaszTörlésNem volt elégetve, csak szép pirosra sült. De a fotó lehet nem a legjobb.
TörlésMennyi ideig kell sütni sütőben?
VálaszTörlésNekem kb. 20 perc alatt sült meg, de függhet a sütőtől szóval figyelni kell:-)
Törlés