2015. október 18., vasárnap

Mexikói sertés - ragu




Mexikói csirkemmellnek indult, mexikói sertés lett belőlre, mert kiderült, hogy a fagyasztóban takaros kis dobozban pihenő husi mégsem csirkemell. Ennek ellenére nagyon klassz kis vacsi kerekedett ki belőle, ráadásul egyszerű és gyorsan megvan. A férjem sültkrumplit kapott hozzá én csak egy kis kenyérkével ettem, de tortillába tekerve, némi zöldséggel is mennyei lehet.


Hozzávalók:

Kb. 300 g sovány hús - adott esetben szerintem sertéscomb lehetett, de pulykamellből is készítettem már és csirkéből szándékoztam
1 kis babkonzerv
2 - 3 marék mirelit kukorica
1 nagy fej hagyma
Fűszerek: pirospaprika, mexikói fűszerkeverék, bors, babérlevél ízlés szerint
vörösbor, víz, tej, paradicsomlé

Egy nagy serpenyőben kevés olajon megdínszteljük az apróra vágott hagymát. A húst kis kockákra vágjuk és lepirítjuk. Ha már színt kapott a husink és sehol sem nyers hozzáadjuk a babot és a kukoricát. Egy lapos evőkanál pirospaprikával és ízlés szerinti egyéb fűszerekkel (nálam egy evőkanál mexikói fűszerkeverék, pár tekerész a feketebors-malomból és két babérlevél kerül hozzá) és felöntjük kevés vízzel, borral és paradicsomlével, amíg meg nem telik a serpenyőnk. Az arányok kérdése az ízlésünkön múlik. És szoktam adni hozzá pár evőkanál tejet is, hogy selymesebb íze legyen. Kb. negyed órát közepes lángos főzzük és kész is van. Férjem nagy kedvence a hagyományos darált husis csilis babbal egyetemben.

2015. október 13., kedd

Zúzapörkölt bográcsban



Nincs is jobb mint a szabadban sütni főzni, így az egyik utolsó szép idős hétvégét mi is erre használtuk. Kimentünk a szőlőbe és bográcsoztunk egy jót. Az eredmény pedig egy csodás zúzapörkölt a nagymamám és a férjem érdeme.


Hozzávalók (nagyságrendileg 6 személyes adag):
1000 g csirke zúza (pucolás előtti súlya)
200 g csirkemáj
2 nagy fej hagyma
zöldpaprika
paradicsom
vörösbor
víz

Fűszerek: pirospaprika, vegeta, feketebors, kömény, babérlevél, koriander, majoranna, kevés só

A húst előkészítjük. Alaposan lepuculjuk, kis darabokra vágjuk és bevegetázzuk éjszakára. Férjjel előkészíttetjük a tűzrakóhelyet, ezalatt apróra vágjuk a vöröshagymát és a többi zöldséget (mamám mindig rak bele egy-két paprikát és paradicsomot, ettől finomabb íze lesz). Olajat öntünk a bográcsba (nem túl sokat) és megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát a paradicsomot és a zúzát. Lepirítjuk, ehhez minimális vízzel felöntjük, hogy ne égjen le. Ezt követően fűszerezzük ízlés szerint és öntsük fel borral és vízzel. Mi kb. 4 dl vörösbort és 1 liter vizet használtunk. Ezt jól be fogja főni. (Só már csak kevés mehet bele a vegeta miatt.) Kb. két óra alatt puhul meg teljesen a zúza, a májat fél órával a vége előtt elegendő beletenni.

A fotón az én tányérom látható. Friss puha kenyérrel egyáltalán nem diétás de csodafinom.