2013. január 29., kedd

Cukkini krémleves


Nem vagyok egy nagy leveses, de a krémleveseket és a tartalmasabb télies leveseket firss pékáruval, nos azokat nagyon szeretem. Mivel csülkös bablevest se nem olcsó, se nem gyors főzni, így nem készülhet minden nap, egy egyszerű zöldségkrémlevest főztünk. Nekünk kifejezetten ízlett. Még a tesóm is megette, pedig állítólag nem szereti a cukkinit.


Hozzávalók:

3 kisebb cukkini
2 sárgarépa
2 dl tejszín
1 leveskocka
kakukkfű,só,fehérbors
1 gerezd fokhagyma
1 liter víz

tálaláshoz: reszelt sajt, pirítóskockák

A cukkinit megpucoljuk, kis kokcákra vágjuk, a sárgarépát apróra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük és az egészet felöntjük egy liter vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint és hozzáadhatunk egy leveskockát. Ha megfőtt a zöldség, alaposan összeturmixoljuk az egészet szép simára. Felöntjük a tejszínnel és ismét forralunk rajta egyet, ha szükséges utánfűszerezzük. Ha hígnak találjuk akkor egy evőkanál keményítőt elkeverünk még fél dl tejszínben vagy tejben, és a forrásban lévő leveshez öntjük.

Reszelt sajttal és snidlinggel ettük, de jól illik mellé a fokhagymás pirítós is.

2013. január 27., vasárnap

Sörkifli


A sörkifli nagy kedvenc a családban. Magában, sajttal, vagy virslivel töltve, mindenképpen csodafinom harapnivaló. A két tepsi pillanatok alatt ki szokott ürülni. Tartalmas levesek mellé kiváló kísérő, de nagyon szeretjük csak úgy egymagában is. Most vacsorára készült.

Nem mondhatjuk bonyorult finomságnak, vagy díszítést igénylő receptnek, ennek ellenére úgy gondoltam ezt készítem a sad aktuális fordulójára, aminek a témája "Csavard fel a ....!" Mivel a kifliket csavarni kell remélem megfelelek a feltételeknek.

A recept sokszorosan kipróbált, mindenkinek ajánlom. Nálunk ez "A" sörkifli. Imádom, ahogy az alja ropog, a belseje finom puha, és csodásan ki lehet tekerni falatozás közben.


Hozzávalók:

500g liszt
1 kocka élesztő
1 evőkanál cukor
1 dl tej
1 kk só
Annyi langyos víz, amennyit felvesz (nálam kb 2 dl volt)

kevés olvasztott vaj, majd sós víz a kenéshez
opcionális hozzávalók: sajt, és vagy virsli a töltéshez, szezámmag, zöld fűszerek

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy gombóccá görgetve a tésztát tíz percet letakarva pihentetjük. Lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. A gombócokat egyenként kerekre nyújtjuk és nyolc cikkre vágjuk a köröket.

Megkenjük őket olvasztott vajjal, ha akarjuk megtöltjük őket, majd feltekerjük kifli alakúra. A kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve a sörkifliket lanygos sós vízzel átkenjük őket. A kenést húsz percenként megismételjük, összesen 3 szor. A második kör után előmelegígtjük a sütőt 220 fokra. 200 fokon sütjük őket készre.

Szezám maggal, reszelt sajttal vagy zöld fűszerekkel "díszítethető" az utolsó sós-vizes kenés előtt.

2013. január 22., kedd

Almás - fahéjas kelt sütemény



 A név sokkal bonyorultabb mint a süti maga. Eredeti elnevezéssel pehelykönnyű almás csigafánkként találkoztam vele Gabriella konyhájában. Rögtön megtetszett, egyrészt mert imádom a fánkot, másrészt meg olyan ínycsiklandóan nézett ki. Lehet, hogy valamit elrontottam, mert a kész sütemény nekem egyáltalán nem hasonlított fánkra, viszont egy annyira finom puha kelttésztát kaptam végeredményül, hogy úgy döntöttem megosztom a receptet.

Hozzávalók a tésztához:

600 g liszt
40 g élesztő
2 dl langyos tej
6 evőkanál kristálycukor
60 g puha vaj
csipet só
4 tojássárgája
1 kávéskanál fahéj
3 közepes édes alma
1 kisebb citrom
5-6 evőkanál olaj a sütéshez

Legközelebb ezt a tésztát megtöltöm vaníliapudinggal, szilvalekvárral, vagy  vastagon fahéjas cukorral. Szerintem mennyei lesz.


Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejben megfuttatott élesztőt, majd a vajat, cukrot, sót, fahéjat, tojássárgákat és jól összedolgozzuk.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, belecsavarjuk a citrom levét, majd a tésztához gyúrjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, akkor kétfelé vesszük, és lisztezett felületen kinyújtjuk mindkettőt külön-külön (ennél  a pontnál kenném meg jó alaposan a töltelékkel, vaníliapudinggal, kemény lekvárral, vagy fahéjas cukorral), és szorosan feltekerjük, majd kb. másfél cm vastagra szeleteljük. 

A tepsit kikenjük 4 evőkanál olajjal, beletesszük a csigákat úgy, hogy legyen közöttük hely, kelesztjük még kb. 15 percig. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra.. Lekenjük olajjal a tetejüket és az oldalukat, majd kb 10-12 perc alatt készre sütjük. 

A sütőből kivéve 5-10 percre egy tiszta konyharuhával letakarjuk őket.

2013. január 16., szerda

Lusta asszony túrós sütije - avagy a szórós túrós sütemény


Volt egy közeli lejáratú túró a hűtőben, amivel sürgősen kezdeni kellett valamit. Egyetlen vágyam volt, hogy ne legyen bonyolult a felhasználási módja, mert szép fárasztó munkanapot tudhattam a hátam mögött. Így esett a választásom erre a finom süteményre, amit tényleg gyerekjáték elkészíteni. Szerintem sokan ismerik és szeretik ezt a receptet. Nálunk egy írógépes megsárgult papírfecnin található. A blogon azért egyszerűbb lesz fellelni.


Hozzávalók:

3 dl liszt (a legjobb a rétesliszt, nálam most kukorica és simaliszt volt vegyesen)
2 dl porcukor
fél csomag sütőpor
500 g túró (igazából most 450 mert annyi volt itthon, de alapvetően fél kilóra van kitalálva a recept)
2 csomag bourbon vanílás cukor
1 citrom reszelt héja
4 dl tej
3 tojás
vaj érzéssel, nálam kb 70-80 g
opcionális - gyümölcsbefőtt, én házi meggybefőttet tettem most bele, de barackkal is nagyon finom, végszükség esetén pedig mazsolát is adhatunk hozzá, csak azért én nem vagyok oda

Egy tepsit vastagon kivajazunk. Én egy 20 * 30 centis kerámia-tepsit használtam így pont jó a süti magassága.

A lisztet, a porcukorral és a sütőporral jó alaposan összekeverjük. A keverék felét a tepsibe szórjuk. Rámorzsoljuk a túrót, megszórjuk a vaníliás cukorral, citromhéjat reszelünk rá és ha van otthon tehetünk rá egy kis üveg gyümölcsbefőttet is, de nem muszáj. 

Rászórjuk a "töltelékre" maradék lisztes keveréket. A tetejére vajat csipegetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (Én hőlégkeverésen sütöttem, ha valaki alsó-felső sütést választ, akkor inkább 200 fokot javaslok.)

A tejet és a tojásokat simára keverjük, és ráöntjük a sütemény tetejére. A forró sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép piros színt kap. Nekem kb. 30-35 percig sült.

 Forrón, langyosan és hidegen is finom.


2013. január 13., vasárnap

Fánkszezon


Ha Farsang akkor fánkot kell sütni. Méghozzá mindenfélét szép sorjában. Imádom a fánkot. Olajban sütni már kevésbé szeretem ezért megpróbáltam egy sütőben süthető változatot elkészíteni. Nos... sajnos nem lett fánk. Finom puha kelt sütemény az igen, de a fánkkal köszönő-viszonyban sem volt. Azért majd jön az a poszt is, mert a kellemesen laza tésztával vannak még terveim, de a fánk az sajnos olajban sül.


Szerencsére viszont a nagymamámnak nincsnek ilyen allűrjei mint nekem, hogy ne legyen minden olajszagú, stb-stb, és csodafinom végtelenül laza fánkocskákat varázsolt a vasárnapi ebéd mellé. Szegény megjegyezte hogy valahogy sosem lesz szép, különösen hogy a papám közölte, hogy olyan mint egy pogácsa, de szerintem még szépek is, és egyébként is az íze a lényeg, ami pedig utánozhatatlan. Igazi mama féle.


A recept már fenn van  a blogon ITT, de csak néhány árva fánkocska volt a fotózásra, ezért Illéskrisz fánszezoni játékán fellelkesedve közlöm az aktuális képeket. Ha valaki netán a csöröge fánkot részesíti előnyben az a recept is megtalálható a blogomon, szintén a mamámtól és szintén nagyon finom.

2013. január 11., péntek

Csibeburger


A Relaxtour-on találtam ezt a fincsi csibeburger-husi receptet, amihez még  a szabad tűz sem hiányzik, így télre ideális. Friss zsemlébe téve, paradicsommal, hagymával, olvasztott sajttal és házi pizzaszósszal megkoronázva egyszerűen tökéletes vacsora volt.

Hozzávalók:
600 g csirkemellfilé,
1 hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
1 ek olívaolaj, 
50 ml tejszín, 
1 kisebb csokor friss bazsalikomlevél, 
1 kk piros, enyhén csípős paprika, frissen darált só, bors, ízlés szerint, 
20 g vaj


Elkészítés:

A hagymát apró kockára vágjuk, az olívaolajon megfuttatjuk, és a tűzről levéve belekeverjük a piros paprikát. A csirkemell felét 1x1 cm kis kockákra vágjuk, a másik felét késes aprítógépben a tojással, a tejszínnel, a bazsalikomlevéllel, a megpárolt hagymával együtt összeturmixoljuk. Ehhez a masszához keverjük a felkockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk (szerintem még egy kis szárított oreganót is elvisel) és 10 cm átmérőjű korongokat formázunk belőle.

A sütőt előmelegítetjük 160°C-fokra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsin a korongokat 10-12 percet sütjük, majd tálalás előtt a sütőből kivéve egy serpenyőben a felolvasztott vajon aranybarnára pirítjuk mindkét oldalukat.


Köszönöm Wanna a szuper receptet. Biztosan lesz ismétlés!

2013. január 8., kedd

Cukkinis - sajtmártásos tészta



Ismét tésztáztunk, ezúttal egy vegetáriánus változat került az asztalunkra. Nagyon finom egytálétel lett belőle, de volt aki husi mellé ette és köretnek is kiváló. Egyik kedvenc blogomon, Chef Vikinél találtam. Kicsit variáltam rajta a szánk íze szerint, de maga az alapötlet nagyon jó. Szeretem a sütőben összesült tésztákat.

Hozzávalók:

500 g száraztészta (nálam farfalle)
800 g cukkini (3 darab volt otthon, nem mértem de kb ennyi lehetett)
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, friss bazsalikom

A sajtmártáshoz:

50 g vaj
2 púpos ek liszt
5 dl tej
150 g sajt + kevés a tetejére (én trappistát, mozarellát és füstölt sajtot használtam vegyesen)
só, bors, szerecsendió

Sütéshez kevés olívaolaj a sütéshez és vaj az edény kikenéséhez



A tésztát forró, sós vízben a al dente-ra főzzük és leszűrjük.

A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, fokhagymát  és bazsalikomot apróra vágjuk, a cukkiniket tökgyalun legyaluljuk.

Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a  cukkinit, készre pároljuk, s a végén hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük.


A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, gyenge rózsaszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Megsózzük, fehér borssal és kevés szerecsendióval ízesítjük. Apránként csomómentesre keverve felöntjük a tejjel, néhány percig kevergetve főni hagyjuk, amíg besűrüsödik. Levéve a tűzről belekeverjük a reszelt sajtok nagy részét de egy keveset hagyunk a tál tetejére.

Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a sajtmártással, a párolt cukkinivel és hagymával, végül egyesével hozzákeverjük a tojásokat.

Egy jénait kivajazunk. A cukkinis-sajtos tésztát belesimítjuk, és 180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.


2013. január 4., péntek

Tejszínes - garnélás spagetti


Kicsit flancosnak hangzik ez az étel a garnéla miatt, ennek ellenére nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogásról van szó. Ráadásul szerintem csodafinom.

 Hozzávalók 4 személyre:

1 doboz pucolt mirelit garnélarák (kb 25-30 darab volt benen)
450 g spagetti tészta
4 dl tejszín
fél dl fehérbor
4 gerezd fokhagyma
1 fél citrom leve
ízlés szerint (jó sok) aprított petrezselyem zöldje és bazsalikom
só, bors
vaj, olívaolaj


A fagyasztott rákocskákat hagyjuk felengedni. Fél órára bepácoljuk citromlével, sóval, borssal és egy kevés olívaolajjal.

Egy nagy lábasban vizet forralunk a spagetti tésztának. Tegyünk bele egy kevés sót és olajat.

Amíg forr a víz, egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, megfuttatjuk benne az apróra vágott hagymát, fokhagymát, s hozzákeverjük a garnélarákokat. Néhány percig pirítjuk.

Felöntjük a fehérborral, hagyjuk forrni, majd elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot és kb. 5 percig lassú tűzön összefőzzöóük. Az al dente-ra főtt tésztát leszűrjük, összekeverjük a szósszal és forrón tálaljuk.