2015. március 26., csütörtök

Londoni városnézés

Londonban voltunk a múlt héten és megpróbáltunk három nap alatt annyi benyomást magunkba gyűjteni, amennyit csak lehetett.


Az első programunk a British Museum volt, amit annak, aki jól bírja a kúltúrát és a gyaloglást péntek késő délutánra vagy kora estére ajánlok , ugyanis minden más múzeummal/galériával/templommal ellentétben, ahová legkésőbb fél 5ig lehet bejutni, a British Museum péntekenként 20.30-ig tart nyitva. Itt minden megtalálható, az asszír óriásoktól a kínai mestermunkákon keresztül egészen a

kristálykoponyáig. Mi másfél órát bóklásztunk csak, mert másodjára jártunk itt, de aki először jár erre, annak inkább 2-3 óra minimum szükséges, attól függően, hogy melyik kiállításokat szeretné megtekinteni.
A múzeumi túra után jólesik egy kiadós ebéd, amelyet bármelyik autentikus pubban elfogyaszthatunk, mindegyikben ugyanazt az étlapot fogjuk megtalálni és mindenütt ugyanazt a jó minőséget kapjuk ugyanazon a csillagászati áron.


Ha olcsóbban akarunk étkezni, látogassuk meg a legközelebbi Sainsbury's áruházat, ahol valami zseniális a választék ALE-ből (csodafinom, ízes sörökből) és mindenből amit csak akarunk, vagy nézzünk el egy piacra. Az alábbi képen a Borough piacról láthatunk egy pités pultrészletet.


A piactól egy pár lépésnyire magasodik a Southwark katedrális, valamint a háttérben látható üvegmonstrum, ahol állítólag 40.000.- ember dolgozik nap mint nap. Félelmetesek az ellentétek.


Ha már Londonban vagyunk, mindenképpen sétáljunk le a Temze partjára, végtelenül bővelkedik látnivalókban. A sapkát és sálat viszont tavasszal se hagyjuk otthon, mert a szél igencsak jeges tud lenni. Ne tévesszen meg senkit, hogy a helyiek nem viselnek kabátot, a turistákon nem véletlenül van...


Esti séták alatt ne hagyjuk ki a Piccadilly Circus-t, ahol mindig zajlik az élet, innen indulhatunk a nyüzsgő Soho felé, és ha már erre sétálgatunk, a kínai negyedet se hagyjuk ki. Kivilágítva lenyűgöző látványt nyújt.


Természetesen nincsen London Tower és Tower Bridge nélkül, így ezeket is meglátogattuk. A Tower fantasztikus élmény volt másodjára nézve is, a hídon viszont véleményem szerint épp anyit ér az utcaszinten átsétálni, mint a tetején, így ha valakinek véletlenül nincsen London Pass-a, annak nem biztos, hogy megéri a 9 fontos belépőjegyet.



Ha olyan szerencsénk van, hogy kisüt a nap (meg egyébként is) mindenképpen látogassunk el a City parkjaiba, zöld nélkül nincs londoni hangulat. Az alábbi mókuskát a Saint James's parkban sikerült lekapnom.


A Green park, vagy a Saint James's felől attől függően honnan érkezünk, érdemes elsétálni a Buckingham palotához, ahol 11 óra környékén szokott őrségváltás lenni.


Ha valami igazán elegánsra vágyunk, High Kensington környékén tegyünk egy sétát.


A bejegyzésem végére hagytam London leghíresebb áruházait. A Harrods-ban az ember csak kapkodja a fejét a fényűzéstől. Maga az áruház gyönyörű, olyan mint egy múzeum, de az élelmiszer részét leszámítva az ember szinte semmit nem engedhet meg magának.


Az Oxford Circus-nél található Liberty Áruház szintén impozáns látványt nyújt. Be nem jutottunk, mert bezárt, mire ideértünk, viszont ha gyermekkel vagyunk a közelben található Hamleys üzletet semmiképpen se hagyjuk ki, ez ugyanis a világ legnagyobb játékboltja.


A közlekedés Londonban igen egyszerű, ha a metró és a gyaloglás kombinációját választjuk. Egy tipp a Londonba utazóknak: vigyetek magatokkal Pay pass-os bankkártyát, ezzel ugyanis lehet metrózni és buszozni így nem kell méregdrágán jegyeket venni (buszra már nem is lehet) és nem kell sorba állni Oyster vagy Travel Card-ért sem. Gyors és kényelmes megoldás és napi limitje van, azaz akárhányszor is metrózunk egy nap x fontnál nem von le többet, aszerint, hogy hány zónába léptünk át. 

2015. március 15., vasárnap

Hawaii csirkemell




Ez egy viszonylag gyorsan elkészülő, mégis különleges és mutatós ebéd, vagy vacsora, ráadásul kevés hozzávalót igényel. A hawai csirkemell mellé kukoricás rizst és joghurtos-majonézes vegyes salátát készítettem. Könnyű fehérbor illik hozzá.


Hozzávalók négy személyre:

600 g csirkemell
1 konzerv ananász (lehetőleg nem cukros, vagy minimum kevésbé édes)
sok sajt (trappistát használtam)
vaj a sütéshez (kb 30-35 gramm)
só, bors (én egy kevés csirkefűszert is használtam, de az elmaradhat) ízlés szerint

A csirkét hártyátlanítjuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kicsit kikloffoljuk, hogy puhítsunk a rostokon. Befűszerezzük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és pirosra sütjük a csirkemellszeletek mindkét oldalát. Előmelegítjük a sütőt és sajtot reszelünk. Egy hőálló tálat kivajazunk és belefektetjük a csirkét. Mindegyik szeletünkre ráhelyezünk egy ananászkarikát, majd jó alaposan megszórjuk reszelt sajttal. A sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg ráolvad a sajt és elkezd pirulni.ű
Készen is vagyunk, egyszerű de csodafinom.

2015. március 8., vasárnap

Marhapörkölt





A nagymamám marhapörköltje a legfinomabb vasárnapi ebéd, amit csak el tudok képzelni. Nokedlivel és egy pohár száraz vörösborral az igazi.

Hozzávalók:


2 nagy fej hagyma
kettő paradicsom
egy zöldpaprika
1400 g marhalábszár (pucolás előtti súly)
vörösbor
néhány szem borókabogyó
két gerezd fokhagyma
pirospaprika
feketebors, kömény, babérlevél,kevés vegeta, só ízlés szerint

A marhahúst nagyon alaposan lepucoljuk, hártyátlanítjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomokat négybe vágjuk, a paprikát is minél kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés olajjal és vízzel egy nagy lábasban megdinszteljük. Jó alaposan összenyomkodjuk, amikor megpuhult még egy kevés olajjal megpirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát és a feldarabolt húst. Kevés vegetával, a fokhagymával, köménnyel, borssal, koriandermaggal és borókabogyóval ízesítjük. Beledobunk még két babérlevelet. Felöntjük egy nagy pohár vízzel.
A húst puhára főzzük (ezt segítjük pár csipet szódabikarbónával). Alacsony lángon, hosszan főzzük. (A mama kb. fél 10-től fél 1-ig főzte.) Amikor látjuk, hogy nagyon lobog, adunk hozzá vizet. Kb. fél időben sózzuk meg. Két deci száraz vörösborral felöntjük a pörköltet, amikor már majdnem kész. Forraljuk és elkészültünk.

Nem diétás, de nagyon finom.