A nagymamám marhapörköltje a legfinomabb vasárnapi ebéd, amit csak el tudok képzelni. Nokedlivel és egy pohár száraz vörösborral az igazi.
2 nagy fej hagyma
kettő paradicsom
egy zöldpaprika
1400 g marhalábszár (pucolás előtti súly)
vörösbor
néhány szem borókabogyó
két gerezd fokhagyma
pirospaprika
feketebors, kömény, babérlevél,kevés vegeta, só ízlés szerint
A marhahúst nagyon alaposan lepucoljuk, hártyátlanítjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomokat négybe vágjuk, a paprikát is minél kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés olajjal és vízzel egy nagy lábasban megdinszteljük. Jó alaposan összenyomkodjuk, amikor megpuhult még egy kevés olajjal megpirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát és a feldarabolt húst. Kevés vegetával, a fokhagymával, köménnyel, borssal, koriandermaggal és borókabogyóval ízesítjük. Beledobunk még két babérlevelet. Felöntjük egy nagy pohár vízzel.
A húst puhára főzzük (ezt segítjük pár csipet szódabikarbónával). Alacsony lángon, hosszan főzzük. (A mama kb. fél 10-től fél 1-ig főzte.) Amikor látjuk, hogy nagyon lobog, adunk hozzá vizet. Kb. fél időben sózzuk meg. Két deci száraz vörösborral felöntjük a pörköltet, amikor már majdnem kész. Forraljuk és elkészültünk.
Nem diétás, de nagyon finom.
A legegyszerűbb dolgok mindig a legjobbak, lényeg a jó alapanyag, persze nem árt egy "kockás füzet" a nagymamától :)
VálaszTörlésÍgy van! Ezért is írom a blogot, ez lesz a mi digitális kockás füzetünk :)
Törlés