2017. május 31., szerda

Mákos linzer




Ez egy klasszikus Lajos Mari féle recept, a 66 Karácsonyi édesség című könyvében találtam. Mi még húsvétra sütöttük meg, csak most volt időm feltenni a blogra. Nem egy könnyen kezelhető tészta, de a végeredmény egy csoda finom, omlós sütemény ami sokáig eláll, ha hagyjuk. Ráadásul egy tészta összegyúrásával három különböző jellegű aprósütit kaphatunk: mákos kifliket, klasszikus mákos linzert, illetve kis puszedli szerű sütikéket, amiket hallottam már mákos pogácsának is nevezni.

Hozzávalók a mákos linzertésztához:

1 vaníliarúd (Én ehelyett két csomag bourbon vaníliás cukrot használtam, és így a porcukor mennyiségéből levontam húsz grammot)
330 g lágy vaj
140 g porcukor (nálam nyírva)

1 (bio) narancs vagy citrom reszelt héja
1 tojás
400 g finomliszt
140 g darált mák

Ha kifliket készítünk, szükségünk lesz csokoládéra, amibe olvasztás után belemárthatjuk a végeket, vagy porcukorra, amiben még melegen beleforgatjuk. A pogácsákhoz pikáns sűrű lekvár kell, mi szilvát használtunk, a linzereket pedig ízlés szerinti lekvárral ragaszthatjuk össze.

Elkészítés:

Habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval a vaníliáscukorral, a reszelt narancs, vagy citromhéjjal, majd a tojással. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és egy kicsit ragadós tésztamasszává összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább három órát, vagy egy éjszakán át pihentetjük.

A mákos kiflikhez és "puszedlikhez" a tésztából (én a tészta felét szántam erre a célra) rudakat sodrunk, azokat pedig 1 cm vastag darabokra vágjuk. A kiflihez a darabokból a két végük felé elkeskenyítve ujjnyi vékony rudakat formálunk és kifli formába hajlítjuk. A puszedlikhez a két tenyerünk között golyókat görgetünk a darabkákból, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket és gömböcöket, az utóbbiak tetejét kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe. A tepsit hideg helyre tesszük, amíg előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 15-18 perc alatt sülnek készre. Sülés után a kifliket melegen porckorba forgatjuk, vagy csokiba mártjuk a végeket. A puszedlik mélyedését pedig kemény lekvárral töltjük meg.

A linzervirágokhoz a tésztát alaposan lisztezett felületen, lisztezett sodrófával, vagy két sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk és a kívánt formákkal szaggatjuk. Ezeket is az eredeti recept szerint hűvösre kell tenni a sütés előtt egy fél órára én ennél jóval rövidebb ideig tettem csak hűtőbe, de tökéletesek lettek. Negyed óra sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni és lekvárral összeragasztjuk a sütinket.

Tipp: Ha mindhárom féle sütit megsütjük és nagy a család, akkor nyugodtan csináljunk dupla adag tésztát, különben az egyes fajtákból nem lesz sok süti és hamar elfogy. Az alaprecept Lajos Mari szerint kb. 100 kiflihez, vagy 60 linzervirághoz elég.


2017. május 26., péntek

Egyszerű gyümölcstorta




Bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető, könnyed és mutatós süti. A férjem sütötte a születésnapomra, és mivel töménytelen mennyiségben érik nálunk a cseresznye, azzal készült. Gyümölcstortaformánk nincs, sima egyszerű 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában, vagy tortakeretben is elkészíthető.

Hozzávalók:

A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
egy csipet só

A krémhez:

Két csomag főzős vaníliapuding
7,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor
1 bio citrom reszelt héja (elhagyható, de jobb vele)

A tetejére: bármilyen magozott, vagy felszeletelt gyümölcs és egy csomag tortazselé.


Először a szokott módon elkészítjük a piskótát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Azaz szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk egyesével a tojássárgákat és a cukrot, majd beleszitáljuk a lisztet. Amíg a piskóta sül, főzzük meg a pudingot. A pudingot langyosan terítjük szét a tésztán és a hűtőbe tesszük. (Mi a tortakeretben hagytuk a sütit és úgy állítottuk össze, a zselatin/tortazselé miatt mindenképpen szükség lesz valamilyen peremre.) Előkészítjük a gyümölcsöket és azokat is szépen elrendezzük a tortán. Végül a zacskón található leírás szerint elkészítjük a tortazselét (nekünk főzős volt, de lehet kapni csak kikeverőset is) és egyenletesen elosztjuk a süti tetején. Visszatesszük a hűtőbe dermedni és fél óra múlva már nyugodtan ehetjük is, addigra szép szeletek vághatók belőle.

2017. május 23., kedd

Tejberizs




A tejberizs egy gyorsan és egyszerűen elkészülő desszert, vagy éppen reggeli. Ráadásul jól variálható. Most cseresznyés öntettel ettem, de friss gyümölcsökkel, kakaóval, vagy fahéjjal is nagyon finom. Melegen is, hidegen is fogyasztható, ki hogy szereti.

Tejberizs alaprecept:
fél liter tej
125 ml kerek szemű rizs (kis csésze volt a mértékegységem, súlyra nem tudom mennyi)
1 csomag vaníliás cukor
1 púpos evőkanál cukor (nálam nyírfacukor)
1 teáskanál vaj
1 csipet só

Ha valaki édesszájú, akkor még egy kanál cukrot tegyen bele, mert így nem lesz különösebben édes az eredmény.

A tejet és a vajat egy csipet sóval felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és alacsony hőfokon kb. 15 percig főzzük. Időnként keverjük meg. Ezután adjuk hozzá a cukrokat és még két-három percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva fedő alatt pihentessük pár percet és ha melegen szeretjük akkor már fogyaszthatjuk is.

A cseresznyés öntet:
Amíg fő a rizsünk, lehet készíteni hozzá finom cseresznyés öntetet. Ehhez az adaghoz én kb. három-négy marék fagyasztott, magozott cseresznyét használtam, amit még tavaly tettem el, mert megfeledkeztem róla, de azóta érik a friss cserkó is, avval is tökéletes és úgy még egy-két perccel gyorsabb a folyamat.

A magozott cseresznyét egy kanál cukorral kis serpenyőben felforrósítjuk, a levéhez, amit eresztett egy lapos evőkanál kukoricakeményítőt keverünk, egyet forralunk rajta, miközben kevergetjük, féretesszük hűlni.

Poharakba, vagy tálkákba rétegezzük a cseresznyeöntetet és a tejberizst. Hűtőben tárolva pár napig eláll (na). Ebből az adagból 5 pohárnyi desszert, vagy négy adag laktató reggeli lesz.

Először készítettem, de biztosan nem utoljára.



Ps.: Nagyon sokáig kimaradt az életemből a blog, azon egyszerű oknál fogva, hogy roppant sok minden történt és leginkább olyasmit főztem/sütöttem, ami már szerepel az oldalon, de mostantól hirtelen a nyakamba szakadt a szabadidő és talán az ihletem is visszajön, így igyekszem ismét rendszeresen jelentkezni.