2012. szeptember 29., szombat

Amerikai csokis keksz - Chocolate chip cookie



Ez a süti a páromnak és a tesómnak is nagy kedvence, pillanatok alatt el is tüntetnek egy tepsit. Az adag nem túl nagy, érdemes duplázni, ha nagyobb családnak készül. Mint az amerikai sütik általában ez is gyorsan összekavarjuk az alapanyagokat és mehet is a sütőbe típusú recept. Nagyon gyorsan elkészül és még gyorsabban elfogy. Téliesebb fűszerezéssel egyszer már szerepel a blogon, de szerettem volna ezt az alapverziót is megosztani.


Hozzávalók:

 200 g liszt - egy két kanál belőle teljes kiőrlésű tönkölyliszt, a többi fehér
 120 g cukor - jót tesz neki ha a fele barnacukor, az kicsit ragacsosabb, de sima kristálycukorból is készíthető
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
100 g étcsokoládé apróra vágva (kerülhet még bele apróra vágott mogyoró vagy tejkaramella is, azokkal is finom)
100 g puha vaj
1 egész tojás
1 csipet só
kevés tej

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Az étcsokoládét apróra vágjuk (ehhez jó éles és szép nagy kést ajánlok, csak vigyázzunk az ujjunkra) és belekeverjük a lisztbe.

A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Miután jó alaposan megkevertük a masszát apránként hozzáadjuk a lisztet és ha túl száraz egy kevés (néhány evőkanál) tejet is.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tészta ragad és nagyon lágy, de ez így jó. Kisebb diónyi golyókat formázunk belőle, majd a két tenyerünk közt laposra préseljük. Vagy ha a tisztább megoldást választjuk két kanál segítségével kis halmokat teszünk a sütőpapírra. Ezzel a módszerrel gyorsabban végzünk viszont olyan szabálytalan formájú cookie-kat kapunk, mint amik a képen vannak.

Sütőpapírral bélelt tepsiben. 10 -12 percig sütjük, ha kicsi színt kap alulról, akkor már jó. (10 percnél még épphogy "krémes" a belseje, 12-nél már szárazabb, kekszesebb) Amikor kiszedjük még nagyon puha ne nagyon piszkáljuk, amíg legalább langyosra nem hűl.


2012. szeptember 27., csütörtök

Kakaós vagy fahéjas tekercsek




Nagyon ízlett a túros batyu kelt tésztája így most abból finom kis kakaós tekercseket készítettem. Nagyon finomak lettek, de legközelebb több kakaót teszek bele és csinálok fahéjas változatot is. Imádom az enyhén citromos sülő kelt tészta illatát a fahéjjal párosítva.

Hozzávalók a kelt tésztához:

60 dkg rétesliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 mokkáskanál só
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
1 kis kupica rum

Hozzávalók a töltelékhez:

fahéj vagy kakaó
kristálycukor (esetleg nyírfacukor)
Kevés olvasztott vaj

1 tojás és egy evőkanál tejföl a kenéshez


Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejben felfuttatjük. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és simára dagasztjuk,majd letakarva duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütőgépünk, akkor azzal is összedagasztathatjuk és megkelesztethetjük a tésztát.

Kettévesszük a tésztát hogy könnyebb legyen dolgozni. Az egyik adagot lisztezett felületen fél centis téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Annyi kakaót szórunk rá, hogy eltakarjuk a tésztát, majd nagyjából ugyanennyi cukrot szórunk rá. Feltekerjük mint a bejglit és egyforma méretű háromszögeket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással és negyed órát állni hagyjuk. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A második adag tésztával is úgy járunk el, ahogy leírtam, csak erre tehetünk akár fahéjat is a kakaó helyett. Ha lejárt a negyed óra ismét megkenjük a sütiket, csak ezúttal egy evőkanál tejföl és egy kávéskanál cukor keverékével és légkeveréses sütőben negyed óra alatt készre sütjük.

A receptből két tepsi kakaós és / vagy fahéjas tekercs lesz.

Szerintem csinos így kettévágva

2012. szeptember 21., péntek

Gabriella féle túrós batyu



Nekem most éppen ricottám volt itthon így ez valójában ricottás batyu és nem túrós, de nagy különbséget nem érezni ízben, szerintem. Ezek a batyuk, mint a címből is kiderül az egyik kedvenc blogomról, Gabriella konyhájából valók. Csúcsszuper recept, csak icipicit módosítottam rajta, azt sem azért mert bármi gond lenne az eredetivel. Köszönet a receptért Gabi!


Hozzávalók a kelt tésztához:

60 dkg rétesliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 mokkáskanál só
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
1 kis kupica rum

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg száraz ricotta, vagy túró (mivel száraz volt tettem még bele két evőkanál tejfölt is)
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
fél citrom héja, kevés leve
1 evőkanál búzadara
2 evőkanál házi baracklekvár

+opcionális, beáztatott mazsola, vagy kis kockákra vágott körtebefőtt (Nekem az egyik tepsibe mazsola, a másikba körte került.)

A kenéshez:

2 tojás fehérje
egy evőkanál tejföl
egy kávéskanál cukor


Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejben felfuttatjük. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és simára dagasztjuk,majd letakarva duplájára kelesztjük.

Az túrót áttörjük és az összes hozzávalóval alaposan elkeverjük. 

A megkelt tésztát 4 felé vesszük, majd mindegyiket egyenként kinyújtjuk és 6-6 négyzetre vágjuk így összesen 24 db, azaz két tepsi batyut fogunk kapni.

Minden négyzet közepére teszünk egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogjuk középen összecsippentjük.

A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tojások kimaradt fehérjével lekenjük a tetejüket, majd pihentetjük még kb. 15 percig.

1-2 evőkanál tejfölt összekeverünk 1 kávéskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenjük ezzel is.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt szép pirosra sütjük. (Gabi szerint sima sütőben kb. 30-35 percig kell sütni)



2012. szeptember 20., csütörtök

Langalló, vagy más néven kenyérlángos



Ez egy egyszerű kis recept, alap fehér kenyértésztát szoktam bedagasztani keleszteni, belesimogatni egy nagy tepsibe, megpakolni tejföllel, szalonnával hagymával, sajttal és jó magas hőfokon kisütni. A feltétek persze variálhatók, de én ezt a klasszikusat szeretem a legjobban. Az igazi jó kenyérlángos széle ropogós, a belseje puha a feltét pedig jó szaftos. Ez pont ilyen :)


Hozzávalók 4 személyre:

A kenyértésztához:

300 ml víz
1,5 evőkanál vaj vagy zsír
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
540 g liszt
1 zacskó szárított vagy fél kocka rendes élesztő

A feltéthez:

tejföl, szalonna, lilahagyma,sajt ízlés szerinti mennyiségben

A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakolom és dagasztó-kelesztő programon elkészíttetem vele a finom lágy kelt tésztát. Mikor a duplájára kelt belehúzogatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A hagymát és szalonnát felszeleteljük, a tésztát 5 percig elősütjük, majd megkenjük a tejföllel, megborsozzuk és rászórjuk a feltéteket, végül sajtot reszelünk rá.

Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, míg szép piros nem lesz. Melegen kockákra vágjuk és tálaljuk.


2012. szeptember 16., vasárnap

Ricottás - körtés pite



Lilla a Megfőzlek blog szerzője klassz játékot hirdetett, melyre őszi vagy téli süteményreceptekkel lehet jelentkezni. Hála egy férfi családtagnak, árválkodott két adag ricotta a hűtőben, így az eredetileg tervezett almatorta helyett ezzel az olasz ihletésű ricottás - körtés pitével nevezek. Eredeti nevén crostata di ricotta e pere.


Íme a recept:

Pitetészta egy 28 cm-es piteformához:

300 g liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 tojás sárgája
125 g hideg vaj, kis kockákra vágva
egy evőkanál (kacsa)zsír
1 teáskanál tejföl (ha nem áll össze lehet több is)
2-3 evőkanál hideg víz
1 citrom vagy lime reszelt héja

A töltelékhez:

2 egész tojás
2 dl tejszín (lenne az igazi, sajnos csak tejem volt itthon)
400 g ricotta / végszükség esetén túró
3 nagy körte meghámozva és szeletekre vágva, vagy körtebefőtt vékonyan felszeletelve
1 vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (nyírfacukor)
1 kávéskanál őrölt gyömbér
Fél lime vagy citrom leve


Elkészítés:

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd hűtőbe tesszük egy jó fél órára. Ezalatt kényelmesen el lehet készíteni a tölteléket.  

Nekem most elég száraz túrószerű ricottám volt, ezért ezt először összeturmixoltam. A töltelék hozzávalóit a körtét kivéve egész egyszerűen összekeverjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 

Kinyújtjuk a pitetésztát és belesimítjuk a kivajazott formába. A túllógó részeket levágjuk, ezekkel a tésztadarabokkal lehet majd díszíteni a piténket. Megszúrkodjuk villával a tésztát, majd a forró sütőbe toljuk és elősütjük kb. 10-15 percet.

A körtéket felszeleteljük. (Nekem csodafinom szegfűszeges házi körtebefőttem volt itthon, amit a nagypapám készített. Köszi szépen papa!) 

Kiveszük a tésztát, belesimítjüka  tölteléket, és a körteszeleteket majd tetszés szerint díszítjük. A kimaradt tojásfehérjével lekenjük a tésztadíszítést majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük kb. 25-30 perc alatt.


Finom lett csak kissé száraz, így legközelebb teszek még a töltelékbe plusz tejszínt és/vagy tejfölt. Így egy kis házi lekvárt ettem mellé, úgy már nagyon finom volt.

2012. szeptember 12., szerda

Fazzini liguri - Ligúr krumplis lepény



Ezt a szimpatikus egyszerű és olcsó receptet egy Olaszországban vett receptújságban a Vero Cucina - ban találtam. Mivel nem bonyorult és semmi extra hozzávalót nem igényel, már akkor elhatároztam hogy megsütöm, amikor először lapoztam bele az újságba. Azóta ugyan eltelt talán vagy két hónap, de a receptek szavatossági ideje szerencsére nem jár le. Ez a ligúr krumplis finomság remek sör vagy borharapó, de finom vacsorára, vagy akár reggelire is.


Hozzávalók 4 személyre:

500 g lisztes krumpli
200 g liszt + a nyújtáshoz
1 evőkanál sütőpor
(én tettem a tésztába még egy kanál olíva olajat)

A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és még melegen összetörjük. A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen vékonyra (kb. 2mm-esre) nyújtjuk a tésztát és pizzavágóval hosszúkás négyszögeket vágunk belőle. Egy teflonserpenyőben oldalanként kb. másfél- másfél percig sütjük a szeletkéket, míg a felületükön buborékok keletkeznek. A serpenyőbe nem kell semmilyen zsiradék.

Ha hűek akarunk lenni az eredeti recepthez, hagymás olívaolalajjal még melegen vagy langyosan tálaljuk. Én egy egyszerű lilahagymás zöldparadicsomsalátát készítettem hozzá.


2012. szeptember 8., szombat

Piadina recept - Egy falat Itália



Egyik kedvenc gyors olasz ebédem vagy vacsorám a piadina (magyarosan talán lepénykenyérnek lehet hívni) a lehető legkülönbözőbb variációkban. Imádom az alap caprese-t paradicsommal, mozzarellával és friss bazsalikommal, a sajtos - felvágottast, a tonhalasat, de még a nutellásat is. Ez az egyszerű étel eredetileg Emilia Romagna tartományból származik, de már egész olaszországban elterjedt és nem véletlenül. Nagyon finom gyorsan elkészíthető és gyorsan elfogyasztható ételről van szó. 

Már régóta készülök rá, hogy megsüssem a saját házi piadinámat. Annyi recept kering a neten, hogy nehéz volt a választás, melyiket is készítsem el. Számos helyen élesztővel máshol szódabikarbónával írták az "eredeti" piadina receptjét.  Úgy vettem észre a legtöbb helyen zsírral készül, de sokan helyettesítették olívaolajjal. Ebből azt szűrtem le, hogy a piadinára is igaz, ami sok minden másra, hogy házanként hasonlóan, de mégis eltérően készítik. Az itthon lévő dolgokhoz igazítottam a receptemet és nagyon finom lett.


Hozzávalók:

500 g liszt - nekem még volt a nyaralásról hozott 00-ás, így azzal készítettem, de a sima bl55 is jó
3 kanál zsír
langyos víz
teáskanál só
fél kávéskanál szódabikarbóna

Tegyük a lisztet a munkafelületünkre, gyúródeszkára, vagy egy nagy tálba. A zsírt keverjük el egy pohár melegvízben a sóval együtt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává. Osszuk a piadina tésztát nyolc vagy kilenc egyenlő kis gombócra. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra kb. 3 mm- esre. Felforrósított teflon serpenyőben (szerintem legjobb a palacsintasütő) zsíradék nélkül mindkét oldalát kb. másfél perc alatt készre sütjük.


A felére ráhalmozzuk az előkészített tölteléket. Jelen esetben az egyik adagot felkarikázott paradicsommal, mozarellával és zöldfűszerekkel, a másikat pedig tonhalkonzervvel, majonézzel, paradicsommal és lilahagymával. Ráhajtuk a tészta másik felét és jóízűen elfogyasztjuk.


Buon appetito!

2012. szeptember 5., szerda

Sajtos - sonkás és más finomságokkal töltött tortilla


Ez egy 5 perc alatt összedobható vacsora illetve ebéd ötlet rohanós napokra. Amilyen egyszerű annyira finom és ezt is lehet variálni úgy, hogy ugyanilyen gyors maradjon az elkészítése.

Hozzávalók:

Házi vagy bolti tortilla lapok
sajt
sonka és/vagy szalámi és/vagy zöldségek ízlés szerint
friss zöldfűszerek ízlés szerint
serpenyő vagy palacsintasütő

Egy teflonserpenyőt, amibe belefér a tortilla lap felmelegítünk közepes lángon. (Nem kell bele olaj.) A tortillát képzeletben elfelezzük és az egyik felére tesszük a tetszés szerinti felvágottakat, a zöldségeket illetve a sajtot.

Félbehajtjuk, majd a meleg serpenyőbe helyezzük és egy nehéz lábast teszünk a tetejére. Így szépen össze lesz nyomva a tortillánk és összetapad, ahogy megolvad benne a sajt. Egy-két perc után megfordítjuk és ezt az oldalát is sütjük egy keveset. Tálalhatjuk salátával, friss zöldségekkel, vagy háromszögekre vágva valamilyen mártogatóssal. (pl. fokhagymás tejföl, vagy házi majonéz)


2012. szeptember 1., szombat

Hajtogatott sajtos pogácsa




A recept Chef Viki oldaláról származik és csodálatos. Finom, foszlós pogácsákat kapunk jó sok sajttal. Bográcsos pincepörkölt utánra készült még a nyár közepén. Gyorsan elfogyott és nem volt rá panasz. Nekem ugyan a krumplis pogácsák a kedvenceim, de valószínűleg ezt is fogom még készíteni, mert nagyon finom, ezért fel is teszem a blogra, különben még képes lennék megfeledkezni róla.

Íme a recept, amiért ezer köszönet Chef Vikinek:

Hozzávalók a tésztához:

3 dl tej
10 dkg vaj
500 g liszt
30 g friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
2,5 mokkáskanál só

Ezen kívül:

100 g vaj (tipp: ha olvasztott vajat használunk akkor ugyanazt a hatást kevesebb vajjal is el tudjuk érni, így én tíz "csak" 60 g -ot használtam)
kb. 200 g reszelt sajt (legjobb ha füstölt és sima vegyesen)
1 tojás
a tetejére még: reszelt sajt

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe sorakoztatjuk, rugalmas tésztává gyúrjuk - illetőleg hagyományos kelt tésztát készítünk.

Fél óráig langyos helyen pihentetjük.

Pihenő után a tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastag téglalappá nyújtuk. Megkenjük a vaj 1/3 részével, megszórjuk a 200 g reszelt sajt 1/3 részével, és hajtogatjuk. Felülről lefele, lentről felfele. Majd balról jobbra, és jobbról balra.

Letakarva pihentetjük 15 percig, majd újra téglalappá nyújtuk, és a vajas kenést, a sajtszórást, s az újbóli hajtogatást, a pihentetést még kétszer megismételjük.

Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük sajttal és éles késsel vagy egy pizzavágóval felkockázzuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 15 percig kelni hagyjuk, aztán előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.