2012. július 31., kedd

Sajtos puffancs


Ismét egy nagymama - féle szuper recept, ami eddig még nem került fel a blogra. Egyébként apukám kedvence (vagyis az volt a krumplis pogácsám előtt, mostmár csak második a sorban) de más sem szokott panaszkodni ha ez készül desszert helyett. Pillanatok alatt elfogy, melegen és hidegen is kitűnő. Másnapra sose maradt, de nem hiszem, hogy kiszáradna.



Hozzávalók 1 tepsihez:

2,5 dl víz
100 g vaj
kevés só,
160 g rétesliszt
3 db tojás
sajt ízlés szerint (kb. 100 g)

A vízben lassú tűznél felolvasztjuk a vajat, sót, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, majd állandó keverés mellett sűrű masszává főzzük.

A masszát lehűtve összekeverjük a lereszelt sajt nagy részével és darabonként beledolgozzuk a tojásokat. Sütőpapírba bélelt tepsibe evőkanállal adagoljuk a masszát. A tetejére reszelt sajtot szórunk.

Előmelegített sütőben 180 fokon aranysárgára sűtjük.


2012. július 29., vasárnap

Mama csodasüteménye - Ropogós gyümölcsös batyuk


Éppen diétázom, méghozzá szombatig, így addig csak a korábban már lefotózott, de még fel nem tett recepteket tudom posztolni. Ezt a süteményt is már régebben kaptuk a mamámtól. Jövő hétvégén viszont nagy családi ünnep lesz nálunk, arra lasagne-t és tiramisut készítek, visszaidézve az olaszországi napjainkat. 


Mama batyui nagyon népszerűek a családban. Finom ropogós süteményről van szó, jó szaftos gyümölccsel , túróval, almás fahéjas töltelékkel vagy házi lekvárral szoktuk tölteni. Egyszerűen és gyorsan elkészül a vasárnapi ebédek gyakori kísérője nálunk.

Hozzávalók egy tepsi sütihez:

250 g finomliszt
16 dkg margarin
kevés cukor
csipet só
2 tojás sárgája
1 evőkanál fehérbor (vagy rum)
végül annyi tejföl, ami ahhoz kell hogy se nem túl kemény se nem túl lágy tésztát kapjunk

A hozzávalókat összegyúrjuk. Kb. fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kis négyszögeket vágunk a tésztából s a közepébe nyomunk egy teáskanál kemény lekvárt, vagy egy fél jó érett barackot, vagy szilvát, de a töltelék tetszés szerint variálható. A négyzetek szélét összefogjuk a tojásfehérjével megkenjük és sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Akkor jó, ha az alja és a teteje is kissé megpirult.

2012. július 26., csütörtök

Penne all'arrabbiata



Ez egy nagyon finom csípős tészta a napfényes Itáliából. Nyaralásunk során kóstoltuk és rögtön autentikus receptet is szereztem ehhez a könnyű római ételhez. Csak az készítse el, aki szereti a chilit, az viszont feltétlenül. 


Hozzávalók 4 személyre:

400 g penne tészta
400 g hámozott paradicsom (Ha pár pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk a paradicsomot, könnyen lejön a héja)
2 - 3 gerezd fokhagyma
2 friss chili

extra szűz olívaolaj
ízlés szerint petrezselyem és reszelt (lehetőleg pecorino) sajt a tálaláshoz

Az eredeti ősi recept mindössze ennyi hozzávalót tartalmaz, de egyesek a fokhagymán kívül egy fej vöröshagymát is szoktak tenni a paradicsomszószba és a pecorinot parmezánnal helyettesítik. A penne all' arrabbiata tipikus példája az egyszerű, mindössze néhány alapanyagból álló olasz fogásoknak. Húsz perc alatt elkészül. Viszont mint általában itt is sok múlik a hozzávalók minőségén. Csak finom érett paradicsomból vagy igazi olasz adalékmentes hámozott paradicsomkonzervből érdemes nekiállni és friss csilit, petrezselymet, valamint karakteres sajtot használjunk hozzá.

Elkészítés:

Tegyünk fel a tésztának a vizet forrni. A fokhagymát és a chilipaprikát aprítsuk fel. Egy nagy serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, forrósítsuk fel, majd tegyük bele a fokhagymát és a chilit. Adjuk hozzá az apróra vágott hámozott paradicsomot, sózzuk meg, majd főzzük a szószt kb. negyed órát. Ezalatt a tésztát is készítsük el a dobozon található leírásnak megfelelően al dentére. Szűrjük le, majd forgassuk bele a chilis mártásba. Hagyjuk még rajta pár percet a főzőlapon. Reszelt sajttal és a petrezselyemmel tálaljuk.

Az olaszok száraz vörösbort isznak mellé.

2012. július 24., kedd

Viva Italia - Útibeszámoló 2. rész


A Ferrarai erőd

Nyaralásunk második hetét Emilia Romagna tartományban töltöttük. A szállásunk ezúttal is a tengerparton volt,  méghozzá Riminiben. Szerencsére jó sokat jártuk a környéket, a tartomány ugyanis gyönyörű.
Mivel pontosan az útvonalunkon feküdt (tudniillik a Lignanotól Riminiig vezető sztrádaszakaszon) úgy döntöttem megállunk Ferrarában, mert ott még nem voltunk korábban. Szép nagy történelmi belvárosa van sok-sok gyalogos zónával.

Campanile Ferrara
Rimini egy nagy város, 150 ezren lakják és az Adria partján az egyik legnépszerűbb turistaközpont. Végtelenül hosszú strandjait puha homok borítja. A tengerparthoz közeli sétálóutcákban egymást érik a jobbnál jobb éttermek, piadineriák és bárok, ráadásul a történelmi belvárosát is érdemes végigjárni. 

Rimini főtere

Íme egy kis ízelítő a helyi gasztronómiából fotók formájában:

Piadina mozzarellával és paradicsommal - ezt mindenképpen meg
kell tanulnom házilag is elkészíteni

Strozzapetti tészta porcini gombával salsiccával és parmezánnal
A piadina és a tészta is az Amerigo étteremben kerültek az asztalunkra. Mindenkinek ajánlom a helyet aki Rimini Marina Centro városrészében tartózkodik, mert nagyon nagy a választék, tűrhetőek az árak és minden finom. Ez lett a kedvenc éttermünk a városban.

A következő képen a tripoli strand bejárata található. Itt lustálkodtunk és vetettük magunkat a hűs hullámok közé minden nap. Szinte minden egyes strandnak külön kis étterme és bárja is van. Természetesen itt is kipróbáltuk a helyi specialitást ami a nagypapa kávéja. Ezt is érdemes kipróbálni, mert finom hűsítő és édes, olyasmi, mint egy krémes fagylalt, csak kicsit hígabb ráadásul koffein is van benne. Desszert és kávé egy pohárban.

A Trilpoli Beach...

... és a híres Caffé del Nonno
A szállodánkat is csak ajánláni tudom, nagyon kedves idős házaspáré a hotel, akik személyesen gondoskodnak arról, hogy mindenki csodásan érezze magát náluk, ráadásul ideális helyen van, pár lépésre a tengertől és 20 perc sétára a történelmi belvárostól.

Hotel Villa Luiga
Bőséges olasz reggeli

Az utolsó esténken koktéloztunk a nettuno nevű strandbár tetőteraszán, ahol hatalmas süppedős fotelekből lehet nézni a naplementét a tenger felett. A kerek teraszon sötétedés után hangulatos szines fények köröznek, óriási koktélokat szolgálnak fel és látszanak a város valamint a vidámpark esti fényei és a végtelen tenger.

Nettuno Bar - a legjobb hely a városban
Rimini arra is ideális hely, hogy kirándulásokat tegyünk a környéken. Elérhető távolságban van Ravenna, de ott két éve voltunk, így most más helyeket kerestünk fel. Találtunk egy nagyon hangulatost kisvárost a közelben Santarcangelo di Romagna - t, diadalívvel, szép nagy főtérrel, hegyre kúszó hangulatos utcácskákkal, óratoronnyal, parkkal.

Santarcangelo

Santarcangelo

Kilátás Santarcangelo dombjának tetejéről
Riminiből feltétlenül érdemes ellátogatni a szabadság ősi földjére Európa legrégebbi köztársaságába San Marinoba. Mindössze fél óra autóval vagy busszal. A szomszéd hegyen San Leo városát szintén útba ejthetjük, ha szeretjük a történelmi hangulatot.

San Marino főtere - Piazza della Libertà
Ennyi elég is volt az utazásaimról, remélem nem untátok. Legközelebb valami könnyű olasz étellel jelentkezem.

2012. július 22., vasárnap

Viva Italia - Útibeszámoló 1. rész




Lignano Sabbiadoro - Móló esti fényben

Tegnap érkeztünk haza a nyaralásból, de már hiányzik a kedvenc országom. Reggel senki sem kérdezte miylen kávét kérek, nem mosolygott rám lelkesen a házi néni és nem vár sem az aranyló homok sem a gyönyörű kék tenger. Ellenben ismét itt vagyok a blogon a két hét kényszerszünet után és ahogy ígértem, egy kis útibeszámóló - félét írok. Pontosabban kettőt, mert két különböző régióban nyaraltunk.

Friuli Venezia Giulia tartományban töltöttük a vakációnk első hetét. Az apartmanunk egy családi nyaralásra ideális helyen Lignano Sabbiadoro-n volt pár lépésre a tengertől és a nyüzsgő főutcától.

A lignanói strand este

Az városrész nevében az "aranyhomok" (Sabbiadoro) nem túlzás, a világ egyik legklasszabbul fürödhető helyéről van szó. Legalábbis annak idején mindenképpen az volt. A család húsz éve jár ide vissza és azóta sajnos tapasztalni lehet a turizmus természetromboló hatását. A tenger sekély, sokáig be lehet sétálni úgy, hogy egy átlagos magasságú embernek leérjen a lába. Nagyon sok olasz jár ide fürdeni csak úgy hétvégén, de rengeteg a turista is. Főleg kisgyerekes családoknak ajánlom a várost.

Legfőbb előnye a szinte végtelennek tűnő, egész félszigeten végighúzódó homokos strand, de gyönyörű a kikötő is és nagyon hangulatos este a főutcája, melyen éttermek boltok játéktermek és fagyizók váltják egymást nyüzsgő összevisszaságban.

Tintahal - saláta a törzshelyünkön (Viale Venezia) , ahol én mindig szelet pizzát eszem és mindig elfelejtem lefotózni...

Lignano szélén található egy hatalmas aquapark (kiskamasztól nagykamaszig garantált a siker) egy gyönyörű állatkert és több gyerekeknek való park is.

Yachtkikötő a naplementében
A városból remek kirándulásokat lehet tenni a környéken, a kikötőből indul több kiránduló hajó is, mi már voltunk Grado-ban, melyet a lagúnákkal egybekötve lehet megnézni. Mindenkinek ajánlom. Ha autóval mennénk, akkor kb. 1 és negyed óra alatt Velencében vagyunk, ami a személyes kedvencem. Ha lehet, akkor nem hagyom ki, hogy megnézhessem. Sajnos idén nem került rá sor.

A magam részéről úgy szeretem megtervezni a nyaralást, hogy egy nap lustálkodást a tengerparton egy kirándulós nap kövessen, de most heten voltunk és a többiek inkább a napozást-fürdőzést-esti városi sétát részesítették előnyben, így idén "csak"a Mirammare kastélyt és Trieste városát választottuk úticélnak. 

Látkép a kastély parkolójából...
Íme a kastély. A Képek szerintem magukért bezsélnek. Már maga a környezet is álomszép. A kristálytiszta tengerrel a hatalmas parkkal és a kis erdővel ami körülöleli a kastélyparkot maga a földi paradicsom. A fehér márvány kastély a 19. század közepén épült Habsburg Miksa a későbbi mexikói császár és felesége részére. Feltétlenül nézze meg mindenki aki Trieste környékén jár, mert belülről is nagyon szép. 

Mirammare


Mindössze 8 kilóméterre fekszik Triestetől, ahol mindenképpen érdemes megnézni a helyi Canal Grande-t, az olasz egységről elnevezett hatalmas főteret, a belső sétálóutcákat és a város felett magasodó erődöt. 

Trieste főtere a Piazza d'Unità d'Italia

A nagy csatorna partján ültünk le elfogyasztani finom olasz tésztákból álló ebédünket az "Egy csók a csatorna felett" elnevezésű hangolatos kis étteremben. Ott ettem a nyár legfinomabb lasagne-jét, de a legfotogénebb apukám szép sárga tagliatelléje volt.

Tagliatelle alla carbonara 
Egy szép Trieste - i látképpel zárom az első heti beszámolóm. Jön majd a következő kis bejegyzés Emilia Romagnáról is egy-két napon belül. Még fotókat kell válogatnom. Azután pedig igazi finom olasz receptekkel jelentkezem, mert szereztem magamnak többek között nagyon klassz helyi recept újságot, olasz alapanyagokat és ihletet, szóval igencsak főzhetnékem van. :)

Canal Grande - Trieste

2012. július 6., péntek

Töltött grillezett cukkini


Holnap a gasztronómia lüktető szívébe Olaszországba utazom. Egy ideig nem leszek gép közelben, azután igyekszem élménybeszámolóval jelentkezni. Addig is egy finom olaszos ízvilágú könnyű és gyors vacsit hoztam. Jól illik mellé egy pohár száraz fehérbor. Persze ebédnek sem megvetendő, ez esetben süssünk mellé egy kis újkrumplit. Előételnek pedig jó hideg gazpachot ajánlok.


Hozzávalók 2 személyre
1 jó érett cukkini
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 tojás
1 kockasajt
1 kis fej hagyma
néhány szelet sonka vagy húsos szalonna felkockázva
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint oregano, bazsalikom, bors
reszelt sajt

A cukkinit hosszában kettévágjuk a magokkal teli belsejét kivájjuk, az így kapott két  csónakot fogjuk majd megtölteni.
A sonkát a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. A sütőt előmelegítjük és egy tepsit kiolajozunk, vagy kibélelünk sütőpapírral.
A serpenyő tartalmához adjuk a sűrített paradicsomot, a kockasajtot és a fűszereket. Alaposan elkeverjük, majd leszedjük a tűzről. Átöntjük egy hideg edénybe, amiben összekeverjük a tojással, majd megtöltjük a masszával a cukkinit.

Sajtot reszelünk a tetejére, majd 180 fokos sütőben (nálam hőlégkeverés és grillfunkció) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!



2012. július 4., szerda

Piros gyümölcsös - mákos kevert süti


Tipikus szuperkönnyű tésztás kevés munkás kevert sütemény. Mamám készítette, én felfaltam és az utsó kockát elmentettem fotózáshoz mert nagyon jó az ízhatás, érdemes kipróbálni.


A már közzétett jól bevált joghurtos kevert-tészta alapra rászórunk egyenletesen két marék mákot és kb. fél kiló aktuálisan érő, vagy befőttnek eltett piros gyümölcsöt. A képeken főleg a cseresznye látszik, de van rajta finom savanykás ribizli és pár szem málna is. Nagyon jól megy a kicsit vaníliás ízű édes tésztához a mák és a savanykás gyümölcs. A recept a fenti linken már megtalálható, csak a "feltét" az újdonság.


2012. július 1., vasárnap

Cukkinis Focaccia



A múltkori focaccia tészta nagyon belopta magát a szívembe a papám pedig hozott nekünk a kertből két megtermett cukkinit, így adta magát mi is legyen a szombati ebéd a meggyleves mellé. Könnyű volt és nyárias, pont erre vágytam.


A focaccia tésztát pontosan ugyanúgy készítjük, ahogyan azt legutóbb leírtam itt. Amíg kel meghámozzuk és vékony karikákra szeletelünk (ha már nagyok a magjai ki is magozunk) egy cukkinit, valamint megpucolunk és felszeletelünk egy fej hagymát és két-három gerezd fokhagymát. Ez utóbbiakat beleáztatjuk fél dl olívaolajba, ezzel fogjuk majd sütés előtt megkenni a lepényeket. A cukkini és a hagymaszeleteket kevés olajon egy nagy forró serpenyőben megfonnyasztjuk. Ízlés szerint sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezzük.


Ha a tészta duplájára kelt egy nagy gáztepsibe simítjuk, eközben az ujjainkkal kis mélyedéseket hagyunk benne. A fokhagymás olajjal lekenjük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és hagyjuk még fél órát kelni. Ha letelt a pihentetési idő előmelegítjük a sütőt 220 fokra, megrakjuk a tésztát a cukkinivel, majd a forró sütőben finom ropogósra sütjük. Kb. 20- 25 perc alatt elkészül.

Kockákra vágva tálaljuk.