Imádom a méteres sütit. A Nagyi sütije című szakácskönyvből készült ez a példány és nagyon-nagyon finom. A két rúdból végül az egyiket nem vontuk be csokival, szerintem úgy is éppen elég fincsi, ráadásul amúgy is kalóriabomba.
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
370 g kristálycukor
1,5 dl étolaj
1,5 dl melegvíz
375 g liszt
másfél csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat kézi habverővel kikeverjük a kristálycukorral, az olajjal és a vízzel. Beleszitáljuk a lisztet, sütőport és szódabikarbónát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a tészta többi részére. Két őzgerincformát kivajazunk és kilisztezünk.
A tészta felét beleöntjük az egyik őzgerincformába, a másik felében pedig elkeverünk 2 púpos evőkanál holland kakaóport. Mindkét lapot tűpróbáig sütjük. Nálunk a nem túl ügyes sütőben kb. 1 óra alatt készültek el.
2 tojássárgája
4 evőkanál cukor
3 evőkanál puncspudingpor (1 csomag)
1 evőkanál liszt
1,5 dl tej
250 g margarin
1 csomag vaníliás cukor
70 g porcukor
A tojássárgákat a liszttel, pudingporral és a cukorral simára keverjük, majd a másfél dl tejjel felöntjük és sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd elkeverünk benne 250 g margarint és a porcukrot, valamint a vaníliás cukrot.
A formában hagyjuk kihűlni a kisült tésztát, majd a bordáknál felszeleteljük. Úgy állítjuk össze a két rúd sütit, hogy egy szelet világos tésztát krém követ, majd egy szelet barna tészta, majd megint krém és megint világos tészta.
Végül olvasztott csokival bevonjuk. Hidegre tesszük és ferdén szeleteljük. Elnézést a nem túl jó fotókért, de vendégségbe vittük a sütit, így nem nagyon volt idő fotózásra.