2012. november 28., szerda

Sajtos csirkemell - mindent bele ebéd


Ez is amolyan egyszerű, de annál finomabb ebéd, amivel nincs túl sok munka és a pasik is lelkesen megeszik.

Hozzávalók két személyre:

4 szelet csirkemell
4 szem főtt krumpli
1 fej lilahagyma
1 nagy paradicsom
Néhány vékony szelet bacon szalonna
só, bors, kakukkfű, fokhagyma
vaj a tepsi kikenéséhez


A csirkemell-szeleteket befűszerezzük, sajtszeleteket helyezünk rá és egy kivajazott hőálló tálba fektetjük. A sajtszeletek tetejére választásunk szerint bacon csíkokat és/vagy hagymakarikákat helyezünk. 
A körethez a főtt krumplikat négybe vágjuk, ugyanúgy fűszerezzük, mint a csirkemelleket és melléjük helyezzük. Egy paradicsomot felszeletelünk és szétszórjuk a tálban. Alufóliával lefedjük az edényünket, majd 180 fokos sütőben kb 15. percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és pirosra sütjük az ebédünket.

Jó étvágyat!

2012. november 24., szombat

Gyömbéres zabpelyhes keksz



Trollanyunál láttam meg ezek az egyszerűen elkészíthető svéd kekszeket és rögtön tudtam hogy nekem is ki kell próbálnom. Ízlett mindannyiunknak. Nagyon gyorsan elkészülő édesség és még egészséges is. Mindenkinek ajánlom.

Hozzávalók:

75 g vaj
1 dl cukor (nálam nyírfa cukor)
1 dl zabpehely
1 dl liszt (fele teljes kiőrlésű)
2 ek. tej/tejszín
2 ek. méz
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. sütőpor
reszelt citromhéj


A vajat megolvasztjuk és hozzákeverünk minden hozzávalót. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és fél evőkanálnyi adagokat teszünk távolra egymástól. Szétterülnek, mert a massza elég folyékony. 200 fokos sütőben kb. 6 perc alatt szép aranysárgára sülnek a kekszek.

Engem kicsit egy finom mézeskalácsra emlékeztet. Trollanyunak ropogósak lettek a kekszek, nekem viszont nagyon puhák, nem tudom mi lehetett az oka, talán az, hogy durvára őröltem a zabpelyhet, mielőtt összekevertem a tésztát.

2012. november 19., hétfő

Bacon szalonnába göngyölt csirkemell


Párom egyik kedvenc egyszerűen összedobható ebédje. Sült krumplival tipikus férfiétel, szerintem még a legválogatósabbja is megeszi, de egy jó vegyes salátával majdnem belefér a könnyű ebéd kategóriába is.


Hozzávalók 2 személyre:

kb. 400 g csirkemell
100 g bacon szalonna
csirke, vagy grillfűszer ízlés szerint
vaj az edény kikenéséhez

A csirkemellet megmossuk és csíkokra vágjuk. Befűszerezzük. Egyenként betekerjük bacon szalonna szeletekbe. Egy hőálló edényt kivajazunk és belesorakoztatjuk a bebugyolált csirkecsíkokat. A tálat lefedjük alufóliával és kb negyed órát pároljuk a 180 fokos sütőben.  Ezután eltávolítjuk a fóliát és szép pirosra sütjük. Ez kb. még negyed órát vesz igénybe. Finom szaftos falatokat kapunk végeredményül.

A köret ezúttal héjában főtt, majd kettévágott és a sütőben a csirke mellett pirosra sütött krumpli volt.

2012. november 17., szombat

Virslis muffinok



Trollanyu receptje alapján készült szuper "party-falatok." A tészta engem kicsit pogácsára emlékeztet, legközelebb még valami sajtfélével is feldobom, de nekem nagyon ízlett.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg finom kukoricaliszt
1 tk. sütőpor
2 tojás
2,5 dl joghurt (nálam joghurt és tejföl vegyesen)
0,5 dl olvaszott vaj
1 tk. cukor
1,5 tk. só
virsli 2-3 cm-re vágva vagy mini virslik


A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, a nedves hozzávalókat egy másik tálban, majd összedolgozzuk az egészet. Egy muffinsütőt papírral kibélelünk, vagy kivajazunk, minden mélyedést megtöltötunk a masszával 3/4 részig és egy-egy darab virslit állítunk a közepébe. 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. 


2012. november 13., kedd

Tejes pite a SAD alkalmából



A SAD - Süss Alkoss Díszíts aktuális, egészen pontosan XI. fordulójának háziasszonya Trollanyu lett. Azt a feladatot adta, hogy kedvelt édességeket öltöztessünk ünnepi ruhába. Miután közeleg az Advent és így a Karácsony is, amely a kedvenc részem az egész évben, egyértelmű volt, hogy a legszebb ünnep asztalára illővé fogok alakítani valami egyszerű desszertet. A tejlepényre, vagy tejes pitére esett a választásom, ami egy gyors és egyszerű recept alapján készül, mégis nagyon guszta és finom.


Hozzávalók :

1 liter tej
200 g liszt
100 g cukor (ezúttal nyírfacukor)
3 egész tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag bourbon vaníliás cukor)
fél kávéskanál só
opcionális - egy citrom reszelt héja


Az összes hozzávalóból sima, csomómentes palacsinta tésztát keverünk. Kivajazott hőálló edénybe öntjük.  Az enyém kb. 20 X 30 centis volt. Előmelegített 220 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük a tejes pitét. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, de a közepe még kissé remegős. Langyosra hűlve éri el a tökéletes állagot.

A tejlepény alapreceptjét Tücsökbogárnál olvastam és már nagyon rég terveztem elkészíteni. Pont olyan lett, amilyennek elképzeltem. Langyosan és hidegen is nagyon finom. Négy különböző ízlésű ember kóstolta rajtam kívül és mindenkinek ízlett.

Porcukorral és házi lekvárral, vagy befőttel tálaljuk (és díszítsük, hogy akár egy ünnepi asztalon is jól mutasson.)



Tudom, hogy a díszítés is éppen olyan egyszerű, mint maga a recept, de nekem tetszik. Remélem nektek is :)


2012. november 10., szombat

Sütőtökös fahéjas forró ital


Mostanában valahogy mindig fázom és ilyenkor néha másra is vágyom mint a szokásos meleg tea, vagy éppen forralt bor. Tegnap sütőtök sült a sütőben és az illatát érezve arra gondoltam, hogy kipróbálom meleg innivaló formájában. Meglepően finom lett.


Hozzávalók (1 személyre):

1 kb. 5 cm széles és 10 cm hosszú szelet sütőtök - megsütve 
kb. 2 dl tej
1 teáskanál fahéj
cukor, méz vagy édesítő ízlés szerint
opcionálisan turbózható rummal, vagy tojáslikőrrel, de alkoholmentesen is finom

A megsült sütőtökből egy szeletkéről leszedjük a héját és bedobjuk a turmixba 1 teáskanál őrölt fahéjjal. A pürét felöntjük kb. két dl tejjel. Összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítjük és egy kis lábasban összeforraljuk. Hagyjuk kicsit hűlni és megisszuk így magában, vagy felturbózzuk egy kis kupica likőrrel vagy rummal. Én tojáslikőrt tettem hozzá kb. 2 cl-t.

2012. november 8., csütörtök

Rakott krumpli két személyre


Ez egy roppant egyszerű kis recept, nincs benne semmi különös hozzávaló, csak a felhasználás módja tér el a megszokottól.

Hozzávalók:

Héjában főtt krumpli - kb 400 g
1 dl tejszín
1 tojás
1 nagy fej lilahagyma
kb. 10 centis darab házi kolbász
zöldfűszerek ízlés szerint (nálam: kakukkfű, bazsalikom és snidling)
bors
sajt ízlés szerint (nálam mozzarella)


A krumplikat megfőzzük, hagyjuk kicsit kihűlni, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk, a kolbászt úgyszintén. A tojást enyhén felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a zöldfűszereket és megborsozzuk.

Egy hőálló tálat kivajazunk. Belefektetjük a krumpli, hagyma és kolbász-szeleteket, meglocsoljuk a tejszínes-tojásos keverékkel, sajtot szúrunk rá és addig rétegezünk így. míg el nem fogynak a hozzávalók. a Tetejére jó sok sajt kerül. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.



2012. november 4., vasárnap

Sütőtökös kuglóf



Finom puha fahéjas - mézes sütőtökös kuglóf Eve and Apple - től nem csak halloweenre. Nálam abszolút nyertes ez a pihe-puha illatos kuglóf. Nagyon egyszerű süteményről van szó, gyakorlatilag csak össze kell keverni és mehet a sütőbe. Ráaádasul ha maradna, másnap is nagyon finom puha. A vendégeinknek is ízlett.


Hozzávalók:

175 g olvasztott vaj
150 g méz
1 tojás
250 g nyers sütőtök lereszelve
100 g cukor (nálam nyírfacukor)
350 g liszt (ebből 100 g teljes kiőrlésű, de szerintem legközelebb növelem a teljes kiőrlésű liszt arányát)
1 sütőpor
1 ek fahéj

A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a mézzel, a cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a lereszelt sütőtököt, a fahéjat és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. Kb 45 - 50 perc alatt készre sütjük. Én fél óra után sütőpapírt helyeztem a kuglófforma tetejére, mert nagyon sült és féltem hogy megég.

Ha valakinek nincsen kuglóf formája, szerintem muffinnak is kiváló lehet a tészta, csak akkor, mivel kisebbek a formák kevesebb ideig kell sütni. Majd kipróbálom.



2012. november 2., péntek

Pizza - variációk



Két négyszögletes tepsinyi pizza készült tegnap négy személyre, összesen négy féle, mindegyik tepsiből négy szelet került ki és mindegyik szeleten négy féle feltét kényeztette az ízlelőbimbóinkat. Aki még nem jött volna rá ez a poszt a konyhámban leggyakrabban előforduló ételt "4-esítette" Nyammm bolgjátékára.

A tészta és a szósz a szokásos módon készült, így azt nem írom le még egyszer. Íme a négy-féle összeállítás:


Az első jelölt a vendégünknek készült virslivel, baconnel, kukoricával és szalámival. A szellemecske a háttérben nagy kedvencem


A második variáció a testvérem összeállítása sonkával, szalámival főtt tojással és kukoricával. Nem tudom próbáltátok-e már a főtt tojást mint pizzafeltétet, de ha még nem tegyetek vele egy kísérletet, mert nálunk a fiúk odavannak érte. A ketchupot ne kérdezzétek, az szerintem nagyon nem illik a pizzára, de még a fotó előtt, egy pillanatra nem figyeltem oda és már rá is nyomta a testvérkém.


Hármas számú jelölt életem párjáé virslikarikákkal, főtt tojással, baconnel és kukoricával. Finom, szolid ízkombináció.


Végezetül álljon itt a saját kedvencem. Lilahagyma, szalámi, kukorica és egy kevés bacon sorakoznak rajta, újabban szigorúan a mozzarella sajt fölé helyezve. Így finom ropogós lesz a szalámi. Tökéletes. :)


2012. november 1., csütörtök

A legfinomabb sajtos pogácsa



Ha a hosszú hétvége alatt valaki sütésre adná a fejét és éppen nem valamilyen sütőtökös finomságra vágyik, ezt a pogácsát ajánlom. Ez a csodás laza, sajtos, dülöngélős leveles pogi Gabriella konyhájából származik. Frissen ez a legfinomabb pogácsa, amit valaha ettem, de másnap is puha marad. Minimális változtatásokat eszközöltem csak, a recept tökéletes.

Hozzávalók 2 nagy tepsi pogácsához:

- 60 dkg liszt
- 3 kisebb burgonya megfőve és áttörve
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
- kb. 1,5 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 10 dkg puha vaj
- 7 dkg házi zsír

A hajtogatáshoz:
- kevés (nálam kb 3 dkg) olvasztott vaj
- 10 dkg sajt reszelve (nálam trappista)

+ a tetejére a kimaradt tojásfehérjék
- kb. 5-8 dkg reszelt füstölt sajt

Így néztek ki sütés előtt
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a cukorral és sóval és hozzákeverjük a főtt/áttört burgonyát is. A tojássárgákat, a tejfölt és a zsiradékot beletesszük a kenyérsütőgép üstjébe (legjobb ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű), ráöntjük a lisztes keveréket, melynek közepébe kicsi mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, erre öntjük a tejet.

A gépet dagasztó-kelesztő programra tesszük és hagyjuk dolgozni.

Amikor duplájára kelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a reszelt sajt felével, és behajtogatjuk a tésztát úgy, mint egy borítékot. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és újra kelni hagyjuk kb. 20 percig.

Ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, megszórjuk a sajttal, és ismét boríték formára hajtogatjuk, letakarjuk a konyharuhával és még kb. 10 percig kelesztjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval (nekem az nincs, így egy kis poharat használtam) kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, lekenjük a tetejét a kimaradt tojásfehérjékkel, megszórjuk a reszelt füstölt sajttal és kb. 10 percig kelesztjük még.

Kb. 23-35 perc alatt készre sütjük.