Ez a finom egyszerű kis nyári leves hirtelen ötlet eredményeként született. Kaptam a nagyapám kertjéből néhány fehér húsú őszibarackot, ami magában még nem annyira ízletes, viszont a vaníliához jól passzolt. Eszembe jutott, hogy régen készítettem meggylevest oly módon, hogy sűrítőanyagnak vaníliapudingport használtam és ebből az alapötletből álltam neki ennek a gyors és finom levesnek.
Hozzávalók:
kb. 8 szem kisebb őszibarack
4 dl víz
1 dl fehérbor (ha gyerek is eszik belőle mehet helyette szűrt almalé vagy szőlőlé is)
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál szegfűszeg
egy fél citrom leve
2,5 dl tej
1,5 evőkanál vaníliás pudingpor
A barackot meghámozzuk és a húsát kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A munka nagyobbik részét már el is végeztük. Egy kisebb fazékba tesszük a gyümölcsöt. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, citromlével és a szegfűszeggel. Hozzáöntjük a vizet és a bort, majd felforraljuk.
Eközben csomómentesen elkeverjük a pudingport a tejjel. Ha forr a leves ezzel a keverékkel besűrítjük. Ha egyet rottyant már jó is. Néhányat keverünk rajta, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha van otthon tejszínhab, jól illik hozzá.
Ez kb. 4 tányér levesnyi mennyiség.