Ez egy klasszikus Lajos Mari féle recept, a 66 Karácsonyi édesség című könyvében találtam. Mi még húsvétra sütöttük meg, csak most volt időm feltenni a blogra. Nem egy könnyen kezelhető tészta, de a végeredmény egy csoda finom, omlós sütemény ami sokáig eláll, ha hagyjuk. Ráadásul egy tészta összegyúrásával három különböző jellegű aprósütit kaphatunk: mákos kifliket, klasszikus mákos linzert, illetve kis puszedli szerű sütikéket, amiket hallottam már mákos pogácsának is nevezni.
Hozzávalók a mákos linzertésztához:
1 vaníliarúd (Én ehelyett két csomag bourbon vaníliás cukrot használtam, és így a porcukor mennyiségéből levontam húsz grammot)
330 g lágy vaj
140 g porcukor (nálam nyírva)
só
1 (bio) narancs vagy citrom reszelt héja
1 tojás
400 g finomliszt
140 g darált mák
Ha kifliket készítünk, szükségünk lesz csokoládéra, amibe olvasztás után belemárthatjuk a végeket, vagy porcukorra, amiben még melegen beleforgatjuk. A pogácsákhoz pikáns sűrű lekvár kell, mi szilvát használtunk, a linzereket pedig ízlés szerinti lekvárral ragaszthatjuk össze.
Elkészítés:
Habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval a vaníliáscukorral, a reszelt narancs, vagy citromhéjjal, majd a tojással. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és egy kicsit ragadós tésztamasszává összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább három órát, vagy egy éjszakán át pihentetjük.
A mákos kiflikhez és "puszedlikhez" a tésztából (én a tészta felét szántam erre a célra) rudakat sodrunk, azokat pedig 1 cm vastag darabokra vágjuk. A kiflihez a darabokból a két végük felé elkeskenyítve ujjnyi vékony rudakat formálunk és kifli formába hajlítjuk. A puszedlikhez a két tenyerünk között golyókat görgetünk a darabkákból, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket és gömböcöket, az utóbbiak tetejét kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe. A tepsit hideg helyre tesszük, amíg előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 15-18 perc alatt sülnek készre. Sülés után a kifliket melegen porckorba forgatjuk, vagy csokiba mártjuk a végeket. A puszedlik mélyedését pedig kemény lekvárral töltjük meg.
A linzervirágokhoz a tésztát alaposan lisztezett felületen, lisztezett sodrófával, vagy két sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk és a kívánt formákkal szaggatjuk. Ezeket is az eredeti recept szerint hűvösre kell tenni a sütés előtt egy fél órára én ennél jóval rövidebb ideig tettem csak hűtőbe, de tökéletesek lettek. Negyed óra sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni és lekvárral összeragasztjuk a sütinket.
Tipp: Ha mindhárom féle sütit megsütjük és nagy a család, akkor nyugodtan csináljunk dupla adag tésztát, különben az egyes fajtákból nem lesz sok süti és hamar elfogy. Az alaprecept Lajos Mari szerint kb. 100 kiflihez, vagy 60 linzervirághoz elég.