A recept Szepytől származik és egyszerűen tökéletes. Igazi klasszikus ünnepi sütemény. Eddig még nem készült nálunk soklapos süti, valahogy féltünk a lapok sütésétől, de most bebizonyosodott, hogy nincs mitől tartani. A recept egyszerű és nagyszerű, ráadásul gyorsan sülnek és csodafinom a végeredmény. Garantáltan visszatérő vendég lesz nálunk.
Mesések, pihe-puhák, mézesek, édesek és mégis pikánsak. Nyami. |
Hozzávalók a mézes lapokhoz:
400 g liszt
150 g cukor
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
60 g méz
A vajat az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként vékonyra nyújtjuk (legjobb ha rögtön a sütőpapíron, mert akkor nem fog elszakadni a tészta, amikor átemeljük a tepsire), és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Én a mamámmal közösen sütöttem és az ő sütője nagyon erős, inkább 6-7 perc kellett a lapoknak, mint több.
200 g margarin
200 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
3 dl tej
60 g búzadara
+ leheletvékonyan baracklekvár
+ 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum
+ egy tábla csoki a süti tetejére
A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint és a reszelt citromhéjak. A kihűlt lapokat egyenként megkenjük a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral. Ezután a krémes réteg következik, végül egymásra helyezzük a lapokat.
A sütemény tetejére csokimáz kerüljön, ehhez 100 g csokit megolvasztottunk egy evőkanál vajjal és egy evőkanál tejjel. Ezt csorgattuk a sütemény tetejére. Tegyük hidegre és hagyjunk neki időt pihenni szeletelés előtt, hogy megpuhuljon és összeérjenek az ízek.
Végül egy kis ízelítő a húsvéti édes - asztalról. |