2013. március 31., vasárnap

Mézes krémes - vagy grízes krémes



A recept Szepytől származik és egyszerűen tökéletes. Igazi klasszikus ünnepi sütemény. Eddig még nem készült nálunk soklapos süti, valahogy féltünk a lapok sütésétől, de most bebizonyosodott, hogy nincs mitől tartani. A recept egyszerű és nagyszerű, ráadásul gyorsan sülnek és csodafinom a végeredmény. Garantáltan visszatérő vendég lesz nálunk.

Mesések, pihe-puhák, mézesek, édesek és mégis pikánsak. Nyami.

Hozzávalók a mézes lapokhoz:

50 g vaj (nálam most fele zsír, fele margarin volt, mert kifogytunk  a vajból)
400 g liszt
150 g cukor
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
60 g méz

A vajat az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként vékonyra nyújtjuk (legjobb ha rögtön a sütőpapíron, mert akkor nem fog elszakadni a tészta, amikor átemeljük a tepsire), és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Én a mamámmal közösen sütöttem és az ő sütője nagyon erős, inkább 6-7 perc kellett a lapoknak, mint több.



Hozzávalók a grízes krémhez:

200 g margarin
200 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
3 dl tej
60 g búzadara
+ leheletvékonyan baracklekvár
+ 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum
+ egy tábla csoki a süti tetejére

A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint és a reszelt citromhéjak. A kihűlt lapokat egyenként megkenjük a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral. Ezután a krémes réteg következik, végül egymásra helyezzük a lapokat.

A sütemény tetejére csokimáz kerüljön, ehhez 100 g csokit megolvasztottunk egy evőkanál vajjal és egy evőkanál tejjel. Ezt csorgattuk a sütemény tetejére. Tegyük hidegre és hagyjunk neki időt pihenni szeletelés előtt, hogy megpuhuljon és összeérjenek az ízek.

Végül egy kis ízelítő a húsvéti édes - asztalról.
További kellemes húsvétolást és jó locsolkodást mindenkinek!


2013. március 29., péntek

Nyuszi süti próba és az idei linzerek

A kép forrása Lillian Maxwell blogja
A facebook-on találtam ezt a cuki nyuszi sütis képet és megpróbáltam otthon reprodukálni, de sajnos inkább hasonlítanak malackákra mint nyuszikra, hiszen a linzer tészta is megnő és kicsit elveszti a formáját. Kelt tésztával szerintem még rosszabb lehet a helyzet, úgyhogy sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy az első képen látható nyuszik mitől olyan csinoskák.


Mivel a nyuszikák messze vannak a tökéletestől a továbbiakban inkább sima diós linzereket és házi baracklekvárral összeragasztott linzervirágokat gyártottam, amiket mindenkinek ajánlottam a legutóbbi Húsvétra hangolódó bejegyzésemben.


Most is nagyon finom, omlósak lettek a linzerek, a kolléganőimnek is nagyon ízlett. Itt találjátok a receptet.


2013. március 27., szerda

Húsvéti ajánló


Gabriella kért meg rá, hogy készítsek egy kis húsvéti ajánlást a blogbejegyzéseimből. Mondjuk a főfogás nálunk ilyenkor mindig egy csodás hidegtál, főtt sonkával, füstölt - főtt házi kolbásszal, főtt tojással és friss zöldségekkel, no meg körözött túróval. Azért az aprósütemények és a sonkahasznosító ételek, meg persze a friss házi kalács vagy kenyér is helyet kapnak az asztalon.

Kezdjük a sonkahasznosítással: 



2. ötlet - Sonkás quiche 
Ez a quiche, vagy pite egyszerűen mennyei, mindenkinek ajánlom, annak is ízleni fog, akinek az ünnepek végére már bőven elege van a sonkából.



A húsvéti hidegtál mellé friss - ropogós kenyér vagy pihe-puha kalács dukál. Mivel a kalácsot idén fogom csak kipróbálni, ezért most egy elronthatatlan és minimális munkával elkészülő dagasztás nélküli kenyeret ajánlok.


Aprósüteménynek pedig a blogon szereplő kínálatból islert, vagy régiesen isli fánkot, vagy linzert ajánlok. Mindkét recept egy kedves barátnőmtől származik, egyszerűen elkészíthetőek és nagyon-nagyon finomak. Ráadásul sokáig elállnak.



Ahol pedig szívesen nézegetném a húsvéti kínálatot, az a Relaxtour blog. Ezennel Szeretettel továbbadom neked a Gabitól kapott stafétát kedves Wanna, remélem szívesen megosztod velünk te is a húsvéti ajánlódat.

2013. március 23., szombat

Amerikai palacsinta



Már régóta készültem amerikai palacsintát sütni, és most öcsém nagy örömére meg is tettem. Wanna blogjáról szedtem a receptet és egyszerűen nagyszerű. Gyorsan elkészíthető, egyszerű és finom. Megduplázva írom le a hozzávalókat, mert nálunk két férfinak és nekem a Wanna-féle adag előételnek volt csak elegendő.


Hozzávalók (kb. 15 nagy tenyérnyi palacsintához): 

400 g liszt
6 dl tej
2 tojás, 
100 g olvasztott vaj
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
20 g sütőpor


Keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és a sóval. A tojást kavarjuk el a tejjel, és az olvasztott vajjal együtt adjuk a száraz keverékhez. Keverjük az egészet sima masszává. Sűrűbb tésztát kapunk, mint a hagyományos palacsintatészta. Megolajozott, felforrósított serpenyőben, közepes hőmérsékleten süssünk 10-12 cm átmérőjű palacsintákat. Akkor fordítsuk meg, amikor az alja aranybarnára sült, és a tetején még lágy a tészta. 

Az amerikaiak általában juharsziruppal eszik ezt a finomságot, de úgy hallottam, hogy sült szalonnával is gyakran párosítják. Én mézzel és házi sárgabaracklekvárral ettem, de a fiúk közül volt aki Nesquicket kért mellé. Brrr...

Köszönöm a receptet Wanna!

2013. március 16., szombat

Medvehagymás pogácsa


Lassan beleérünk a medvehagyma szezonba és mivel tavaly lemaradtam róla, úgy gondoltam most már jó korán tudatosítom magamban, hogy medvehagymás pogácsát kell sütni. Igaz ez még fagyasztott medvehagymát tartalmaz, de azért nagyon finom lett. Egy klasszikus hajtogatott pogácsa alaprecept, felturbózva. Nagyon finom, levelekre szétváló, végtelenül puha pogácsáról van szó.


Hozzávalók:

1 dl langyos tej
fél kokca (25 g) élesztő
1 kis pohár 20 %-os tejföl
120 g vaj, vagy 100-110 g zsír (lehetőleg lágyabb állapotban)
1 ek só
1 tk cukor
1 tojás
500 g liszt
kevés vaj vagy zsír a hajtogatáshoz és 40 g medvehagyma (kb. másfél marék medvehagyma levél aprítva)
egy tojás a kenéshez

A vajat kivesszük a hűtőből egy fél órával azelőtt, hogy nekiállnánk a sütésnek. 

Ha van kenyérsütőgépünk, akkor nagyon egyszerű dolgunk van. A langyos tejet az üstbe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt. Rákockázzuk a vajat, vagy a zsírt, megszórjuk a cukorral, ráöntjük a tejfölt, beleütjük a tojást, végül jöhet a liszt és a só. A dagasztóprogramra bízzuk a tésztát. Miután szépen kidagasztotta a kenyérsütőnk, a kikapcsolt gépben hagyjuk a duplájára kelni.

Ha nincs kenyérsütőnk, vagy dagasztógépünk, akkor az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Egy nagy dagasztótálba öntjük a lisztet, a közepébe kis mélyedést csinálunk az összes többi hozzávalónak és végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk és kidagasztjuk a tésztát, amíg egy szép sima rugalmas labdát kapunk és hagyjuk letakarva a duplájára kelni.

Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, vagy zsírral és megszórjuk az aprított medvehagymalevél harmadával. Összehajtogatjuk a tésztát, ahogy megszoktuk, én a tészta rövidebbik oldalát behajtom a hosszabbik oldal kétharmadáig, majd ráhajtom a másik oldalát, végül az így kapott tésztát is félbehajtom. A tésztacsomagunkat letakarjuk egy tiszta konyharuhával és húsz percig békén hagyjuk, ezalatt megint a duplájára fog kelni majdnem.



 Még kétszer megismételjük a hajtogatást és pihentetést, majd centi vastagra nyújtjuk és vagy kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, vagy egy pizzavágóval egyszerűen kockákra vágjuk és így nem marad maradék tészta.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pogácsák tetejét bevagdossuk, nekem erre is a pizzavágó vált be leginkább, majd lekenjük egy enyhén felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül készre.


2013. március 13., szerda

Az a bizonyos vajsör



Ugyan elvileg tavasz van, de a szokásos téli nyavalya most tört ki rajtam, így szükségét éreztem egy forró italnak. Mivel az antibiotikumnak a forralt bor nem jó barátja, ezért egy finom vajsört készítettem. Először gyerekként a Harry Potter könyvekben találkoztam a vajsörrel, mostanában viszont a blogokon is végigsöpört, ezért nem volt nehéz receptet keresni hozzá. Sőt. Nagyon sokféle verzió kering a neten én  pedig ezekből a különböző változatokból megalkottam a sajátomat.

Hozzávalók egy bögre vajsörhöz:

egy bögre tej
1 dkg (kis kocka, nem mértem, csak kb. ennyi lehet) vaj
fél evőkanál cukor
csipet szerecsendió
fél kávéskanál fahéj

Egy kis lábasban a vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a cukrot, megszórjük egy csipet szerecsendióval és a fahéjjal, majd lehúzzuk a tűzről és felöntjük a bögre tej nagy részével. Visszatesszük a tűzhelyre és addig kevergetjük, amíg visszaolvad a karamell.

A maradék tejet megmelegítjük és felhabosítjuk, ezt öntjük a kész vajsör tetejére. Nekem nagyon ízlett, másnak is bátran ajánlom, ha meleg italra vágyik. Élőben nem ennyire fehér, mint a képen, kicsitt karamellesebb színe van az italnak.

2013. március 11., hétfő

Sajtos - zöldfűszeres omlett



Ez egy csodafinom, habkönnyű reggeli. Ráérős reggeleken nyugodtan kényeztethetjük vele magunkat és egymást. Alig tart tovább az elkészítése, mint egy sima tojásrántottáé, mégis mennyire más eredményt kapunk. A habkönnyű jelzőt nem véletlenül használtam. A töltelék ízlés és a hűtő tartalma szerint variálható, én most csak egy kis sajtra és fokhagymára vágytam.


Hozzávalók két személyre:

4 tojás szétválasztva
2 - 3 evőkanál tejszín, vagy zsíros tej
sajt ízlés szerint
zöldfűszerek (nálam metélőhagyma és petrezselyem)
2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymanyomón áttörve)
só, fehérbors

A tojásokat szétválasztjuk,  a fehérjéket felverjük, a tojássárgákat pedig alaposan elkeverjük a zöld-fűszerekkel  sóval, borssal és az áttört fokhagymával.

Egy palacsintasütőben vajat hevítünk kevés olívaolajjal elkeverve.

A fűszeres tojássárgáját óvatosan beleforgatjuk a habba és a massza felét a forró serpenyőbe öntjük. Két falapát segítségével óvatosan, hogy ne törjön össze megfordítjuk és a már megsült felére reszelt sajtot halmozunk. Mire a másik oldala is készen van az omlettnek a sajt gusztán ráolvad. Egy tányérra csúsztatjuk és félbehajtjuk.

Ismét egy kis vajat teszünk a serpenyőbe és a tojáshab második felét is ugyanúgy sütjük ki, mint az elsőt.

Frissen, melegen tálaljuk. Fogyaszthatjuk zöld salátával, pirítóssal, vagy csak úgy magában egy bögre teával reggelire, vagy egy pohár könnyű fehérborral vacsorára.


Megjegyzés: Nem szokták ajánlani, hogy az omlettet forgassuk, mert a tojáshab nagyon törékeny, de én a teljesen átsült tojást szeretem és nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt, hogy az fejezze be a folyamatot. Ha valaki inkább nem próbálkozna a forgatással, azt is lehet csinálni, hogy miután az alja átsült, rátesszük a tölteléket  a lepénykére, félbehajtjuk egy hőálló tányérra helyezzük és 150 fokos sütőbe még 5 percre betoljuk az omlettet esetleg egy kis extra sajttal a tetején.

2013. március 1., péntek

Zöldséges Lasagne


Imádom a Lasagne tésztát, annyira sokoldalú. A klasszikus bolognai változat ugyan nálunk verhetetlen, de nagyon szeretem a különféle zöldségekkel töltöttet is, ráadásul ezek gyorsabban el is készülnek húsos társaiknál. Most gombás - kukoricás - hagymás készült. Cukorborsót is raktam volna bele eredetileg, de hiába kerestem a fagyasztónkban nem került elő.
 


Hozzávalók:

Fél doboz Lasagne tészta (9 db hosszú spenótos tésztalapot használtam)
A 500 g gomba
1 fej lilahagyma
1 sonkahagyma (vagy amilyen van otthon)
2 marék kukorica (nálam fagyasztott de akár konzerv is lehet)
2 gerezd fokhagyma
3 dl passata di pomodoro, (vagy hámozott paradicsom apróra vágva)
kevés olívalolaj
0,5 dl vörösbor
(ha nem vagyunk vegák, szerintem jó tesz íz íznek 100 g bacon is)
só, bors, friss bazsalikom és petrezselyem, oregano ízlés szerint

A besamell mártáshoz:
40 g vaj
30 g liszt
3 dl tej
fehérbors
szerecsendió - ízlés szerint

Mozarella sajt a tetejére. Ha van otthon a belsejébe is mehet bármilyen sajt. Én egy kis füstölttel bolondítottam meg a rétegek között.


A hagymákat, a fokhagymákat és ha nem vagyunk vegák, bacon szalonnát is aprítsunk mellé. Ezt a keveréket kevés olajon üvegesre párolkuk, majd hozzáadjuk a gombát és alaposan megpirítjuk. Tehetünk bele még kukoricát, zöldborsót, vagy gyakorlatilag bármilyen más zöldséget. 

Fűszerezzük és felöntjük a vörösborral, valamint a paradicsommal.

Amíg fő elkészítjük a besamelt. A vajat egy kis lábasban felolvasztjuk enyhén megpirítjuk a lisztet. Megszórjuk fehérborssal és szerecsendióval. Levesszük a tűzről és apránként felöntjük tejjel, csomómentesre. Visszatesszük a tűzhelyre és állandó kevergetés mellett addig forraljuk, amíg besűrűsödik.

Ha ezzel is megvagyunk alaposan kivajazunk egy hőálló tálat, belefektetünk egy réteg lasagne tésztát, megöntözzük a paradicsomos-zöldséges raguval, majd egy réteg besamellel és még sajtot is szórhatunk rá. Így folytatjuk a rétegezést, egészen a legfelső rétegig, mert arra már csak besamell és sajt kerüljön.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sül. Én félidőig alufólia, vagy fedő alatt szoktam sütni, hogy ne égjen meg a mozzarella a tetején.