2012. február 16., csütörtök

Cookies - a kedvenc csokis keksz


A környezetemben minden pasi teljesen oda meg vissza tud lenni a cookiesért és bevallom én teljesen kekszfüggő vagyok. Ez az igazi amerikai típus, ami kívül ropogós, de belül finom puha. Ezúttal csokis-narancsos-gyömbéres verzióban készült, de már számtalan cookiest gyártottam és minden változata remek volt. Klassz a csokis-kakaós, a vaníliás - csokis, a gyömbéres -fahéjas - citromos is.
Tesóm jött haza, beleszimatolt a levegőbe és reménykedve megkérdezte: COOKIES? Mosolyogva bólinthattam, hogy igen az és a páromnak már félretettem belőle Valentin nap örömére egy jól záródó fémdobozba, úgyhogy a konyhai mennyiség dézsmálható. Lelkesen neki is látott. Másnap estére egy morzsa sem maradt, pedig sokáig elállna, ha hagynánk... De mivel gyors sütiről van szó nem kell nagyon nekigyürkőzni az utánpótlásnak. Kis túlzással tovább tartott megírnom a bejegyzést, mint megsütni.

Íme a kikísérletezett recept:

Hozzávalók 2 tepsi narancsos-csokis kekszhez:
  •  20 dkg liszt - egy két kanál belőle teljes kiőrlésű tönkölyliszt, a többi fehér
  •  13 dkg cukor - jót tesz neki ha a fele barnacukor, az kicsit ragacsosabb, de sima kristálycukorból is készíthető
  •  1 teáskanál őrölt gyömbér és egy kávéskanál őrölt szerecsendió
  •  2 teáskanál sütőpor
  •  100 g étcsokoládé apróra vágva
  •  10 dkg (a hűtőből egy ideje már kivett, puhább) vaj
  •  1 egész tojás
  •  egy csipet só
  •  egy jól megmosott narancs reszelt héja
  •  2-3 evőkanál narancslé

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral a gyömbérrel és a szerecsendióval. Az étcsokoládét apróra vágjuk (ehhez jó éles és szép nagy kést ajánlok, csak vigyázzunk az ujjunkra)és belekeverjük a lisztbe.

A lehetőleg már nem túl kemény vajat a cukorral habosra keverjük (a legegyszerűbb gépi habverővel), majd hozzáadjuk a tojást és a narancshéjat is. Miután jó alaposan megkevertük a masszát apránként hozzákeverjük a lisztet és narancslevet is.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tészta ragad, de ez így jó. Kisebb diónyi golyókat formázunk belőle, majd a két tenyerünk közt laposra préseljük.

Sütőpapírral bélelt tepsiben. 10, maximum 12 percig sütjük, ha kicsi színt kap alulról, akkor már jó. (10 percnél még épphogy "krémes" a belseje, 12-nél már szárazabb, szerintem a 10 perc az optimális, de persze sütőfüggő) Amikor kiszedjük még nagyon puha(ha jól időzítettünk), ne is nagyon nyúljunk hozzá, amíg legalább langyosra nem hűl, mert szétesik. Viszont kihűlve megkapja a tökéletes cookies állagot.

Mivel Valentin nap örömére gyártottam, most kisebb kézügyességgel igyekeztem szívet is formázni, majd mikor rájöttem, hogy nem vagyok túl ügyes a legkisebb kiszúrómat lenyomtam a kör alakú kekszecskék aljára, kihúztam és reménykedtem, hogy mikor sütés közben megnő nem tűnik el teljesen a minta. Hát... a legtöbbnél eltűnt de a még meleg kekszbe is belenyomható a forma és az már megmarad....

.

10 megjegyzés:

  1. Nem vagyok nagyon kekszes, de ez biztosan ízlene nekem is mert szeretem azokat a sütiket amiben csokidarabok vannak. Guszta lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Bevallom el sem tudom képzelni, hogy lehet az, hogy valaki nem kekszes.

      Törlés
  2. Én rajongok érte, már én is készítettem jó pár alkalommal. Nagyon tetszik a te verziód is!

    VálaszTörlés
  3. Húú, ez tényleg olyan, mint amit abban az amerikai sorozatban, a Hetedik mennyországban ettek mindig? Szerettem régen azt a sorozatot és mindig úgy vágytam olyan kekszre! Ezek pont olyanok, nagyon szépek! Körülnézek még itt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a sorozatot nem ismerem, de hogy amerikai a keksz eredetije az biztos :)Örülök, hogy tetszenek és köszönöm a kedves hozzászólást!

      Törlés
  4. Az én pasim is kekszfüggő! Máris vittem a receptjét, nagyon guszta! Gondolom finom ropogós...:o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik :) Ha gazán ropogósat szeretnél, akkor egy-két perccel tovább kell sütni.

      Törlés
  5. Elkészítettem, nagyon finom lett. Már csak egy pár darab van belőle, pedig a tegnap délután készítettem. :)
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó! Köszönöm a pozitív visszajelzést!

      Törlés