Nem most készült ez finom lélekmelegítő, de ebben az
elképesztő negatív rekordokat döntögető zimankóban igazán aktuális. Már a
decemberi-januári időszakban igen gyakran készítettem forralt bort, (ami az én
esetemben többnyire fehér mézes bor) de mivel jóból is megárt a sok, egy jeles januári estén kísérletképpen puncsot csináltam. Igaz még sosem készítettem
korábban, de egy kedves ismerősöm a vizsgaidőszak hajrájában megosztotta velem
saját receptjét és ezt átdolgozva és gyümölcsösítve született meg az a hidegűző finomság, amit rögtön be is pötyögtem a gépembe, csak akkor még blog hiányában a szövegszerkesztőmbe. Onnan másoltam most ide. A mai nap folyamán még véletlenül sem tettem ki a lában a jól fűtött lakásból, csak ezért nem reprodukáltam jelenleg is a receptet. Kinézve az ablakon viszont megfordult a fejemben, hogy másnak talán jól jöhet.
Íme a finom gyümölcsös puncs, amelyben a rum kellően diszkrét mégis elég ahhoz, hogy melengessen:
Hozzávalók (5 lelkes felnőttre, kb két és fél decis
bögrékkel):
- 2 teafilter (nálam epres fekete tea)
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- egy rúd fahéj
- ízlés szerint szegfűszeg (egész – szerény személyemnél kb. tíz-tizenöt szem)
- 2 deci vörösbor
- másfél deci rum
- citrom és narancsszeletek (gondosan megfosztva a fehér résztől, mert állítólag attól keserű lesz, de én még sosem próbáltam ki, írjon aki igazolni tudja az állítást J)
- ha van bármilyen más gyümölcs is az jó még bele, én egy kis barackbefőttet kockáztam
- egy deci narancslé
- 1 kanál méz
A mennyiségek igazából csak körülbelüli pontosságúak mert
minden szemre ment és kóstolás után korrigáltam, ízlés és rendelkezésre álló
alapanyagok függvényében minden változhat.
Elkészítés:
A két teafiltert kicsit kevesebb mint egy liter vízzel
leforrázzuk egy lábasban. Beletesszük a vaníliás cukrot, a fahéjat és a
szegfűszeget. Közepes lángra állítjuk a tűzhelyet. Én kerámialapos kilenc
fokozatos szerkentyűm esetén 5-ösön készítettem.
Hozzáöntjük a bort és a rumot, megkevergetjük. Gyorsan felszeleteljük a citromot és az egyéb gyümölcsöt, eltávolítjuk a fehér részt és beledobjuk a lábasba. Ahogy mindössze néhány perc alatt összeértek az ízek megkóstoljuk. - Ennél a pontnál döntöttem úgy hogy kell még egy kanál méz és feldobom egy deci narancslével. – Összekevergetjük és szép bögrékbe merjük. Lehetőleg a szegfűszeg és a fahéjrúd maradjon a lábasban.
Hozzáöntjük a bort és a rumot, megkevergetjük. Gyorsan felszeleteljük a citromot és az egyéb gyümölcsöt, eltávolítjuk a fehér részt és beledobjuk a lábasba. Ahogy mindössze néhány perc alatt összeértek az ízek megkóstoljuk. - Ennél a pontnál döntöttem úgy hogy kell még egy kanál méz és feldobom egy deci narancslével. – Összekevergetjük és szép bögrékbe merjük. Lehetőleg a szegfűszeg és a fahéjrúd maradjon a lábasban.
Ezután kellemesen felmelegszünk és jól érezzük magunkat.
Velünk, emlékeim szerint ez történt. Kép ezúttal nem készült, ahhoz túl gyorsan
elfogyott a fenti mennyiség.
Jó italozgatást mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése