2012. február 9., csütörtök

Almás - vaníliás párna


Először is, köszöntöm az új rendszeres olvasóim, nagyon örülök Nektek!

Másodszor pedig, háromszoros hurrá Chef Vikinek!!! Eredetileg úgy gondoltam, hogy a mai ebéd ez a guszta lepény lesz. Azután viszont rájöttem, hogy inkább valami almás édességet kéne sütnöm abból a túróból, amit a lepénybe szántam, ugyanis öt darab elég fonnyadt almám is volt. Szerencsére nem kellett messzire mennem a receptért: ez volt a kiindulási alap. Ez a tészta valami fenomenális, nem is számítottam rá, hogy ilyen hatalmasra nő és a töltelék is remek. Csak egy keveset változtattam, és más arányokkal dolgoztam, mivel többnyire negyed kiló túrót használna el az ember egyszerre. Plusz készült egy kakaós csiga, ugyanebből a tésztából, mivel párom bejelentette, hogy ő nem szereti az almás sütiket... Ugyan ez új, de meghajoltam az érv előtt és készült egy kakaós is. Biztos vagyok benne, hogy ez a könnyű, gyorsan elkészíthető tészta gyakori vendég lesz nálunk bármivel is töltve. Remek lehet diósan és lekvárosan is.

Nekem most ez az almás töltelék rengeteg lett, valószínűleg, mert nem nyújtottam elég vékonyra a párnákat, de szerintem nem gond, ha marad belőle mert nagyon finom. Egy része a maradék pudingporból kifőzött vaníliapuding alá ment így kaptam két kis adag pohárkrémet:


De még így is maradt, ebből estére melengető almás fahéjas puncsot fogok készíteni.

Jöjjön tehát a mennyei almás-vaníliás párna receptje:


Töltelék:

5 kis alma
2 ek citromlé
3 lapos ek cukor- nálam nyírfacukor
1 evőkanál vaníliás porcukor, de lehet sima vaníliás cukor is
1 teáskanál fahéj
1 dl tojáslikőr, vagy tejszín - én likőrrel csináltam
fél tasak vaníliás pudingpor - 3-4 evőkanál víz

tészta:
50 dkg liszt
1 nagy csomag sütőpor (15 g-os)
25 dkg túró
0,8 dl tej
12 ek olaj
15 dkg porcukor
1 citrom héja
csipet só
1 tojás a kenéshez

 Először célszerű a tölteléket elkészíteni. Az almákat  meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. Beleszórjuk egy kisebb lábasba. Hogy ne barnuljon meg, megöntözzük némi citromlével. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és felforrósítjuk. Amikor már kellően meleg ráöntjük a tojáslikőrt. Ezt nem célszerű túlforralni. Amíg melegszik az alma, a pudingport simára keverjük 3 evőkanál hideg vízzel. Az almás keverékhez öntjük, majd folyamatosan kevergetés mellett pár perc alatt besűrítjük. Gyorsan megvan.

Amíg hűl, elkészítjük a tésztát. Összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, és a sót. Átszitáljuk a lisztet, elvegyítjük benne a sütőport, majd hozzáadagoljuk a többi hozzávalóhoz. Összegyúrjuk, kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk. Nem kell pihentetni, már nyújthatjuk is. Lehetőleg jó vékonyra, mert nagyon megnőnek.


Próbáljunk megközelítőleg azonos méretű téglalapokat vágni a tésztából (én pizzavágót használtam, és kb. 10 centisek lettek a tésztadarabkáim) és minden másodikat kb. három helyen bevágjuk, hogy szép párnákat kapjunk. A nem bevagdosott darabra tesszük a tölteléket, jó sokat, de úgy, hogy a széleken legalább fél centit szabadon hagyjunk. Szétválasztunk egy tojást. A fehérjével megkenjük az üresen maradt széleket, majd ráborítjuk mindegyik almás tésztára a bevagdosott párját és a széleket összenyomkodjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

A sütik tetejét megkenjük a tojássárgával és a forró sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Isteni illatok fognak terjengeni.


A kakaós csigához a tésztát megkenjük olvasztott vajjal, jó sok holland kakaóport és majdnem ugyanannyi cukrot szórunk rájuk, félbehajtjuk, átmegyünk rajta sodrófával, ezt a részt is kakaózzuk cukrozzuk, amelyik oldalon szétnyílna annál kezdve feltekerjük. majd szeleteljük mint a bejglit. Nálam csak egy csiga készült ezúttal, így ez nem lett túl szép mert inkább préselni lehetett mint tekerni és szeletelni. A ronda és finom tipikus esete, de annak idején is a chokito volt a kedvenc csokim. Nos, így festett a párom über kakaós-csigája. 




4 megjegyzés:

  1. Az almás-fahéjas párna nagyon fincsi, jól néz ki! De az orchideáid is csodálatosak! Biztos jól érzik magukat abban az ablakban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Az biztos hogy finom volt, és ma reggel is ugyanolyan puha és illatos volt mint tegnap. Az orchideákat ha több van belőlük célszerű egymás mellé rakni, mert állítólag így mikroklímát alakítanak ki maguknak. Biztos csak azért érzik jól magukat, mert négy van egymás mellett, sajnos más növények nem szeretnek nálunk lakni.

      Törlés
  2. Majd csak ideérek már :-)) Emlékszem erre a sütire, sok-sok töltelék maradt ki nekem, amit aztán egész egyszerűen kikanalaztam a fazékból :-DD

    Elő kéne venni újra ezt a receptet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, én azóta már többször hasznosítottam :)

      Törlés