2012. március 28., szerda

Blogkóstoló - Diós csiga


Most először én is elindultam ezen a jópofa játékon. Legendás szerencsémnek köszönhetően 4Gyerek blogját kaptam (na nem mintha bárkivel rosszul járhattam volna, hiszen minden "induló blog" szuper) de ennek a sorsolásnak különösen örültem.

Belevetettem magamat a http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com olvasgatásába és több finomság közül végül a diós csigák mellett döntöttem. Nem bántam meg. Nagyon finom, jól kezelhető kelt tészta lett az eredmény, klassz illatos töltelékkel. Csak ici-picit változtattam rajta.

Így festettek estefelé a még mindig napfényes konyhában, frissen sülve
Íme a recept:

Hozzávalók a tésztához

2 dl tej
50 dkg liszt (fele rétesliszt, és ment bele kevés teljes kiőrlésű is)
1 tojás
2 tojássárgája (a fehérje majd a kenéshez kell)
8 dkg cukor (nálam nádcukor )
2,5 dkg élesztő
1/2 tk sütőpor (nálam szódabikarbóna)
7 dkg vaj

A vaj kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe teszünk, dagasztó programot indítunk. Ennek felénél az olvasztott vajat is apránként a tészttába dolgoztatjuk, majd duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta elfoglaljuk magunkat valami kellemessel, majd mikor nagyjából duplájára kel elkészítjük a tölteléket, amin kicsit módosítottam.

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg pucolt dió
1 teáskanál fahéj
10 dkg nád és nyírfacukor vegyesen
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
5 dkg vaj (a tészta egy részét vagy az egészet vaj helyett baracklekvárral is lekenhetjük és arra is szórhatjuk a diót, nagyon finom úgy is)

A diót késes aprítóval durvára daráljuk, összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk majd alaposan lekenjük vele a tésztát, mielőtt a diós keveréket rászórnánk. A megszórt tésztát a hosszabbik oldalától fogva feltekerjük, majd kb. két centis szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Minden csiga oldalát és tetejét is lekenjük tojásfehérjével. 15 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben alsó felső sütéssel kb. 20 perc alatt megsütjük.

És így reggeli gyanánt egy bögre gyömbérteával
Köszönöm kedves 4Gyerek a klassz receptet és biztos hogy mást is kóstolok majd Tőled!


2012. március 27., kedd

Mákos gyümölcsös sütemény




Ez az egyszerű kevert sütemény a nagymamám saját receptje. Kifejezetten arra lett kitalálva, hogy akkor is beleférjen az időbe, amikor egy vasárnap hatféle étel is készül ebédre, ami a mamámékkal minden héten előfordul. Ez a sütemény ugyanis pillanatok alatt készen van, csak össze kell keverni és mehet a sütőbe. Nem mellesleg pedig igen finom.


Hozzávalók:

 100 g  margarin (szobahőmérsékletű)
 100 g  cukor
 2 egész  tojás
 100 g  darált mák
 150 g  liszt
 1 evőkanál rum
 fél  csomag sütőpor
 1 kis dobozos joghurt
 1 kis üveg befőtt - ezúttal sárgabarack, de meggyel vagy cseresznyével is nagyon finom, vagy  kb 250 g friss gyümölcs ugyanezen fajtákból
   
Elkészítés:
A tojást a cukorral, a joghurttal és a margarinnal simára keverem. Hozzáadom a darát mákot, lisztet, rumot, sütőport, jól elkeverem. Kivajazott tepsibe öntöm a tésztát. A lecsöpögtetett magozott gyömölcsbefőttet, vagy friss gyümölcsöt egyenletesen eloszlatom a tészta tetején. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm. A sütemény akkor van kész, ha a tepsi szélétől elválik, illetőleg a beleszúrt tűre (fogpiszkálóra, villára nem ragad rá).



2012. március 25., vasárnap

Jó reggelt! Latte macchiato otthon


Szép tavaszi jó reggelt kívánok mindenkinek! Mi ezzel a finom házi latte macchiato-val kezdtük a napot. Van ugyan kis kézi tejhabosítóm, de ki akartam próbálni Beastie ötletét az egyszerű házi tejhab készítésre és szuper lett.

Így készül: 

Melegítsünk személyenként kb. háromnegyed bögrényi tejet. Közben főzzünk ki egy-egy espressot. A jó forró tejet tegyük egy jól zárható ásványvizes palackba (nálam shaker volt) és rázzuk egy percig alaposan össze. Gyönyörűen felhabosodik a tej. Öntsük bele a bögréinkbe/poharainkba. Majd vékony csíkban öntsük hozzá az egy adag espressot. Ilyen szép réteges lesz a végeredmény. A tetejét megszórhatjuk egy kis fahéjas cukorral és élvezzük a reggelt.

2012. március 22., csütörtök

Tztatziki


Nagy kedvencem ez a könnyű kis "saláta". Remek csak úgy magában friss kenyérrel, húsok mellé kísérőnek, vagy mártogatósnak. Nagyon egyszerű elkészíteni, egy dolog viszont elengedhetetlen hozzá: a finom, sűrű (görög)joghurt. Aki nem áll neki házilag sűrű joghurtot készíteni, mint pl. én annak sem kell kétségbe esnie, mert ma már elég sok helyen lehet görög joghurtot kapni, mi  a sparból szoktuk beszerezni. Az alsó képen látható sötétkék dobozos verziót. Ez finom, sűrű és krémes.

Ezúttal rántott husi és rizs mellé készült, de a maradék egy friss zsemle kíséretében csak úgy elpárolgott :)
Hozzávalók 4 személyre:

egy nagy kígyóuborka
2 doboz görög joghurt - 1 doboz nekem 180 ml - es
két evőkanál extra szűz olívaolaj
2 duci gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ha van, akkor egy csomag friss kapor

Az uborkát megmossok, ha akarjuk meghámozzuk, én csak akkor szoktam ha nem szép a héja, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk. Állni hagyjuk egy kicsit, mert levet fog ereszteni, ezt majd lecsöpögtetjük. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átpréseljük, elkverjük az olajjal a joghurttal, ha van a kaporral, majd a lecsöpögtetett uborkával.

Azonnal is fogyaszthatjuk, de jót tesz neki, ha áll egy kicsit és "összeérnek" az ízek.




2012. március 20., kedd

Kakaós csiga és cseresznyés párna


Az almás-vaníliás párna szuperul bevált tésztáját készítettem el ezúttal is. Még mindig köszönet érte The Chef Vikinek. Ez egy gyors süteményalap legalábbis a kelt változatokhoz képest. Csigaként és bármely más formában is nagyon finom. Ebből a tészta mennyiségből most 12 db kis kakaós csiga, kettő nagy cseresznyés - kakaós párna (ez volt az enyém, hmmm...) és 8 kis fahéjas lekváros kiflicske született.

Így készült:

Tészta:
500 g átszitált liszt - Ebből 150 g teljes kiőrlésű tönköly
1 nagy csomag sütőpor (15 g-os)
250 g túró
0,8 dl tej
12 ek olaj
150 g porcukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás a kenéshez

Összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, és a sót. Átszitáljuk a lisztet, elvegyítjük benne a sütőport, majd hozzáadagoljuk a többi hozzávalóhoz. Nekem most kellett bele plussz néhány evőkanál tej, hogy összeálljon. Összegyúrjuk, kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk. Nem kell pihentetni, már nyújthatjuk is. (Egyszerűbb, ha kettévesszük a tésztát és úgy dolgozunk vele.) Vékonyra nyújtsuk, különösen, ha párnákat szeretnénk belőle formázni.


Töltelék és összeállítás:

A cseresznyés párnához kimagozunk egy adag cseresznyebefőttet, néhány kanál saját levével együtt beletesszük egy lábasba, hozzáöntünk egy kupica sherryt, vagy cseresznyelevet (meggylevet, vagy hasonló gyümölcslevet, ami van otthon) egy teáskanál keményítőt és egy teáskanál kakaót (ez kb. 100 g befőtthöz kellett), majd közepes lángon besűrítjük. Egy-két perc alatt megvan. Kihűlve tegyük a tésztára. A formázása ugyanúgy történik, mint az almás párnáknál.

A kakaóhoz egyszerűen fogunk ízlés szerinti mennyiségű szép sötét (nálam szerencsi) kakaóport és ugyanannyi kanál cukrot és elkeverjük. Ha akarjuk megbolondíthatjuk egy kis őrölt szerecsendióval. A tésztát kevés olvasztott vajjal megkenjük, erre majd szépen rá fog tapadni a kakaó. Feltekerjük mint a bejglit és centis szeletekre vágjuk.

A kiflikbe, csak egy - egy kiskanál baracklekvárt és egy-egy csipet fahéjat tettem. Ezekről nem készült kép, még melegen elfogytak.

Enyhén felvert tojással megkenjük mindegyik sütink tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



2012. március 17., szombat

Kínai zöldséges pirított tészta házilag



Mint sok (korábbi) éttermi kedvencről, erről is azt hittem, hogy bonyolult otthon elkészíteni és biztosan sok különleges alapanyag kell hozzá, pedig dehogy. Az egyetlen extra, ami kell hozzá az a szójaszósz de ma már ez is bármelyik nagyobb áruházláncban beszerezhető, a mienk az Aldiból származik. Egy nagyon kedves barátnőm főzte nekem először ezt a finomságot és mivel rájöttem, hogy nemcsak finom de nagyon egyszerű is házilag elkészíteni, ezért most itthon is ez lett a szombati menü fő része. A barátnőm csirkét is kockázott az ő verziójába, ez nálam kimaradt így remek kis vegetáriánus ebéd született belőle.


Hozzávalók 4 személyre:

kb 450 g kínai tészta (lelőhely pl. Lidl) de lehet egyszerű spagetti is, mint most nálam, mert a kínai már nem volt a boltban
1 fél fej káposzta
2 nagyobb répa
1 nagy vagy két kisebb hagyma
250 g gomba
ízlés szerint szójaszósz, nálam kb 10 cl, de lehet több
olaj a sütéshez
NEM kell semmilyen fűszer, só sem, mert a szójaszósz sós ízű

A zöldségeket megpucoljuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy méretes edényben közepes lángon kevés olajat hevítünk. Az autentikus pirított tészta persze wokban készül, de ennek híján használhatunk szép nagy mély serpenyőt, vagy akár fazekat is. Az olajban, ha húst is szeretnénk az ételbe, akkor először azt pirítjuk meg egy kicsit felkockázva, majd a gombát és a hagymát. Ha ezek nagyjából megpirultak hozzáadjuk a többi zöldséget. Mikor kissé megpárolódtak adjunk hozzá egy kupica szójaszószt. A zöldségeket nem szabad túlpárolni, mert még finom ropogósnak kell lenniük.
A tésztát a zacskón található utasítás szerint megfőzzük (ne túl puhára) majd leszűrjük. A tésztához adjuk a maradék szójaszószt, majd alaposan összeforgatjuk a pirított zöldségekkel.


2012. március 16., péntek

Gyors, gyümölcsös sütemény– avagy a tökéletes kevert süti receptje




Ez a sütemény valami lenyűgöző. Tavaly nyáron szereztem a receptet anyukám kolléganőjétől (egy picit azért átalakítottam) és legalább tizenötször elkészült többnyire a papám kertjéből származó körtével, de nagyon finom meggyel, cseresznyével, almával, csokidarabokkal és gyakorlatilag bármivel. Ezúttal fahéjas - barackos és cseresznyés-mandulás-fenyőmagos készült. Sikeresen felhasználtam a fél üveg cseresznye és a kis üveg barackbefőttemet is, amik ott szomorkodtak már régóta a spájzban.

A tészta könnyű levegős, a gyümölcs kicsit pikánssá teszi, nem túl édes és azt az illúziót kelti, hogy nem hizlal. Persze ez utóbbi nem igaz, de egyszerűen ellenállhatatlan. Ha nem fogom vissza magam egyedül el tudom tüntetni a fél tepsit, pedig nem vagyok nagy étkű, de ez NAGYON csúszik. Volt hogy már másnap új adagot kellett sütnöm…

Roppantul egyszerűen és gyorsan elkészíthető, szóval érdemes már a folyamat elején beizzítani a sütőt. (Hacsak nem kell nagyon sok gyümölcsöt puttyogatnunk, vagy hámoznunk.) 

Hozzávalók – nem kell semmit méricskélni, az egyetlen mérőeszközünk a joghurtospohár, vagy bármely hasonló méretű pohár

2 kis pohár natúr joghurt (volt hogy elfelejtettem venni és a fele kefír volt, azzal is tökéletes)
4 pohár liszt
2 pohár kristálycukor (lehet részben nyírfacukor is)
1 pohár semleges ízű olaj, plusz szükség szerint egy-két evőkanál
2 egész tojás
1 csomag sütőpor + késhegynyi szódabikarbóna
csipet só

A nedves hozzávalókat jól elkeverjük, apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Valamilyen idénygyümölcsöt teszünk rá, ha nagyobb, akkor felkockázva, szórhatunk rá fahéjat is, vagy reszelt csokit, vagy mandulaszeleteket, de nem muszáj.

Kb. 40 percig 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Isteni illatok fogják jelezni az elkészültét és a teteje aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizhetjük. Ha nagyobb tepsiben sütjük és laposabb, mint most nálam is, akkor már fél óra is elég neki.


A személyes kedvencem a fahéjas körtés verzió, de ezek is nagyon jók lettek. Hmmm…