2012. március 20., kedd

Kakaós csiga és cseresznyés párna


Az almás-vaníliás párna szuperul bevált tésztáját készítettem el ezúttal is. Még mindig köszönet érte The Chef Vikinek. Ez egy gyors süteményalap legalábbis a kelt változatokhoz képest. Csigaként és bármely más formában is nagyon finom. Ebből a tészta mennyiségből most 12 db kis kakaós csiga, kettő nagy cseresznyés - kakaós párna (ez volt az enyém, hmmm...) és 8 kis fahéjas lekváros kiflicske született.

Így készült:

Tészta:
500 g átszitált liszt - Ebből 150 g teljes kiőrlésű tönköly
1 nagy csomag sütőpor (15 g-os)
250 g túró
0,8 dl tej
12 ek olaj
150 g porcukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás a kenéshez

Összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, és a sót. Átszitáljuk a lisztet, elvegyítjük benne a sütőport, majd hozzáadagoljuk a többi hozzávalóhoz. Nekem most kellett bele plussz néhány evőkanál tej, hogy összeálljon. Összegyúrjuk, kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk. Nem kell pihentetni, már nyújthatjuk is. (Egyszerűbb, ha kettévesszük a tésztát és úgy dolgozunk vele.) Vékonyra nyújtsuk, különösen, ha párnákat szeretnénk belőle formázni.


Töltelék és összeállítás:

A cseresznyés párnához kimagozunk egy adag cseresznyebefőttet, néhány kanál saját levével együtt beletesszük egy lábasba, hozzáöntünk egy kupica sherryt, vagy cseresznyelevet (meggylevet, vagy hasonló gyümölcslevet, ami van otthon) egy teáskanál keményítőt és egy teáskanál kakaót (ez kb. 100 g befőtthöz kellett), majd közepes lángon besűrítjük. Egy-két perc alatt megvan. Kihűlve tegyük a tésztára. A formázása ugyanúgy történik, mint az almás párnáknál.

A kakaóhoz egyszerűen fogunk ízlés szerinti mennyiségű szép sötét (nálam szerencsi) kakaóport és ugyanannyi kanál cukrot és elkeverjük. Ha akarjuk megbolondíthatjuk egy kis őrölt szerecsendióval. A tésztát kevés olvasztott vajjal megkenjük, erre majd szépen rá fog tapadni a kakaó. Feltekerjük mint a bejglit és centis szeletekre vágjuk.

A kiflikbe, csak egy - egy kiskanál baracklekvárt és egy-egy csipet fahéjat tettem. Ezekről nem készült kép, még melegen elfogytak.

Enyhén felvert tojással megkenjük mindegyik sütink tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



13 megjegyzés:

  1. Mennyi finomság egy tésztából! Minden nagyon ínycsiklandó! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Barbi! :) "Sajnos" muszáj szinte mindig többféle dolgot készítenem egy alapból, mert rémes válogatós "férfiakkal" vagyok körülvéve.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet a cseresznyés párna is:) Kakaós csigát gyakran készítek, nagy kedvenc. Válogatós férfiak meg itt is vannak, az agyamra tudnak menni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg finom volt. Szerintem a cseresznye és a csoki vagy kakaó verhetetlen együtt. A kakaós csiga itt is nagy kedvenc a pasik körében.

      Törlés
  3. Jaj, ht az a cseresznyés párna, most nagyon megkívántam...

    VálaszTörlés
  4. Kakaós csiguval igazán megkínálhattál volna... :D

    VálaszTörlés
  5. Istenien néznek ki!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ügyes vagy, szépek a sütik!

    VálaszTörlés
  7. Flóra és Wanna, nagyon szépen köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Nélküled nem ment volna.

      Törlés