2015. október 13., kedd

Zúzapörkölt bográcsban



Nincs is jobb mint a szabadban sütni főzni, így az egyik utolsó szép idős hétvégét mi is erre használtuk. Kimentünk a szőlőbe és bográcsoztunk egy jót. Az eredmény pedig egy csodás zúzapörkölt a nagymamám és a férjem érdeme.


Hozzávalók (nagyságrendileg 6 személyes adag):
1000 g csirke zúza (pucolás előtti súlya)
200 g csirkemáj
2 nagy fej hagyma
zöldpaprika
paradicsom
vörösbor
víz

Fűszerek: pirospaprika, vegeta, feketebors, kömény, babérlevél, koriander, majoranna, kevés só

A húst előkészítjük. Alaposan lepuculjuk, kis darabokra vágjuk és bevegetázzuk éjszakára. Férjjel előkészíttetjük a tűzrakóhelyet, ezalatt apróra vágjuk a vöröshagymát és a többi zöldséget (mamám mindig rak bele egy-két paprikát és paradicsomot, ettől finomabb íze lesz). Olajat öntünk a bográcsba (nem túl sokat) és megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát a paradicsomot és a zúzát. Lepirítjuk, ehhez minimális vízzel felöntjük, hogy ne égjen le. Ezt követően fűszerezzük ízlés szerint és öntsük fel borral és vízzel. Mi kb. 4 dl vörösbort és 1 liter vizet használtunk. Ezt jól be fogja főni. (Só már csak kevés mehet bele a vegeta miatt.) Kb. két óra alatt puhul meg teljesen a zúza, a májat fél órával a vége előtt elegendő beletenni.

A fotón az én tányérom látható. Friss puha kenyérrel egyáltalán nem diétás de csodafinom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése