2012. március 28., szerda

Blogkóstoló - Diós csiga


Most először én is elindultam ezen a jópofa játékon. Legendás szerencsémnek köszönhetően 4Gyerek blogját kaptam (na nem mintha bárkivel rosszul járhattam volna, hiszen minden "induló blog" szuper) de ennek a sorsolásnak különösen örültem.

Belevetettem magamat a http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com olvasgatásába és több finomság közül végül a diós csigák mellett döntöttem. Nem bántam meg. Nagyon finom, jól kezelhető kelt tészta lett az eredmény, klassz illatos töltelékkel. Csak ici-picit változtattam rajta.

Így festettek estefelé a még mindig napfényes konyhában, frissen sülve
Íme a recept:

Hozzávalók a tésztához

2 dl tej
50 dkg liszt (fele rétesliszt, és ment bele kevés teljes kiőrlésű is)
1 tojás
2 tojássárgája (a fehérje majd a kenéshez kell)
8 dkg cukor (nálam nádcukor )
2,5 dkg élesztő
1/2 tk sütőpor (nálam szódabikarbóna)
7 dkg vaj

A vaj kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe teszünk, dagasztó programot indítunk. Ennek felénél az olvasztott vajat is apránként a tészttába dolgoztatjuk, majd duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta elfoglaljuk magunkat valami kellemessel, majd mikor nagyjából duplájára kel elkészítjük a tölteléket, amin kicsit módosítottam.

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg pucolt dió
1 teáskanál fahéj
10 dkg nád és nyírfacukor vegyesen
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
5 dkg vaj (a tészta egy részét vagy az egészet vaj helyett baracklekvárral is lekenhetjük és arra is szórhatjuk a diót, nagyon finom úgy is)

A diót késes aprítóval durvára daráljuk, összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk majd alaposan lekenjük vele a tésztát, mielőtt a diós keveréket rászórnánk. A megszórt tésztát a hosszabbik oldalától fogva feltekerjük, majd kb. két centis szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Minden csiga oldalát és tetejét is lekenjük tojásfehérjével. 15 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben alsó felső sütéssel kb. 20 perc alatt megsütjük.

És így reggeli gyanánt egy bögre gyömbérteával
Köszönöm kedves 4Gyerek a klassz receptet és biztos hogy mást is kóstolok majd Tőled!


7 megjegyzés:

  1. Szép lett, ügyes vagy! Én is a napokban sütöttem meg életem első kakaós csigáját. Nem boszorkányság a kelt tészta, mint ahogy eddig gondoltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Tényleg nem az :) Sőt, ha az embernek van kenyérsütőgépe a legegyszerűbb dolog a világon.

      Törlés
  2. Nagyon jól sikerült:) Jó gyors vagy, én még csak nézelődtem a nekem jutott blogon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Az igazság az hogy nagyon sok a diónk és fogyasztás után kiáltott :)

      Törlés
  3. Légyszíves nézz be hozzám, egy játékra invitállak!

    VálaszTörlés
  4. Hű, diós csiga! Sok dió!
    Királyság.

    A csigákkal úgy vagyok, mint Adél írta a Blogkóstoló 2 összefoglalójában. Ha nem élt, akkor jöhet. Bárhogy.

    köszönöm, hogy játszodtál, köszönöm, hogy pozitívan értékelted a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek :) Nekem is tetszett az a megjegyzés. És én köszönöm a csudajó receptet!

      Törlés