2012. március 22., csütörtök

Tztatziki


Nagy kedvencem ez a könnyű kis "saláta". Remek csak úgy magában friss kenyérrel, húsok mellé kísérőnek, vagy mártogatósnak. Nagyon egyszerű elkészíteni, egy dolog viszont elengedhetetlen hozzá: a finom, sűrű (görög)joghurt. Aki nem áll neki házilag sűrű joghurtot készíteni, mint pl. én annak sem kell kétségbe esnie, mert ma már elég sok helyen lehet görög joghurtot kapni, mi  a sparból szoktuk beszerezni. Az alsó képen látható sötétkék dobozos verziót. Ez finom, sűrű és krémes.

Ezúttal rántott husi és rizs mellé készült, de a maradék egy friss zsemle kíséretében csak úgy elpárolgott :)
Hozzávalók 4 személyre:

egy nagy kígyóuborka
2 doboz görög joghurt - 1 doboz nekem 180 ml - es
két evőkanál extra szűz olívaolaj
2 duci gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ha van, akkor egy csomag friss kapor

Az uborkát megmossok, ha akarjuk meghámozzuk, én csak akkor szoktam ha nem szép a héja, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk. Állni hagyjuk egy kicsit, mert levet fog ereszteni, ezt majd lecsöpögtetjük. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átpréseljük, elkverjük az olajjal a joghurttal, ha van a kaporral, majd a lecsöpögtetett uborkával.

Azonnal is fogyaszthatjuk, de jót tesz neki, ha áll egy kicsit és "összeérnek" az ízek.




5 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem én is, a joghurtot magában is, de ebben a formában is:)Főleg nyáron, jó hidegen hmm...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Amikor ilyen szép napsütés van, nekem már jöhetnek a nyári ételek :) Bár valószínűleg felétek még nem ilyen kellemes.

      Törlés
  2. Én csak a kaprot nem szeretem, így én mindig kihagyom belőle, egyébként nálam is nagy kedvenc. Főként úgy az igazi, ha a görög tengerparton fogyaszthatja az ember, ott még mehet bele a kapor is...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg én sem szeretem a kaprot, vagy inkább nem szerettem, de tzatzikiben nem zavar, sőt! Tényleg a görög tengerparton lehet az igazi, sajnos ott még nem jártam, valahogy minden nyáron Olaszországig jutunk (az egész család Itália mániás, velem az élen) de egyszer majd biztos megyek.

      Törlés
  3. Egyenesen imádom! Nyáron a roston húsok mellé, fazékkal esszük! Guszta az ebéd!

    VálaszTörlés