2012. március 9., péntek

Spaghetti alla carbonara - Spagetti szénégető módra



Ahogy azt az olaszoktól megszokhattuk ez is egy egyszerű és gyors étel. Nagyon szeretem ezt a tésztát és már nagyon régen készítettem. Éppen itt volt már az ideje, hiszen nem kell hozzá sok minden, csak negyed óra a konyhában. (Tényleg ennyi idő alatt kész!)

Hozzávalók 4 személyre:

500 g spagetti tészta (nálam most teljes kiőrlésű, de a sima durummal készül az "originale")
4 friss tojás (lehetőleg szobahőmérsékletű)
250 g apróra vágott húsos szalonna - legjobb természetesen az igazi pancetta, de azt itthon elég macerás lenne sajnos beszerezni
só (óvatosan, mert a szalonna sós)
bors
kevés olíva olaj
reszelt parmezán vagy pecorino sajt


Az eredeti carbonara spagettiben nincs is más (állítólag) de tájegységenként és családonként is változik. Van ahol ugyanannyi evőkanál tejszínt adnak a tésztához, mint ahány tojást (így tettem én is), van ahol ugyanannyi evőkanál fehérborral dúsítják. Emellett feldobható a recept kevés fokhagymával és szerecsendióval is.

Én most így készítettem:

Egy nagy lábas sós vizet felteszünk forrni. Serpenyőben olajat hevítünk. Felkockázzuk a szalonnát (és ha kívánunk bele fokhagymát rakni, akkor azt is) és a serpenyőbe tesszük. Közepes tűzön maximum 10 perc alatt szépen megpirul. Ha valaki fehérbort szeretne hozzáadni, azt akkor kell, mikor a szalonna már megpirult.

Ha fellforrt a víz, mehet bele a spagetti, 8-10 perc alatt al dente-ra főzzük.

Felverjük a tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele egy kevés őrölt szerecsendió. A tésztát leszűrjük (NEM szabad leöblíteni), visszatesszük a lábasba, ráöntjük a szalonnát és a tojásos keveréket, jól átkeverjük.

Azonnal tálaljuk. Jó sok reszelt sajtot kínálunk mellé. Ha nincs sem parmezánunk, sem pecorinónk helyettesíthetjük bármilyen más sajttal is. Én most finom füstölt sajtot reszeltem rá. Jelentem nagyon jó kis ebéd volt.


A fotókon díszelgő szép virágokat nőnapra kaptam. Kivéve a nagy kék vázásat, mert az anyukámé. Nem bírtam megállni, hogy megörökítsem őket :)

10 megjegyzés:

  1. A férjem nagy kedvence a spagetti - na, persze én sem vetem meg. ;-)) (szalonnával még nem gyártottam, vagyis nem készítettem:)))

    A tulipánjaid gyönyörűek, no és persze az egy szál rózsa is. :) Úgy látom, rengeteg nőnapi hódolód volt... ;)

    (különben a tulipán a kedvenc virágom - minden virágot imádok > virágimádó vagyok, tele van a házunk virággal, lassan dzsungel lesz :) de a tulipán a No 1 - és már nagyon várom, hogy a virágoskertemben végre nyíljanak, az már az igazi tavaszt jelentené:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Hát igen, jó sok férfi van a családban. Én is nagyon szeretem a tulipánokat, biztosan gyönyörű lesz a kerted, amikor megérkezik végre a tavasz. Sajnos kertem nekem nincsen, de talán majd egyszer. Az én kedvenc virágom viszont a vörös rózsa :) Lehetőleg szép nagy fejjel és egyszál magában.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem ezt az egyszerű ételt, én is felszoktam turbózni egy kevés tejszínnel. Nagyon jó kis fotók, a Te virágaid is gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lilla és Ani! Köszönöm, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  4. Csodás a spagetti meg a virágaid is:) Az én párom nem eszi meg a spagettit, ha az van, neki mást kell főznöm. Én viszont szeretem, ez is isteni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Hogy lehet a spagettit nem szeretni?

      Törlés
  5. Az én páromnak a spagetti a legkedvencebb étele. Mindegy mivel, csak spagetti legyen. Ha nincs kedvem főzni vagy fáradt vagyok, csak összeüt "valami" spagettit. Carbonárával még nem próbálkozott, de én igen és nagyon ízlett mindkettőnknek. A virágaid meg gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  6. A spagettik közül a kedvencem a carbonara, a tulipánok közül pedig...gyönyörűséges mind, de a rózsaszín :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen, Emi! Marcsis, szeretettel köszöntelek a blogomon!

    VálaszTörlés