2012. március 13., kedd

Burgonyás pogácsa



Végre eljutottam odáig, hogy süssek és fotózzak Adél (Afraa) játékára. A gond csak annyi, hogy ismét éjszakai képek sikeredtek, így nem lettek valami fényesek, de gondoltam akkor ha már sütök, ne csak én, hanem mindenki legyen itthon a frissen sült pogikra.

A pogácsa szívem egyik csücske minden formájában és most a vasárnapi disznótoros köreteként megmaradt főtt krumpli várt újrahasznosításra. Ezt a burgonyás pogácsa receptet készítettem el a Selectfood blogról. Nem lett rossz, de legközelebb egy klasszikus élesztőset készítek, mert én inkább azokat favorizálom, vagy ha ismét gyors pogi kell és előveszem ezt a receptet, feldobom a tésztát egy kis snidlinggel. Mindenesetre a kisüléstől számítva 20 percen belül nem maradt ebből sem egy darab se. Ráadásul ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept, most pont ennyire futotta időből és energiából. Leírom, mert Selectfood nem írt mennyiségeket és egy kezdőnek elég nehéz úgy dolgozni, hogy annyi liszt kell, amennyit a krumpli felvesz.

Így készült:

430 g hideg főtt krumpli (azért ennyi, mert pontosan ennyi volt a maradék, nyugodtan lehet fél kilóból készíteni, az is egy pillanat alatt elfogy)
Kb 150 g liszt (nekem ennyi volt, amennyit felvett, de aki profi, az úgyis tudja, mikor jó a tészta)
kevés finom házi liba vagy kacsazsír a kenéshez (Ha végképp nincs zsírunk egy kevés olvasztott vajjal is megkenhetjük, de nem hiszem, hogy azzal is ilyen finom lenne.)
egy teáskanál só
egy tojás, vagy egy tojássárgája

Összetörjük a (meghámozott) főtt krumplit, én egy késes aprítóban végeztem a műveletet, de simán villával is gyorsan megvan. Összedolgozzuk a sóval és annyi lissztel, amennyit felvesz. Elsőre szerintem keverjünk el a krumpliban kb 120 g lisztet és utána annyit gyúrjunk még hozzá, hogy lágy nem ragadós tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, kb egy centisre nyújtjuk. Ezután vékonyan megkenjük, az enyhén felmelegített zsírral, félbehajtjuk, a felső oldalát ismét megkenjük zsírral, majd ezt is félbehajtjuk. Ezután fogjuk ezt a csomagot és kinyújtjuk olyan másfél-két centisre.Nem kell túl vékonyra, hiszen nem fognak megnőni a pogácsák.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kicsi pogácsaszaggatóval, (én ennek hiányában kis kupicát használtam) kiszaggatjuk a tésztánkat. Ebből a mennyiségből egy tepsinyi pogi lesz. Bevagdossuk a pogácsák tetejét, (ez most nálam elmaradt) majd az enyhén felvert tojással lekenjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A hajtogatástól szép "levelekre" bontható kis pogikat kapunk.

Nekem fél óra alatt ropogósra sült a külseje, a belseje viszont finom puha maradt. Mosolygós jó kedvünk támadt tőle :)


13 megjegyzés:

  1. Nagyon cukik lettek :) Igazi nyam-nyam pogik
    köszi a nevezést :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én KÖSZÖNÖM a játéklehetőséget és a kedves kommentet is :) Tényleg nyam-nyam volt ;)

      Törlés
  2. Tényleg nagyon szép pirosak lettek, pogácsafüggő is vagyok, nagyon tetszik:)Én akkor szoktam ilyesmiket készíteni, mikor marad ki krumplipürém (ritkán marad, mert az a fiúk kedvence)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Kissé túlpirultak, mert pont mikor ki kellett volna szednem csörgött a telefon :D

      Törlés
  3. Nagyon jól néznek ki. Nálam is mára készültek el a fotók a játékra...:)

    VálaszTörlés
  4. Én is maradék pürét szoktam felhasználni a pogihoz. Jó borsosan szeretem...Szép pirosak lettek, csak úgy mosolyognak a tálon... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, az Illéskrisz féle pogira is készülök egy ideje, csak nem volt itthon élesztőm. :) A bors nem is rossz ötlet, majd kipróbálom. Köszi!

      Törlés
  5. Megint napok óta nem tudtam senkihez bekukkantani - Nálad is most nézem végig az azóta elkészülteket... fincsiket készítettél az elmúlt napokban is. A pogid is szuper!
    Képzeld Én is most készülök burgonyás pogit sütni (péntekre vagy szombatra), hiszen akkor lesz Anyukáméknál disznótor, és olyankorra mindig sütök pár tepsi pogácsát, hogy amíg nincs kész a disznótoros, addig is legyen mit eszegetni, ha valaki megéhezik a nagy munka közben. :) Fura, hogy hasonló a gondolatunk, csak Én nem a disznótor után, hanem kifejezetten arra az "eseményre" sütöm. :)
    (még mindig csodásak a tulipánjaid :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! (sajnos a rózsaszín tulipánt már ki kellett dobni de a piros és a lila még bírja)Biztos klassz lesz nálatok is a disznótor pláne a sok pogácsával :) Jó munkát és falatozást kívánok a hétvégére!

      Törlés
  6. Ezt anno pont a szülinapomon sütötted, nem csodálkozom, hogy akkor nem láttam, magam is konyháztam :) Örültem is volna neki, ha megkóstolhatom!

    VálaszTörlés
  7. Ma kipróbálom a burgonyás pogidat :) Nagyon ennivalóak!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a leveleset ajánlom, ezek csak a gyorssegély funkcióját töltik be. Persze finomak, de a leveles krumplis pogim a "tökéletes" :)

      Törlés