2012. augusztus 13., hétfő

Töltött focacce



Néhány évvel ezelőtt Olaszországban egészen pontosan Marina di Massában rábukkantunk egy egészen kiváló focacceriára. Ott kivétel nélkül mindig valamilyen töltött focaccia-t ettünk. 

Most, hogy van itthon egy csomó még nyaralás alatt beszerzett lisztem (00-ás pizzaliszt, durumliszt, gesztenyeliszt, csicseriborsóliszt, szóval minden finomság) úgy döntöttem sütök valami olaszosat. Durumlisztből készült, de természetesen egyszerű fehér liszttel, vagy simaliszt - rétesliszt keverékkel is megsüthető.

Hozzávalók egy tepsi focaccia-hoz:

280 ml víz
420 g durumliszt
3 evőkanál olívaolaj
12 g só
1 kávéskanál cukor
1 csomag szárított élesztő (én most egy csomag szintén Olaszországból hozott sörélesztőt hazsnáltam, ettől egy kicsit jobban megkelt a tészta mint szokott, nem feltétlen kéne ilyen ducinak lenni a töltött focaccia - nak)

Ez négy személyre elegendő.

Egy szelet finom tonhalas focaccia

Elkészítés:

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk és dagasztó - kelesztő programra kapcsoljuk. A duplájára kelt tésztát egy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe terítjük a kezünk segítségével. Egyenletesen széthúzogatjuk a tésztát és az ujjunkal kisebb mélyedéseket nyomunk bele. Lefedjük egy tiszta konyharuhával és hagyjuk még egyszer kelni.

A kész tésztát lekenjük kevés fokhagymás olívaolajjal (az olajba előre beleáztatunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát) és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. 

Amíg sül a tészta előkészítjük a töltelékeket. Mi most tonhalas focaccia - ra vágytunk. Ehhez nem kell túl sok mindent csinálni. Adagonként lecsöpögtettem egy kis tonhalkozervet, felvágtam egy fél fej hagymát és egy nagy szem paradicsomot. Ezek után már csak egy kevés majonéz kell hozzá és kész a finom tonhalas focaccia.

Emelett népszerű az egyszerű paradicsomos - mozarellás - bazsalikomos focaccia és a sonkás - sajtos változat is. A töltelékek variációinak csak a fantázia szab határt.

Ha kisült a tésztánk kockákra vagy háromszögekre vágjuk egy nagyon éles késsel vízszintesen kettévágjuk a szeleteket és megtöltjük. Langyosan a legjobb, de hidegen, vagy újramelegítve is finom. A melegítéshez a legjobb ha kicsit összenyomjuk és a töltelékkel együtt melegítjük meg.

8 megjegyzés:

  1. Fincsi, jöhet! (bár nem vagyok túl nagy halrajongó, de ha elém teszik, meg szoktam enni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg fincsi :) Szerintem te inkább mással töltsd ha nem vagy oda a halért. nekem a sima caprese verzió is nagy kedvencem. :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik :) Próbáld csak ki, nagyon fincsi.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, bevállalnék belőle az biztos :)

    VálaszTörlés
  4. A durum lisztet még nem ismerem, de hamarosan beszerzem.Jól néz ki a lepényed, bár én nem hallal tölteném, de valami finom zöldséges töltelékkel egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó dolog a durum liszt, én szeretem nagyon. Az olaszok rengeteg mindent készítenek vele. A focaccia zöldségekkel is finom, szívből ajánlom. :)

      Törlés