Van egy alap vaníliás muffin receptem, amit vagy csokidarabokkal és csonthéjasokkal, vagy bogyós gyümölcsökkel jó feldobni. Ezúttal áfonya került bele. Szeretem a muffinokat, mert nagyon egyszerű elkészíteni és gyorsan megvan. Ráadásul testvérem egyik nagy kedvencei.
4 dl - 2 csésze liszt
2 dl - 1 csésze cukor (úgy telik meg a csésze hogy először beleteszek két csomag bourbon vaníliás cukrot és a maradékot öntöm fel nyírfacukorral)
egy kis zacskó sütőpor (7,5 g)
2 tojás
Vagy egy csésze azaz két dl joghurt vagy kefir, vagy megnézzük, hány decis a kefires illetve joghurtos poharunk és a maradékot simán kipótoljuk kis vízzel, tejjel, vagy likőrrel
1 csésze áfonya
opcionális hozzávaló: 1 citrom, vagy lime reszelt héja
Elkészítés:
A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Egy keverőtálban kézi habverővel alaposan összekeverjük a nedves hozzávalókat. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy másik tálban összekeverjük a szárazakat. A lisztes keverékbe tesszük az áfonyát, elkeverjük benne, majd ezt a gyümölcsös keveréket apránként a nedves hozzávalókhoz kavarjuk. Kivajazott, vagy muffinpapírral bélelt muffinformákba kanalazzuk a tésztát. Minden kis formát a háromnegyedéig töltünk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba.)
Fontos, hogy az első 15 percben ne nyitogassuk a sütőt semmiképpen sem, mert akkor nem lesz ilyen szép levegős szerkezetű a süti. Csodás vaníliaillat lengi be tőle a konyhát, az áfonyától pedig isteni szaftos süteményt kapunk.
Finom hideg szőlőlevet ittam hozzá, de egy nagy pohár citromos teával is remek lehet.
Nekem is nagy kedvencem, és rengeteg áfonya van benne, az egyik legfinomabb gyümölcs szerintem:)
VálaszTörlésOsztom a véleményedet! Éljen az áfonya - szezon! :D
TörlésDobj meg eggyel, vagy kettővel! De gyorsan, amíg még van! Egyébként is annyira süti ehetnékem van most... ;-)
VálaszTörlésKéső, de a kedvedért szívesen sütök még egy adagot. Ajánlhatok egy párat néhány rozsos kifliért cserébe :D
TörlésOké, megegyeztünk. Csapj bele! :))
Törlés:)
Törlés