Néhány évvel ezelőtt Olaszországban egészen pontosan Marina di Massában rábukkantunk egy egészen kiváló focacceriára. Ott kivétel nélkül mindig valamilyen töltött focaccia-t ettünk.
Most, hogy van itthon egy csomó még nyaralás alatt beszerzett lisztem (00-ás pizzaliszt, durumliszt, gesztenyeliszt, csicseriborsóliszt, szóval minden finomság) úgy döntöttem sütök valami olaszosat. Durumlisztből készült, de természetesen egyszerű fehér liszttel, vagy simaliszt - rétesliszt keverékkel is megsüthető.
Hozzávalók egy tepsi focaccia-hoz:
280 ml víz
420 g durumliszt
3 evőkanál olívaolaj
12 g só
1 kávéskanál cukor
1 csomag szárított élesztő (én most egy csomag szintén Olaszországból hozott sörélesztőt hazsnáltam, ettől egy kicsit jobban megkelt a tészta mint szokott, nem feltétlen kéne ilyen ducinak lenni a töltött focaccia - nak)
Ez négy személyre elegendő.
Egy szelet finom tonhalas focaccia |
Elkészítés:
A kész tésztát lekenjük kevés fokhagymás olívaolajjal (az olajba előre beleáztatunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát) és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Amíg sül a tészta előkészítjük a töltelékeket. Mi most tonhalas focaccia - ra vágytunk. Ehhez nem kell túl sok mindent csinálni. Adagonként lecsöpögtettem egy kis tonhalkozervet, felvágtam egy fél fej hagymát és egy nagy szem paradicsomot. Ezek után már csak egy kevés majonéz kell hozzá és kész a finom tonhalas focaccia.
Emelett népszerű az egyszerű paradicsomos - mozarellás - bazsalikomos focaccia és a sonkás - sajtos változat is. A töltelékek variációinak csak a fantázia szab határt.
Ha kisült a tésztánk kockákra vagy háromszögekre vágjuk egy nagyon éles késsel vízszintesen kettévágjuk a szeleteket és megtöltjük. Langyosan a legjobb, de hidegen, vagy újramelegítve is finom. A melegítéshez a legjobb ha kicsit összenyomjuk és a töltelékkel együtt melegítjük meg.
Fincsi, jöhet! (bár nem vagyok túl nagy halrajongó, de ha elém teszik, meg szoktam enni:))
VálaszTörlésTényleg fincsi :) Szerintem te inkább mással töltsd ha nem vagy oda a halért. nekem a sima caprese verzió is nagy kedvencem. :)
TörlésHúha, nekem is jöhetne!
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszik :) Próbáld csak ki, nagyon fincsi.
TörlésNagyon guszta, bevállalnék belőle az biztos :)
VálaszTörlésKöszönöm Vikvi :)
TörlésA durum lisztet még nem ismerem, de hamarosan beszerzem.Jól néz ki a lepényed, bár én nem hallal tölteném, de valami finom zöldséges töltelékkel egyszer kipróbálom.
VálaszTörlésJó dolog a durum liszt, én szeretem nagyon. Az olaszok rengeteg mindent készítenek vele. A focaccia zöldségekkel is finom, szívből ajánlom. :)
Törlés