A recept egyszerű, különösen ha az embernek van egy kenyérsütőgépe. Íme:
Hozzávalók:
2,5 dl tej
40 g olívaolaj vagy vaj (nálam a kettő keveréke)
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
500 g teljes kiőrlésű liszt (nekem csak 400 volt itthon, így a maradék 100 sima BL 55 - ös liszt lett)
2 evőkanál joghurt (az eredeti recept tejfölt írt)
1 tasak szárított élesztő
Ebben a sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk a hozzávalókat és a gépre bízzuk a dagasztást kelesztést. Kenyérsütő híján a szokásos módon jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lefedve a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hosszú henger alakra formázzuk és annyi részre osztjuk, ahány zsemlét szeretnénk. Ez Pipacsnál 13 db lett, nálam 7. A szép nagy zsemléket szeretem :)
Kis gömböcöket formázunk a tésztából, ha akarjuk kereszt irányban bevágjuk a tetejét ahogy én tettem, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Meleg helyen pihentetjük egy húsz percet. A sütőt előmelegítjük 220 fokra és az aljába egy vízzel teli hőálló edényt teszünk. 10 percet sütjük ezen a hőfokon, majd 200 fokra vissza vesszük és készre sütjük a zsemléket. Nekem ez még 8 percet vett igénybe.
A végeredmény egy csomó nagyon finom, könnyű, puha egészséges házi zsemle. Köszönöm Pipacs!
A végeredmény egy csomó nagyon finom, könnyű, puha egészséges házi zsemle. Köszönöm Pipacs!
Nagyon guszták!!!!!
VálaszTörlésNaaa, teljesen belejöttél a keltekbe. Szép, finom. :P
VálaszTörlésKöszi igyekszem :) mondjuk ebbe a nagy melegbe egyszerűbb a kelt mint télen. Nem szokott összeesni a hidegtől a tészta.
TörlésHelyesk lettek:) A teljeskiőrlésű péksütiket részesítem előnyben én is, finom ak és egészségesek:)
VálaszTörlésKöszönöm. Én is igyekszem átállni az egészségesebb lisztekre. Sajnos a párom meg a tesóm nincsenek oda érte, de ha csak kicsit lesz sötétebb a pékáru akkor még megeszik.
Törlés:) Örülök, hogy találtál nálam kedvedre való receptet! :) Szépek lettek a zsömléid! :) Köszi a játékot! :)
VálaszTörlésÉn köszönöm :)
Törlés