2012. szeptember 16., vasárnap

Ricottás - körtés pite



Lilla a Megfőzlek blog szerzője klassz játékot hirdetett, melyre őszi vagy téli süteményreceptekkel lehet jelentkezni. Hála egy férfi családtagnak, árválkodott két adag ricotta a hűtőben, így az eredetileg tervezett almatorta helyett ezzel az olasz ihletésű ricottás - körtés pitével nevezek. Eredeti nevén crostata di ricotta e pere.


Íme a recept:

Pitetészta egy 28 cm-es piteformához:

300 g liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 tojás sárgája
125 g hideg vaj, kis kockákra vágva
egy evőkanál (kacsa)zsír
1 teáskanál tejföl (ha nem áll össze lehet több is)
2-3 evőkanál hideg víz
1 citrom vagy lime reszelt héja

A töltelékhez:

2 egész tojás
2 dl tejszín (lenne az igazi, sajnos csak tejem volt itthon)
400 g ricotta / végszükség esetén túró
3 nagy körte meghámozva és szeletekre vágva, vagy körtebefőtt vékonyan felszeletelve
1 vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (nyírfacukor)
1 kávéskanál őrölt gyömbér
Fél lime vagy citrom leve


Elkészítés:

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd hűtőbe tesszük egy jó fél órára. Ezalatt kényelmesen el lehet készíteni a tölteléket.  

Nekem most elég száraz túrószerű ricottám volt, ezért ezt először összeturmixoltam. A töltelék hozzávalóit a körtét kivéve egész egyszerűen összekeverjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 

Kinyújtjuk a pitetésztát és belesimítjuk a kivajazott formába. A túllógó részeket levágjuk, ezekkel a tésztadarabokkal lehet majd díszíteni a piténket. Megszúrkodjuk villával a tésztát, majd a forró sütőbe toljuk és elősütjük kb. 10-15 percet.

A körtéket felszeleteljük. (Nekem csodafinom szegfűszeges házi körtebefőttem volt itthon, amit a nagypapám készített. Köszi szépen papa!) 

Kiveszük a tésztát, belesimítjüka  tölteléket, és a körteszeleteket majd tetszés szerint díszítjük. A kimaradt tojásfehérjével lekenjük a tésztadíszítést majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük kb. 25-30 perc alatt.


Finom lett csak kissé száraz, így legközelebb teszek még a töltelékbe plusz tejszínt és/vagy tejfölt. Így egy kis házi lekvárt ettem mellé, úgy már nagyon finom volt.

21 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! Nekem nem baj ha kicsit száraz, szívesen megkóstolnám!:-))

    VálaszTörlés
  2. ...és Te fordítottad le magyarra? Áhá, akkor mégiscsak tudsz olaszul. :D
    Klassz a pite, a terítőd gyönyörű, és az árvácskák is annyira aranyosak. (Jól látom, hogy árvácska?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak inspirációul szolgált a recept, nem volt szükségem korrekt fordításra :) De a kajaszókincsem valóban egész jó. Köszönöm! Mini orchídea a legújabb szépség.

      Törlés
  3. de jó recept, ha nem gond elviszem, mert pont van itthon ricotta is és körte is. Nagyon ízlene nekünk is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy gond, sőt örülök neki! Majd írd meg hogy ízlett :)

      Törlés
  4. Kedvenceim a gyümölcsös sütik, tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Küldhettél volna nekem egy kis kóstolót is a recept mellé...:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki és imádom a minden fő összetevőjét! :)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk a körte nem túl menő gyümölcs, de most éppen érik az a néhány szem, ami az idei termést jelenti, így gondolkodom a pitéd elkészítésén.Mert fényképen nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én imádom a körtét így nemtudom hogy ízlhet ez annak aki kevésbé van oda érte, de körtés sütinek tudom még ajánlani az egyszerű joghurtos kevertet is, fahéjjal megbolondítva, amikor sok körténk van én mindig olyanokat sütök.

      Törlés
  8. Az én ízvilágom, nagyon klassz:) Pedig pont arra gondoltam, hogy milyen finom krémes lehet a tötelék, ezek szerint nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem leginkább azzal volt a baj, hogy a ricottám magyar ricotta volt és nem volt elég krémes. Na de majd legközelebb.

      Törlés
  9. Hűha, belecsaptál a lecsóba! :) Nekem is el kellene lassan gondolkoznom, hogy mit küldök be a játékra, de még ötletem sincs :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem féltelek, biztosan kitalálsz majd valami szuperjót! :)

      Törlés