Már régóta készülök rá, hogy megsüssem a saját házi piadinámat. Annyi recept kering a neten, hogy nehéz volt a választás, melyiket is készítsem el. Számos helyen élesztővel máshol szódabikarbónával írták az "eredeti" piadina receptjét. Úgy vettem észre a legtöbb helyen zsírral készül, de sokan helyettesítették olívaolajjal. Ebből azt szűrtem le, hogy a piadinára is igaz, ami sok minden másra, hogy házanként hasonlóan, de mégis eltérően készítik. Az itthon lévő dolgokhoz igazítottam a receptemet és nagyon finom lett.
Hozzávalók:
500 g liszt - nekem még volt a nyaralásról hozott 00-ás, így azzal készítettem, de a sima bl55 is jó
3 kanál zsír
langyos víz
teáskanál só
fél kávéskanál szódabikarbóna
Tegyük a lisztet a munkafelületünkre, gyúródeszkára, vagy egy nagy tálba. A zsírt keverjük el egy pohár melegvízben a sóval együtt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává. Osszuk a piadina tésztát nyolc vagy kilenc egyenlő kis gombócra. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra kb. 3 mm- esre. Felforrósított teflon serpenyőben (szerintem legjobb a palacsintasütő) zsíradék nélkül mindkét oldalát kb. másfél perc alatt készre sütjük.
A felére ráhalmozzuk az előkészített tölteléket. Jelen esetben az egyik adagot felkarikázott paradicsommal, mozarellával és zöldfűszerekkel, a másikat pedig tonhalkonzervvel, majonézzel, paradicsommal és lilahagymával. Ráhajtuk a tészta másik felét és jóízűen elfogyasztjuk.
Buon appetito!
Hozzávalók:
500 g liszt - nekem még volt a nyaralásról hozott 00-ás, így azzal készítettem, de a sima bl55 is jó
3 kanál zsír
langyos víz
teáskanál só
fél kávéskanál szódabikarbóna
Tegyük a lisztet a munkafelületünkre, gyúródeszkára, vagy egy nagy tálba. A zsírt keverjük el egy pohár melegvízben a sóval együtt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává. Osszuk a piadina tésztát nyolc vagy kilenc egyenlő kis gombócra. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra kb. 3 mm- esre. Felforrósított teflon serpenyőben (szerintem legjobb a palacsintasütő) zsíradék nélkül mindkét oldalát kb. másfél perc alatt készre sütjük.
Buon appetito!
Nagyon guszta lett! Ez nálunk is nagyon ,nagyon kelendő.Hol élesztősen,hol a nélkül:)
VálaszTörlésKöszönöm! Egyszer majd kipróbálok egy kelt változatot is :)
TörlésTényleg ahány ház, annyiféle recept, de ez sokféle étellel van így:) Istenien néz ki, nálunk is ízlett mindenkinek:)
VálaszTörlésKöszi! Nekem direkt tetszik ez a receptsokféleség. :)
TörlésAhogy olvastam, máris megéheztem rá! Paradicsom, mozzarella, bazsalikom....Hm, de finom lehet!
VálaszTörlésÖrülök, hogy benéztél. Tényleg nagyon finom, de reggelire nutellásan ettem, az se rossz. :D
TörlésHmm, nagyon jöhetne most vagy később...:)
VálaszTörlésKedves Lilla! Ugorj át, még van két darab :D
TörlésTe aztán belehúztál az elmúlt napokban, mióta nem jártam nálad (időhiány miatt). Fincsi cucc, én meg most jó éhes is vagyok... :P
VálaszTörlésIgyekeztem :)
TörlésHiszed vagy nem, ebben a pillanatban készítettem nagyon hasonló recept szerint lepénykereket chilis bab mellé! A Te verziód is szuper, mentettem is! :)
VálaszTörlésÉrdekesek a véletlenek, biztos az is nagyon finom volt egy jó kis fűszeres csilis babbal :) Hmm...
Törlés