2012. szeptember 21., péntek

Gabriella féle túrós batyu



Nekem most éppen ricottám volt itthon így ez valójában ricottás batyu és nem túrós, de nagy különbséget nem érezni ízben, szerintem. Ezek a batyuk, mint a címből is kiderül az egyik kedvenc blogomról, Gabriella konyhájából valók. Csúcsszuper recept, csak icipicit módosítottam rajta, azt sem azért mert bármi gond lenne az eredetivel. Köszönet a receptért Gabi!


Hozzávalók a kelt tésztához:

60 dkg rétesliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 mokkáskanál só
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
1 kis kupica rum

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg száraz ricotta, vagy túró (mivel száraz volt tettem még bele két evőkanál tejfölt is)
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
fél citrom héja, kevés leve
1 evőkanál búzadara
2 evőkanál házi baracklekvár

+opcionális, beáztatott mazsola, vagy kis kockákra vágott körtebefőtt (Nekem az egyik tepsibe mazsola, a másikba körte került.)

A kenéshez:

2 tojás fehérje
egy evőkanál tejföl
egy kávéskanál cukor


Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejben felfuttatjük. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és simára dagasztjuk,majd letakarva duplájára kelesztjük.

Az túrót áttörjük és az összes hozzávalóval alaposan elkeverjük. 

A megkelt tésztát 4 felé vesszük, majd mindegyiket egyenként kinyújtjuk és 6-6 négyzetre vágjuk így összesen 24 db, azaz két tepsi batyut fogunk kapni.

Minden négyzet közepére teszünk egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogjuk középen összecsippentjük.

A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tojások kimaradt fehérjével lekenjük a tetejüket, majd pihentetjük még kb. 15 percig.

1-2 evőkanál tejfölt összekeverünk 1 kávéskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenjük ezzel is.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt szép pirosra sütjük. (Gabi szerint sima sütőben kb. 30-35 percig kell sütni)



9 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm! Még finomabbak mint amilyen szépek, különösen hogy a fotók nem lettek tökéletesek.

      Törlés
  2. De meg ennék most egy párat:)) Guszták lettek nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Csak azt tudom mondani én is hogy csodaszép! Eddig a kelt tésztákat általában sima liszttel csináltam de úgy látszik mindíg tanul az ember!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is általában sima liszttel, vagy keverve a lisztfajtákat szoktam keltet sütni, de hittem Gabi receptjének és jól tettem. Nagyon finom lett a tészta rétesliszttel.

      Törlés
  4. De jó, hogy megsütötted a batyumat, nagyon örülök! Remélem ízlett Neked/Nektek...?! Nagyon szépek! Én annyira szeretem ezt a batyut, egy hete is megsütöttem, de most nálad is szívesen falatoznék belőle. :P
    Köszönöm szépen a linket, aranyos vagy. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon ízlett nekünk, már elfogyott az utolsó darabig. Köszi még egyszer! :)

      Törlés
  5. Csodásak lettek ezek a batyuk! Már én is szemeztem ezzel a recepttel, de még nem jutott idő rá! Nagyon guszta, tényleg!

    VálaszTörlés