A recept Chef Viki oldaláról származik és csodálatos. Finom, foszlós pogácsákat kapunk jó sok sajttal. Bográcsos pincepörkölt utánra készült még a nyár közepén. Gyorsan elfogyott és nem volt rá panasz. Nekem ugyan a krumplis pogácsák a kedvenceim, de valószínűleg ezt is fogom még készíteni, mert nagyon finom, ezért fel is teszem a blogra, különben még képes lennék megfeledkezni róla.
Íme a recept, amiért ezer köszönet Chef Vikinek:
Hozzávalók a tésztához:
3 dl tej
10 dkg vaj
500 g liszt
30 g friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
2,5 mokkáskanál só
Ezen kívül:
100 g vaj (tipp: ha olvasztott vajat használunk akkor ugyanazt a hatást kevesebb vajjal is el tudjuk érni, így én tíz "csak" 60 g -ot használtam)
kb. 200 g reszelt sajt (legjobb ha füstölt és sima vegyesen)
1 tojás
a tetejére még: reszelt sajt
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe sorakoztatjuk, rugalmas tésztává gyúrjuk - illetőleg hagyományos kelt tésztát készítünk.
Fél óráig langyos helyen pihentetjük.
Pihenő után a tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastag téglalappá nyújtuk. Megkenjük a vaj 1/3 részével, megszórjuk a 200 g reszelt sajt 1/3 részével, és hajtogatjuk. Felülről lefele, lentről felfele. Majd balról jobbra, és jobbról balra.
Letakarva pihentetjük 15 percig, majd újra téglalappá nyújtuk, és a vajas kenést, a sajtszórást, s az újbóli hajtogatást, a pihentetést még kétszer megismételjük.
Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük sajttal és éles késsel vagy egy pizzavágóval felkockázzuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 15 percig kelni hagyjuk, aztán előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Istenien néz ki, én minden pogácsát szeretek és villámgyorsan elfogynak mindig:) Egyébként nekem is a krumplis pogik a kedvenceim, talán mert az olyan puha.
VálaszTörlésKöszi! Én is szeretek mindenféle pogit, de főleg a jó puhákat :)
TörlésEz nekem nagyon-nagyon tetszik, nyam-nyam... :P
VálaszTörlésÖrülök neki! :) Nekem meg tetszik az új fotód :)
VálaszTörlés