2012. szeptember 29., szombat

Amerikai csokis keksz - Chocolate chip cookie



Ez a süti a páromnak és a tesómnak is nagy kedvence, pillanatok alatt el is tüntetnek egy tepsit. Az adag nem túl nagy, érdemes duplázni, ha nagyobb családnak készül. Mint az amerikai sütik általában ez is gyorsan összekavarjuk az alapanyagokat és mehet is a sütőbe típusú recept. Nagyon gyorsan elkészül és még gyorsabban elfogy. Téliesebb fűszerezéssel egyszer már szerepel a blogon, de szerettem volna ezt az alapverziót is megosztani.


Hozzávalók:

 200 g liszt - egy két kanál belőle teljes kiőrlésű tönkölyliszt, a többi fehér
 120 g cukor - jót tesz neki ha a fele barnacukor, az kicsit ragacsosabb, de sima kristálycukorból is készíthető
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
100 g étcsokoládé apróra vágva (kerülhet még bele apróra vágott mogyoró vagy tejkaramella is, azokkal is finom)
100 g puha vaj
1 egész tojás
1 csipet só
kevés tej

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Az étcsokoládét apróra vágjuk (ehhez jó éles és szép nagy kést ajánlok, csak vigyázzunk az ujjunkra) és belekeverjük a lisztbe.

A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Miután jó alaposan megkevertük a masszát apránként hozzáadjuk a lisztet és ha túl száraz egy kevés (néhány evőkanál) tejet is.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tészta ragad és nagyon lágy, de ez így jó. Kisebb diónyi golyókat formázunk belőle, majd a két tenyerünk közt laposra préseljük. Vagy ha a tisztább megoldást választjuk két kanál segítségével kis halmokat teszünk a sütőpapírra. Ezzel a módszerrel gyorsabban végzünk viszont olyan szabálytalan formájú cookie-kat kapunk, mint amik a képen vannak.

Sütőpapírral bélelt tepsiben. 10 -12 percig sütjük, ha kicsi színt kap alulról, akkor már jó. (10 percnél még épphogy "krémes" a belseje, 12-nél már szárazabb, kekszesebb) Amikor kiszedjük még nagyon puha ne nagyon piszkáljuk, amíg legalább langyosra nem hűl.


4 megjegyzés: