2012. szeptember 8., szombat

Piadina recept - Egy falat Itália



Egyik kedvenc gyors olasz ebédem vagy vacsorám a piadina (magyarosan talán lepénykenyérnek lehet hívni) a lehető legkülönbözőbb variációkban. Imádom az alap caprese-t paradicsommal, mozzarellával és friss bazsalikommal, a sajtos - felvágottast, a tonhalasat, de még a nutellásat is. Ez az egyszerű étel eredetileg Emilia Romagna tartományból származik, de már egész olaszországban elterjedt és nem véletlenül. Nagyon finom gyorsan elkészíthető és gyorsan elfogyasztható ételről van szó. 

Már régóta készülök rá, hogy megsüssem a saját házi piadinámat. Annyi recept kering a neten, hogy nehéz volt a választás, melyiket is készítsem el. Számos helyen élesztővel máshol szódabikarbónával írták az "eredeti" piadina receptjét.  Úgy vettem észre a legtöbb helyen zsírral készül, de sokan helyettesítették olívaolajjal. Ebből azt szűrtem le, hogy a piadinára is igaz, ami sok minden másra, hogy házanként hasonlóan, de mégis eltérően készítik. Az itthon lévő dolgokhoz igazítottam a receptemet és nagyon finom lett.


Hozzávalók:

500 g liszt - nekem még volt a nyaralásról hozott 00-ás, így azzal készítettem, de a sima bl55 is jó
3 kanál zsír
langyos víz
teáskanál só
fél kávéskanál szódabikarbóna

Tegyük a lisztet a munkafelületünkre, gyúródeszkára, vagy egy nagy tálba. A zsírt keverjük el egy pohár melegvízben a sóval együtt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává. Osszuk a piadina tésztát nyolc vagy kilenc egyenlő kis gombócra. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra kb. 3 mm- esre. Felforrósított teflon serpenyőben (szerintem legjobb a palacsintasütő) zsíradék nélkül mindkét oldalát kb. másfél perc alatt készre sütjük.


A felére ráhalmozzuk az előkészített tölteléket. Jelen esetben az egyik adagot felkarikázott paradicsommal, mozarellával és zöldfűszerekkel, a másikat pedig tonhalkonzervvel, majonézzel, paradicsommal és lilahagymával. Ráhajtuk a tészta másik felét és jóízűen elfogyasztjuk.


Buon appetito!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Ez nálunk is nagyon ,nagyon kelendő.Hol élesztősen,hol a nélkül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egyszer majd kipróbálok egy kelt változatot is :)

      Törlés
  2. Tényleg ahány ház, annyiféle recept, de ez sokféle étellel van így:) Istenien néz ki, nálunk is ízlett mindenkinek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Nekem direkt tetszik ez a receptsokféleség. :)

      Törlés
  3. Ahogy olvastam, máris megéheztem rá! Paradicsom, mozzarella, bazsalikom....Hm, de finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy benéztél. Tényleg nagyon finom, de reggelire nutellásan ettem, az se rossz. :D

      Törlés
  4. Hmm, nagyon jöhetne most vagy később...:)

    VálaszTörlés
  5. Te aztán belehúztál az elmúlt napokban, mióta nem jártam nálad (időhiány miatt). Fincsi cucc, én meg most jó éhes is vagyok... :P

    VálaszTörlés
  6. Hiszed vagy nem, ebben a pillanatban készítettem nagyon hasonló recept szerint lepénykereket chilis bab mellé! A Te verziód is szuper, mentettem is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekesek a véletlenek, biztos az is nagyon finom volt egy jó kis fűszeres csilis babbal :) Hmm...

      Törlés