Hozzávalók 6 személyre:
1 csomag friss Lasagne tészta, sajnos egyelőre bolti (száraz tésztából is el lehet készíteni, de szerintem frissel sokkal finomabb)
A raguhoz:
500 g darált marhahús
100 g húsos szalonna (bacon vagy pancetta)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 répa
kb. 300 g passata di pomodoro
1,5 dl vörösbor
kevés tej
só, bors, fűszerpaprika, oregano, bazsalikom
A besamellhez:
70 g vaj
70 g liszt
7 dl tej
fél kávéskanál szerecsendió
őrölt fehérbors ízlés szerint
csipet só
A rétegek közé és a tetejére sajt
összesen kb 300 g
Először a ragut készítjük el. Felkockázzuk a hagymát, a fokhagymát a szalonnát és a répát, majd kevés olívaolajon pároljuk őket egy kicsit. Ezután hozzáöntjük a húst és addig sütjük, amikor kifehéredett fűszerezzük, majd felöntjük a borral, a paradicsommal és szükség szerint adunk hozzá egy kevés tejet. Fedő alatt készre főzzük.
Ezalatt elkészítjük a besamellt. A vajat felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a lisztet és a fűszereket. Kicsit pirítjuk, majd levesszük a tűzről és apránként folyamatosan kevergetve felöntjük a tejjel. Visszatesszük a tűzhelyre és állandó kevergetés mellett (hogy ne csomósodhasson be) felforraljuk és kicsit besűrítjük. Levesszük a tűzről és szintén kevergetve langyosra hűtjük.
Egy nagy hőálló tálat kivajazunk. A sajtot lereszeljük. A tálat kibéleljük egy adag tésztával, öntünk rá besamellt, majd ragut, szórunk rá egy kevés sajtot, majd jön a következő réteg tészta, besamell, ragu sajt, és így tovább. Úgy gazdálkodjunk az alapanyagokkal, hogy az utolsó réteg tésztára már csak besamell és sajt kerüljön. 180 fokos sütőben (hőlégkavaráson) kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.
A raguhoz:
500 g darált marhahús
100 g húsos szalonna (bacon vagy pancetta)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 répa
kb. 300 g passata di pomodoro
1,5 dl vörösbor
kevés tej
só, bors, fűszerpaprika, oregano, bazsalikom
A besamellhez:
70 g vaj
70 g liszt
7 dl tej
fél kávéskanál szerecsendió
őrölt fehérbors ízlés szerint
csipet só
A rétegek közé és a tetejére sajt
összesen kb 300 g
Összeállítás... |
Ezalatt elkészítjük a besamellt. A vajat felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a lisztet és a fűszereket. Kicsit pirítjuk, majd levesszük a tűzről és apránként folyamatosan kevergetve felöntjük a tejjel. Visszatesszük a tűzhelyre és állandó kevergetés mellett (hogy ne csomósodhasson be) felforraljuk és kicsit besűrítjük. Levesszük a tűzről és szintén kevergetve langyosra hűtjük.
Egy nagy hőálló tálat kivajazunk. A sajtot lereszeljük. A tálat kibéleljük egy adag tésztával, öntünk rá besamellt, majd ragut, szórunk rá egy kevés sajtot, majd jön a következő réteg tészta, besamell, ragu sajt, és így tovább. Úgy gazdálkodjunk az alapanyagokkal, hogy az utolsó réteg tésztára már csak besamell és sajt kerüljön. 180 fokos sütőben (hőlégkavaráson) kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.
... és immár készen |
Hmmm, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi Lilla! :)
TörlésKlassz! Küldöm hozzátok a férjemet... épp tegnap mondta kicsit szemrehányóan, hogy olyan rég készítettem lasagne-t, úgyhogy a napokban én is tervezek hasonlót. (aztán majd meglátjuk, hogy eljutok-e odáig:))
VálaszTörlésJöhet de már elfogyott :D Ebben a nagy melegben nem nagy öröm a főzőcske. Persze megenni azért jólesik és ha férj ilyet szeretne az komoly ösztönző erő :)Szóval kitartást a lasagne készítéshez! :D
Törlés