2013. december 11., szerda

Pattogatott kukorica mikró nélkül


Történt egyszer, hogy kedves kis mikrohullámú sütőnk 10 másodperc után szépen füstölni kezdett. Áramtalanítás és némi idegeskedés után, miután lemondtunk kedves kis készülékünkről, azon kezdtünk tanakodni, hogy mihez kezdjünk a már megmelegedett zacskó pattogatott kukoricával. (Hiszen az élet megy tovább és csak nem dobjuk ki?) Úgy döntöttünk, hogy a klasszikus módszert választjuk és egy masszív lábas, valamint a tűzhely segítségével kipattogtatjuk. Legközelebb már nem is kell mikrózható kukorica, éljenek az adalékmentes házi változatok.

Hozzávalók a mikró nélkül is elkészíthető pattogatott kukoricához

Egy nagy lábas fedővel
Kis olaj (nálam olíva)
Pattogtatni való kukorica
Ha éppen nem a mikró tönkremenetele miatt kényszerülünk erre a módszerre és nem a mikrózható zacskós kukoricát akarjuk kipattogtatni akkor : só és vaj ízlés szerint


Egynagy, jól záró fedővel rendelkező fazékba kevés olajat teszünk, közepes lángon megmelegítjük, majd kb. 100 g kukoricát töltünk bele (azért nem többet, mert akkor az alsó szemek nem tudnak kipattogni a felül lévők súlyától). A fedőt rátesszük, közepes lángra rakjuk. A kukorica mindjárt elkezd kipattogni. Ezt hallgatjuk, amíg tart, majd ha abbahagyja a pattogást, akkor átöntjük egy tálba. Figyeljünk rá, hogy tényleg közepes láng legyen, nehogy odaégjen és ha már nem pattog, akkor rögtön vegyük le a tűzhelyről. Ilyenkor forgassuk át még olvasztott vajjal és sózzuk meg.

2 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy ha lábosban pattogtatom, maradnak olyan szemek, amiknek a belseje nem pattogott ki, és ha ezekre ráharapok... bizony kőkemények. Háromszori fogorvos után leszoktam a lábosban pattogtatásról. Van valami fortély, amivel ez a jelenség megelőzhető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ne haragudj, hogy így elmaradtam a válasszal, amikor írtál nem voltam gép közelben, utána pedig szégyenszemre elfelejtettem. Annyi a titok elvileg, hogy nem sokat raksz bele egyszerre a lábasba, akkor kipattog rendesen. Nekem legalábbis minden szem kipattogott.

      Törlés