2012. augusztus 18., szombat

Áfonyás muffin



Van egy alap vaníliás muffin receptem, amit vagy csokidarabokkal és csonthéjasokkal, vagy bogyós gyümölcsökkel jó feldobni. Ezúttal áfonya került bele. Szeretem a muffinokat, mert nagyon egyszerű elkészíteni és gyorsan megvan. Ráadásul testvérem egyik nagy kedvencei.


Hozzávalók 16 muffinhoz:

4 dl - 2 csésze liszt
2 dl - 1 csésze cukor (úgy telik meg a csésze hogy először beleteszek két csomag bourbon vaníliás cukrot és a maradékot öntöm fel nyírfacukorral)
egy kis zacskó sütőpor (7,5 g)
2 tojás
Vagy egy csésze azaz két dl joghurt vagy kefir, vagy megnézzük, hány decis a kefires illetve joghurtos poharunk és a maradékot simán kipótoljuk kis vízzel, tejjel, vagy likőrrel
1 csésze áfonya
opcionális hozzávaló: 1 citrom, vagy lime reszelt héja

Elkészítés: 

A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Egy keverőtálban kézi habverővel alaposan összekeverjük a nedves hozzávalókat. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy másik tálban összekeverjük a szárazakat. A lisztes keverékbe tesszük az áfonyát, elkeverjük benne, majd ezt a gyümölcsös keveréket apránként a nedves hozzávalókhoz kavarjuk. Kivajazott, vagy muffinpapírral bélelt muffinformákba kanalazzuk a tésztát. Minden kis formát a háromnegyedéig töltünk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba.)


Fontos, hogy az első 15 percben ne nyitogassuk a sütőt semmiképpen sem, mert akkor nem lesz ilyen szép levegős szerkezetű a süti. Csodás vaníliaillat lengi be tőle a konyhát, az áfonyától pedig isteni szaftos süteményt kapunk.


Finom hideg szőlőlevet ittam hozzá, de egy nagy pohár citromos teával is remek lehet.


6 megjegyzés:

  1. Nekem is nagy kedvencem, és rengeteg áfonya van benne, az egyik legfinomabb gyümölcs szerintem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Osztom a véleményedet! Éljen az áfonya - szezon! :D

      Törlés
  2. Dobj meg eggyel, vagy kettővel! De gyorsan, amíg még van! Egyébként is annyira süti ehetnékem van most... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Késő, de a kedvedért szívesen sütök még egy adagot. Ajánlhatok egy párat néhány rozsos kifliért cserébe :D

      Törlés
    2. Oké, megegyeztünk. Csapj bele! :))

      Törlés