2012. augusztus 30., csütörtök

Szilvás gombóc




Jó dolog a szilvaszezon, készülhetnek a finom szilvás sütik, gyümölcslevesek, gombócok és társaik. Nem egy bonyolult dolog a szilvásgombóc készítés, de elég hosszadalmas. Ezért viszont kártol az íze, ráadásul jó fahéjasan ellenállhatatlan illata van. Nagyon szeretem. Eddig csak a nagymamám készítette, de most először nekiálltam magam is és mondhatom nagyon jól sikerült. 


Íme a recept:

Hozzávalók:
kb. 1 kg krumpli
kb. 300 g liszt
2 tojás
1 evőkanál olaj
kávéskanál só
szilva
fahéj és cukor ízlés szerint
tálaláshoz zsemlemorzsa, fahéj

A krumplikat sós vízben megfőzzük, meghámozzuk és alaposan összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, mert melegen több lisztet venne fel. Amíg hűl megmossuk és félbevágjuk, majd kimagozzuk a szilvákat és minden fél szilvára szórunk fahéjas cukrot. 

A fahéjas - cukros szilvák papám kertjéből :)
Ha kihűlt a krumpli beleütünk két tojás és kb. 300 g liszttel tésztát gyúrunk belőle. A belseje még kissé ragacsos lesz, így majd a formázásnál bőven kell még lisztet használni, de ne nagyon gyúrjunk bele többet, mert így pont nagyon finom lágy tésztát kapunk.

Ha összeállt a tésztánk és alaposan beliszteztük a munkafelületet, kétféleképpen járhatunk el. Vagy kinyújtjuk a tésztát kb. 7 mm vastagra nyújtjuk és kockákat vágunk belőle, majd mindegyik kocka közepére teszünk egy fél fahéjas - cukros szilvát, összecsípjük felette a tésztát és gömböccé hengergetjük. Vagy az egész tésztából egy hosszú hengert formázunk éles lisztes késsel szeleteket vágunk belőle. A szeletekből ovális vagy kör alakokat formázunk és belebugyoláljuk a szilvát, majd meghengergetjük.

Munkafolyamat, az első két gombóccal a hátam mögött...
Felforralunk egy nagy fazék vizet, teszünk bele egy kevés olajat és sót. Egy nagy serpenyőben pedig kevés olajon alacsony lángon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Én mindig szoktam a morzsába fahájat is tenni, szerintem úgy még finomabb. Ha már lobog a víz beleteszünk egy adag gombócot főni. Ha feljött a víz felszínére még kb. másfél-két percet hagyjuk, majd leszűrjük és a morzsába forgatjuk. Így járunk el addig, míg elfogynak a gombócok.

Egy emberes adag kész szilvásgombóc :)

3 megjegyzés:

  1. Jaj, de imádom! Nagyon guszta... :P

    VálaszTörlés
  2. Most készítettem el az általad megadott krumpli - liszt arányban, finom puha lett :) Köszönöm a receptet! Adrienne

    VálaszTörlés