2012. június 15., péntek

Cukkinis zsemlék



Nem a klasszikus laza kelt zsemlékről van szó, mégis finomak a maguk módján. Ezek a ropogós, kicsit tömött tésztájú péksütemények ráadásul egészségesek is. Újabb piros pont a zsemléknek, hogy mivel sütőporral készülnek, ezért a kelesztés fázis kimarad, így viszonylag gyorsan helyettesíthetjük velük a kenyeret. Kevés fokhagymás vajjal, langyosan a legjobb.

Hozzávalók:

280 g teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál oregano
1 kávéskanál só
7 g sütőpor
néhány tekerés frissen őrölt bors
115 ml olívaolaj
115 ml víz
Fél citrom leve
1 cukkini
2 gerezd fokhagyma


A cukkinit megpucoljuk, majd uborkagyalun legyaluljuk. A fokhagymát felszeleteljük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. Megfonnyasztjuk rajta a fokhagymát és a cukkini szeleteket.
A lisztet egy nagy tálba öntjük. Összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel.  Belekeverjük a serpenyő tartalmát, meglocsoljuk a citromlével, alaposan elkeverjük benne az olívaolajat, majd apránként hozzákeverjük a vizet.
A sütőt előmelegítjük. Nagy evőkanálnyi darabokat tépünk a tésztából és lisztes kézzel kicsit megformázva sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ebből a mennyiségből én 9 kis zsemlét kaptam. 190 fokos sütőben kb. fél óra alatt ropogósra sütjük.


Fokhagymás vajjal töltve igen finom vacsora.


10 megjegyzés:

  1. Hmm, így még sosem próbéltam a cukkinit. Nagyon klassz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tényleg finom. Mondjuk arról, hogy másnap milyen lehet már nem tudok nyilatkozni, mert hárman bőven megettük. Egy morzsa sem maradt.

      Törlés
  2. Nekem is tetszik! Fincsi lehet! Fokhagymás vajjal, langyosan, hmmm:) És még keleszteni sem kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik :) Nem lehet mindig keleszteni, néha a gyorsaság a lényeg.

      Törlés
  3. A jó öreg cukkini egy újra gondolásban. Nagyon izgalmasan hangzik!

    VálaszTörlés
  4. Nagyszerű ötlet, imádom a cukkinit, a házi zsemlét, együtt pláne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Azért ez sütőporos zsemle, nem az igazi kelt változat. De így is finom :)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Valahol hallottam, hogy cukkinis zsemlét sütnek és rögtön úgy gondoltam, hogy ki kell próbálni. Szerintem nem rossz ;)

      Törlés