2013. február 2., szombat

Egy újabb farsangi fánkrecept



Mamám úgy döntött hogy kipróbálna egy új szalagos fánk receptet, mert megunta, hogy mindig ugyanúgy készíti. A korábbi recepttel sem volt semmi gond, mert csodafinom puha és ízletes volt az is, de ez a mostani ha lehet még jobban ízlett. Imádom, ahogy a szép duci fánkocskák illatoznak és rázogathatom őket a vaníliás cukorban. Ami meglepő lehet, hogy a mama nem valami régi szakácskönyvben, hanem a no saltyn akadt rá erre a klassz receptre.




Hozzávalók egy nagy tál fánkhoz:

1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
0,5 l tej
5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
3 tojás
10 dkg cukor
0,5 dl rum
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a forgatáshoz

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a cukrot és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk.

Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra.
Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Letakarjuk a fánkocskákat egy tiszta, meleg konyharuhával.

Egy lábasban olajat forrósítunk. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek.

Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.

Lecsepegtetjük és forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Sajnos nekünk csak kristálycukrunk volt és nem volt kedvem "porítani" ezért annyira nem lettek szépek a fotók.

2 megjegyzés:

  1. Legközelebb szólj, ha fánkot sütsz, a kisfiam annyira imádja, minden nap bírná enni. Nem győzöm sütni neki (vagy a sütőben, vagy a szalagos verziót, de valamelyik mindig kell). :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem a kisfiadat én is mindennap bírnék fánkot enni. Csak félek hogy a végére gurulnék, ezért nem sütünk állandóan :D

      Törlés