2012. október 23., kedd

Farinata - Csicseriborsólisztből készült "palacsinta"



A farinata egy ligúr specialitás, melynek alapja a csicseriborsóliszt. Az elkészítése nem bonyolult csak ezt a fő hozzávalót nehéz beszerezni kis hazánkban. Én még a nyáron tettem szert rá (farina di ceci néven kell  a nagyobb olasz élelmiszerboltokban keresni) és a megfelelő alkalomra tartogattam. A recept innen származik. Érdemes megnézni a videót, mert egy tündéri olasz úriember focacceriájának mindennapjaiba pillanthatunk bele a segítségével.

Hozzávalók:

238 g csicseriborsóliszt (Bocsi a hülye számért, nem én találtam ki)
10 g só
0,725 liter víz
50 g olívaolaj

Ezzel a mennyiséggel megtöltöttem egy 28 cm-es piteformát és egy 20X20 cm-es tepsit. A farinata tésztája kb olyan fél centis, nem vastagabb.



Elkészítés:

A csicseriborsólisztet vízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót. Állni hagyjuk két-három órán át. A tepsibe, amibe sütni szeretnénk, beleöntjük az olívaolajat. A lisztes keverékről a pihenőidő elteltével eltávolítjuk a habot. A tepsibe öntjük és maximális hőfokra előmelegített sütőben (nálam 240 fok) kb. 20 percig sütjük.

Akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje pedig krémes. Frissen, melegen fogyasszuk. Szerintem valami saláta elkél mellé. Én bazsalikomos paradicsomot ettem hozzá.

Nem lett rossz, de az igazi farinata kemencében készül és nagyon hiányzott a hangulathoz a ligúr tenger.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, szívesen kipróbálnám:) Még sosem láttam, nem is használtam csicseriborsó lisztet, meg kell néznem mi az norvégul, hogy be tudjam szerezni:)

    VálaszTörlés
  2. Én is pont u.úgy szerettem volna kezdeni a megjegyzésemet, mint Trollanyu, hogy "érdekes", nem hallottam még erről, de azért megkóstolnám. :))
    Ja és várom a pogit! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd jön a pogi is, még nem néztem meg jók lettek e a fotók, kissé zűrösek a napjaim :S

      Törlés
  3. Nagyon jól ötlet, én 1x főztem talán csicseriborsót, pedig gyakrabban kellene, lisztet sem vettem még eddig :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én magában nem vagyok oda a csicseriborsóért, de a farinátába "beleszerettem" Porto Venerében.

      Törlés
  4. Én is nagyon szeretem a Farinatát! A bio boltokban már sok éve kapható a Dénes-Natura Kft. által gyártott Natura márkájú csicseriborsó liszt. Szóval könnyen beszerezhető :) Pl. itt:
    http://www.joegeszseget.hu/?25,csicseriborso-liszt-250g

    Amúgy a videóhoz tartozó recept itt megtalálható normális mennyiségekkel (én is ezt használom):
    http://cinqueterre.hu/gasztronomia/farinata/

    VálaszTörlés
  5. Ligúr tengerpartról: isteni a farinata, ma megpróbálkozom vele én is, bár nem pont ezt a receptet használom, meglátom mi is sül ki belőle. És amúgy a csicsireborsót nagyon nem szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy a ligúr tengerparton az igazi :) Én más ételben bevallom még nem ettem csicseriborsót, szóval nem tudom, milyen lehet. Remélem jól siekrül a farinatad.

      Törlés