2012. december 2., vasárnap

Házi májpástétom avokádóval


Bevallom ez a finomság ezúttal nem a saját kreálmányom, hanem apukámé. Neki szoktak ilyen kicsit meglepő összeállításai születni a konyhában, de ez nagyon finom lett. Elsőre két óriás szelet barnakenyérkét sikerült betolnom vele, de másnap is ismételtem. mindig is tetszett amikor az ember házi készítményekkel váltja ki a boltban vásárolható mesterséges dolgokat. Borzalom, hogy mi mindent tudnak tenni egy sima májkrémbe. Ebben legalább pontosan tudom, hogy mi van és minden hozzávalója finom.


Hozzávalók:

15 - 20 dkg pulykamáj (lehet más szárnyas is)
1 fej fehér és egy fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 kisebb érett avokádó
1 db főtt tojás (elhagyható)
fél dl fehérbor
só, bors, kakukkfű, petrezselyem és oregánó ízlés szerint
80 g vaj

Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és némi vajat olvasztunk az íz kedvéért. (A 80 g- ból tényleg csak egy keveset vágjunk le, a többi majd a krémesítéshez kell a művelet végén)

A felaprított hagymát és a fokhagymagerezdeket megdinszteljük, majd hozzáadjuk a májat, a fenti fűszerekkel ízesítjük és megsütjük.  Ha már úgy látjuk hogy majdnem készen van felöntjük egy kevés fehérborral és pároljuk. Ha főtt tojást is tennénk a pástétomba, azt is megfőzzük.

Ha már készre sült a máj és magába szívta a bort, félre tesszük hűlni és leöntjük róla a zsiradékot, amit sülés közben engedett. Amíg hűl, megpucolhatjuk az avokádót és a tojást.

A hagymás májat, a megpucolt főtt tojást és avokádót, valamint a vajat egyszerűen bedobáljuk egy turmixgépbe és simára turmixoljuk. Ha simára turmixoltuk készen is van. Friss kenyérrel és némi paradicsommal csodafinom és egyszerű reggeli vagy vacsora.

4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet az avokádó, májpástétomot én is szoktam készíteni, így is kipróbálom

    VálaszTörlés
  2. Hűha, ez a recept nekem nagyon tetszik, szeretem az ilyen krémeket! :P

    VálaszTörlés