2012. december 16., vasárnap

Vanília torta



Nagymamám 70. születésnapját ünnepeltük a hétvégén, ebből az alkalomból készült ez a finom torta. Csupa krém, az ember olyan könnyűnek érzi, hogy jó pár szeletet képes eltüntetni belőle. Nem egy bonyolult recept, egy régi megsárgult papírlapon találtam még klasszikus tepsis sütemény, vanília kocka formátumban, ez került átalakításra. Készítettük már korábban is torta formában is, de most lett a legszebb.


Hozzávalók a 6 tojásos kakaós piskótához, amely egy 26 cm-es tortaformához éppen elegendő:

6 tojás szétválasztva
5 evőkanál liszt
1 púpos evőkanál keserű kakaópor
6 evőkanál kristálycukor
1 csipet só

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

4 evőkanál liszt
1 evőkanál vaníliás pudingpor
5 dl tej
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 kocka ráma (vagy 250 g vaj)
160 g porcukor
1 tojás sárgája

A díszítéshez:
keserű kakaópor
2 dl habtejszín felverve


Először a piskótát készítsük el.

A tojásokat szétválasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Mikor már majdnem teljesen kemény kanalanként adagoljuk a cukrot. Ha kész a hab egyesével óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját, majd kanalanként elkeverjük a lisztet és a kakaóport, vigyázva hogy ne törjön össze a hab. Ha ezzel megvagyunk, a tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kivajazzuk, majd beleöntjük a piskótatésztát és már mehet is a sütőbe. Egy 6 tojásos piskótának egybe sütve kb. fél óra szükséges. 

Ezalatt bőven van időnk elkészíteni a vaníliakrémet.

A vajat, vagy a margarint kivesszük a hűtőből. A lisztet és a pudingport egy kis lábasba tesszük a vaníliás cukrokkal. Apránként, csomómentesre keverve felöntjük a fél liter tejjel. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk a krémet és besűrítjük. Ha ezzel megvagyunk lehúzzuk a tűzhelyről és néha megkeverjük.

Amíg hűl a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd bele keverjük a tojás sárgáját. Habverővel összekeverjük a kihűlt főzött krémmel.

A piskótát ha készen van, még néhány percig a lekapcsolt, résnyire nyitott sütőben hagyjuk. Ezután kivesszük és hagyjuk kihűlni, mielőtt három vékony lapra vágjuk. Betöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson. A legfelsőbb lapra kakaóport szitálunk. 

Felverjük a tejszínt egy vaníliás cukorral és ezzel díszítjük a torta oldalát.


Szerintem csodafinom ez a torta és akár az ünnepi asztal díszeként is megállná a helyét.


10 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon szép ez a torta, és a leírtak alapján biztos, hogy finom is. Tetszik!!! :)

    Isten éltesse Nagymamádat erőben, egészségben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! nekünk is tetszett, csak nagyon gyorsan elfogyott.

      Törlés
  2. Isten éltesse Nagyikádat nagyon sokáig erőben egészségben! Csodás ez a torta és nagyon finom lehet! A krémnél mintha lemaradt volna a porcukor mennyisége nézd már meg légyszíves!

    VálaszTörlés
  3. Ugye maradt még belőle kóstolóba? ;)

    VálaszTörlés
  4. Isten éltesse a Nagymamádat sokáig, finomságos tortával lepted meg! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Valójában a párom követte el a tortát az "utasításaim" alapján,mert nekem dolgoznom kellett. De ügyes volt az tuti.

      Törlés
  5. Csábítóan finomnak látszik!!! Boldog születésnapot! :) Ügyes párod van :)

    VálaszTörlés