2012. december 28., péntek

Házi ischler



Az ischlerre is igaz, ami sok más cukrászdai süteményre, hogy a házi változat még finomabb. Ischler fánk néven kaptam a receptet egy nagyon ügyes barátnőmtől, akitől a rögtön puha mézeskalács is származik. Ez is olyan süti ami minden Karácsonyi időszakban el kell hogy készüljön.


Hozzávalók:
140 g vaj
210 g liszt
100 g porcukor
70 g darált dió
fél citrom reszelt héja
1 nagy csipet őrölt fahéj
csipet só

összeragasztáshoz: lekvár (nálunk házi sárgabaracklekvár, de a papa cseresznyedzsemével is nagyon finom)

Mázhoz:
150 g fekete csoki
Vagy fél dl víz, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 30 g vaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, cipót formálunk belőle, majd letakarva hűtőben fél óráig pihentetjük.

Ha letelt a fél óra fél cm vékonyra nyújtjuk és korongokat szaggatunk belőle.

Kavajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a korongokat és 180 fokra előmelegített sütőben világossárgára sütjük (kb. 10-12 perc)

Ha kihűltek a korongjaink, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

Mázat kétféleképpen készíthetünk:

Az egyik változatban 2 evőkanál kristálycukorból és fél dl vízből sűrű szirupot főzünk és egy púpos evőkanál keserű kakaóport, valamint 30 g vajat keverünk el benne. A másik változatban egyszerűen gőz fölött felolvasztunk másfél tábla étcsokit.


Ez a süti 1 nap pihenés után éri el a tökéletes ízösszhangot, ezért érdemes fogyasztás előtt 1-2 nappal elkészíteni. Jól zárható dobozban sokáig elállna, ha nem ennénk meg egy nap alatt az egészet. :)

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek és igazad van, a házinak nincs párja ebben az esetben sem:)Csak jól el kell dugni, hogy meg is tudjon puhulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én közöltem hogy első nap nem ehető és mivel volt frissen sült mézes kalács is, ami rögtön puha ezért be is tartottuk. Másnap viszont már nekiestünk rendesen :D

      Törlés