2013. június 10., hétfő

Rakott padlizsán



Könnyű kis vacsora a költözködés közepén. A fotókért elnézést kérek, anyukám gépével készültek, az volt csak éppen kéznél. A mostani szokásosnál is ritkább jelentkezésem oka az, hogy szépen lassan áthurcolkodunk a párommal közös otthonunkba és bizony a lakásvásárlás-felújítás nem ment éppen zökkenőmentesen. És ahogy mondani szokták, ami elromolhat, az el is romlik... Mindenesetre a leendő Édeskonyhámról is közlök hamarosan képeket, és ha már mindennel készen vagyunk igyekszem gyakrabban jelentkezni. Addig is fogyasszátok egészséggel ezt a rakott padlizsánt, ami kissé rendhagyó módon készült  a maradékhasznosítás jegyében.


Hozzávalók:

1 nagy és egy kis padlizsán
150 g reszelt sajt
5 nagy fej paradicsom (optimális esetben egy hámozott paradicsom konzerv, de az már nem volt)
1 tojás
1 evőkanál mascarpone (jobb esetben 1 dl tejszín, de ez maradt)
negyed kiló darált husi - nálam mostmár kész szaftos de már a kutyának sem kellő sült marhahusi volt amit aprítóban utólag "daráltam meg", de nyilván darált husival szerencsésebb
 3-4 szelet bacon
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
oregano, petrezselyem, só, bors


A padlizsánt vékonyan felszeleteljük, lesózzuk. A bacont, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált husit és lepirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük a hámozott paradicsom konzervvel és hagyjuk rotyogni egy tíz percet. A sajtot lereszeljük.

Egy hőálló edényt kivajazunk.  A tojást és a tejszínt összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A padlizsán remélhetőleg eddigre a sótól levet eresztett, azt kinyomkodjuk, majd a rétegezés következik. Padlizsán, husiragu (ennek híján, husi és paradicsomkarikák), majd a tojásos keverék és sajt. Addig műveljük ezt, amíg el nem fogy a padlizsán. A tetejére már csak sajt kerül. Szép pirosra sütjük. Harminc-harmincöt perc alatt biztosan elkészül.

Tipp: Én a padlizsánt egy száraz kerámiaserpenyőben előpirítottam, így az egész étel már  csak húsz percet sült. 

4 megjegyzés:

  1. Nálunk is nagy kedvenc a padlizsán, leginkább töltöm, vagy grillezem...., hússal sem lehet rossz :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is kedvencem a padlizsán, ez is nagyon szimpatikus:) Sok szerencsét az új otthonotokhoz, remélem sikerül berendezni kedvetek szerint:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Mi is reméljük. Talán már látjuk a fényt az alagút végén :)

      Törlés