2012. február 25., szombat

Spenótos ricottás rakott krumpli


Ez a finom egytálétel volt a mai ebédünk. Egyszerű elkészíteni és kicsit érdekesebb, mint a megszokott rakott krumpli. Nekem jobban is ízlik, nem vagyok oda a sült tejfölért. A spenótmentes verziót is inkább tejszínnel készítem. Most a ricotta adta magát, mert a szavatossági ideje végéhez közeledve várta a felhasználást a hűtőben, de ha valakinek nincs otthon túróval is lehet helyettesíteni, csak a túró mellé, hogy ne legyen száraz használjunk fel legalább egy deci tejszínt is.



Hozzávalók (egy 28 cm-es piteformához):

200 g spenót (ezúttal mirelit)
250 g ricotta
1 tojás
100 g kolozsvári szalonna, ha ezt kihagyjuk, vegetáriánusoknak is kiváló
5 közepes krumpli
egy nagy fej hagyma
két nagy gerezd fokhagyma
kevés vaj, kevés olaj, néhány evőkanál tej vagy tejszín
só, bors, szerecsendió, kakukkfű, petrezselyem, oregano
reszelt sajt ízlés szerint, nálam kb 150 g

A spenótot jó előre kivesszük a mélyhűtőből és hagyjuk felengedni, lehetőleg szűrőben, hogy lecsöpögjön. A krumplikat bő sós vízben héjában megfőzzük. A szalonnát és a megpucolt hagymát, valamint fokhagymát apróra vágjuk, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Borsozzuk, kakukkfűvel petrezselyemmel és oregánóval ízesítjük.Ha már szép piros a szalonna, hozzáadjuk a jól lecsöpögtetett spenótot, néhány percig pároljuk, majd elkeverjük benne a ricottát. Megkóstoljuk, ízlés szerint még lehet sózni. Levesszük a tűzről.

Ha megfőtt a krumpli, meghámozzuk, karikákra vágjuk. A piteformánkat (ebben a leggusztább) vagy más hőálló edényünket kivajazzuk, belefektetjük a krumpliszeletek felét, eloszlatjuk rajta a spenótos massza felét, majd megszórjuk egy kis reszelt sajttal. A sajtra ismét egy réteg krumpli, majd a maradék spenótos ricottás szósz jön. Egy tojást elkeverünk néhány evőkanál tejjel vagy tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendióval feldobjuk. Ezzel a tojásos keverékkel egyenletesen meglocsoljuk a krumplit, majd megszórjuk reszelt sajttal.

A200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt már szép piros a tetején. Így fog festeni:


12 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik....:) A kedvenc párosításom, burgonya-spentóttal a ricotta sem ront rajta...:)

    VálaszTörlés
  2. Spenótot nem lehetne kihagyni? Nem szeretem! Pedig finom lehet ilyen verzióban is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy fél évvel ezelőtt még én sem szerettem a spenótot :) Vagy legalábbis azt hittem, mert az a borzalmas valami jutott róla eszembe, amit a menzán spenót címén adtak. Aztán egyszer megkóstoltam egy spenótos ricottás rétest egy barátnőmnél és rájöttem, hogy ilyen formában a spenót tökéletesen diszkrét és élvezhető. Persze aki így sem szereti, nem gond, helyette ki lehet próbálni más zölddel, mondjuk cukkinivel, vagy hagyjuk a zöldeket és spenót helyett kerüljön bele egy kis füstöltkolbász. A ricotta ott is szelidít az ízeken :)

      Törlés
  3. Nálunk nem nagyon kapni ricottát, de gondolom sajttal is müködne, mert nagyon jól hangzik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Működhet krémsajttal is, de akkor már inkább a túrót lazítanám kis tejszínnel. Mi Intersparban szoktuk venni a ricottát, vagy a metróban.

      Törlés
  4. Többféle rakott krumplit készítettem már, de spenóttal és ricotta-val még nem. Érdekesnek tűnik.

    VálaszTörlés
  5. Remek lett spenóttal kombinálva!!

    VálaszTörlés