2012. február 6., hétfő

Klasszikus szalagos fánk


Mivel én még mindig nem vagyok egy nagy olajban sütő, de teljesen oda meg vissza vagyok a fánkért minden formájában, (ráadásul a blogokon is mindig meseszép fánkocskákat látok ezért állandóan enném is) a mamám volt olyan drága és a kedvemért sütött ilyen szép szalagos csodákat. Egy részét meg is töltötte, méghozzá házi barackbefőtt és lekvár keverékével, így klassz állagú volt a töltelék, eszében nem volt kifolyni a sütés közben. A töltött gömböcökről nem készült kép, mert rögtön, még langyosan elfogytak. :)

Íme a jól bevált recept. Az eredetét sajnos már nem tudjuk.

Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 80 g kristálycukor
- 40 g élesztő
- 80 g vaj
- 5 g só
- 1egész tojás és 3 tojás sárgája
- 2,5 deci tej
- 1 evőkanál rum
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- sütéshez olaj
- tálaláshoz vaníliás porcukor, lekvár

A tejet meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a többi lehetőleg langyos hozzávalót és szép fényes, hólyagos tésztát dagasztunk. Meleg helyen fél órát letakarva kelesztjük. Ha töltetlenül szeretnénk, akkor egyszerű a dolgunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. két kisujjnyi vastagságúra fánkszaggatóval (kb. 7 centi átmérőjű), ennek hiányában pohárral kiszaggatjuk.

Ha tölteni is szeretnénk a fánkokat, akkor kisujjnyi vastagra nyújtjuk és a tészta egyik felét a kiszúrónkal kijelöljük, a másikat ki is szúrjuk. A jelölt körök közepére kiskanálnyi kemény lekvárt, esetleg befőttet, vagy csokikrémet teszünk, a kiszúrt tésztával beborítjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd a szaggatóval kiemeljük a fánkokat.

A maradék tésztát nem muszáj újragyúrni, akkor kevésbé lesz levegős, kis fonatokban is kisüthetjük. Letakarva addig kelesztjük a fánkokat, amíg egyharmadával megnőnek. Közepesen forró bő olajban először a lisztes felével lefelé kb. két percig, majd megfordítva készre sütjük. Az első felét célszerű fedő alatt sütni. Lecsöpögtetjük, majd porcukorba forgatjuk.

Frissen melegen utánozhatatlan, de később is finom. Vasárnap délben készült, ma reggel elfogyott az utolsó darab is. A legjobb dolog a farsangi időszakban, hogy gyakori vendég a fánk a mamám konyhájában. Ha olvasol, akkor még egyszer köszönöm, mennyei volt!


4 megjegyzés:

  1. Teljesen úgy emlékszem, hogy írtam valamelyik nap a fánkodhoz megjegyzést, mert ilyen finoman beporcukrozza annyira megkívántam a kép láttán... Viszont nincs itt a megjegyzésem - biztos nem jól írtam be az ellenőrző szócskát - állandóan rohanok.
    Szóval isteni a fánk, még akkor is, ha nem Te készítetted! Aranyos Mamád van! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)Az ellenőrző szócskákkal néha nekem is meggyűlik a bajom...

      Törlés
  2. Nagyon guszta a fánkod...:))

    Az ellenőrző szót ki lehet kapcsolni, a beállításoknál ( Beállításokon belül a Megjegyzéseknél, alul hogy " Jelenjen meg szóellenőrzés megjegyzések írásakor?" itt a "nem"-re katt.) egyszerűen megoldható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Az ellenőrzést még meggondolom, sok bloggertől hallottam már milyen zavaróak tudnak lenni a spamek, ha kikapcsolják.

      Törlés