250 g teljes kiőrlésű liszt
250 g "sima" fehérliszt
4 dl langyos víz
egy löttyintés (kb 3 evőkanál) extra szűz olívaolaj
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
12 gramm só
4 dl langyos víz
egy löttyintés (kb 3 evőkanál) extra szűz olívaolaj
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
12 gramm só
A liszteket egy nagy dagasztótálban elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Hozzáöntjük a langyos vizet és az olívát és fakanállal összekeverjük. Nem kell dagasztani, csak alaposan összekeverni. Lefedjük a tálat és békén hagyjuk kb. 14 óra hosszat, én este kevertem be a tésztát, és másnap délután sütöttem meg. Alaposan belisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, nem kell megijedni, nagyon ragacsos lesz, téglalapot formálunk belőle és behajtogatjuk mindkét oldalról, majd alulról és felülről. Hosszúkás bagettszerű formára húzogatjuk a tésztát, majd kettéosztjuk és még egy kicsit húzogatjuk, majd többször megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket amikor elérték a kívánt formát és még 1 órát kelsztjük. A sütőt előmelegítjük 210 fokosra, forró vizet teszünk egy hőálló edényben a sütő aljába, és így sütjük 10 percig, majd levesszük a hőfokot 190 fokra és még kb. 20 percet sütjük.
Nagyon egyszerű kis recept, első házi kenyérpróbálkozásnak is ajánlom.
Nagyon egyszerű kis recept, első házi kenyérpróbálkozásnak is ajánlom.