2014. március 12., szerda

Félbarna gyökérkenyér


Trollanyunál láttam a pain paillasse, azaz a svájci gyökérkenyér receptet, ami egy egyszerű dagasztás nélküli kenyeret jelent némi csavarral. Nagyon finom lett. Én magokat nem kevertem bele, mert éppen nem voltak itthon, viszont kevertem hozzá némi olívaolajat, amitől különleges ízt és illatot kapott a kenyérkém.


Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű liszt
250 g "sima" fehérliszt
4 dl langyos víz
egy löttyintés (kb 3 evőkanál) extra szűz olívaolaj
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
12 gramm só


A liszteket egy nagy dagasztótálban elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Hozzáöntjük a langyos vizet és az olívát és fakanállal összekeverjük. Nem kell dagasztani, csak alaposan összekeverni. Lefedjük a tálat és békén hagyjuk kb. 14 óra hosszat, én este kevertem be a tésztát, és másnap délután sütöttem meg. Alaposan belisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, nem kell megijedni, nagyon ragacsos lesz, téglalapot formálunk belőle és behajtogatjuk mindkét oldalról, majd alulról és felülről. Hosszúkás bagettszerű formára húzogatjuk a tésztát, majd kettéosztjuk és még egy kicsit húzogatjuk, majd többször megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket amikor elérték a kívánt formát és még 1 órát kelsztjük. A sütőt előmelegítjük 210 fokosra, forró vizet teszünk egy hőálló edényben a sütő aljába, és így sütjük 10 percig, majd levesszük a hőfokot 190 fokra és még kb. 20 percet sütjük.

Nagyon egyszerű kis recept, első házi kenyérpróbálkozásnak is ajánlom.

2014. március 1., szombat

Mákos - sajtos ropogós




Egy drága barátnőmtől csentem el a receptet. Új év alkalmából kicsit összeültünk csevegni és ezt a finom ropogtatni valót hozta a pezsgőzés mellé. Frissen, másnaposan és ha valami csoda folytán marad, akkor harmadnaposan is nagyon finom. Mostanában farsangi buli apropójából sikerült nekem is összeütnöm, amikor olyan receptet kerestem, ami hétköznap este pillanatok alatt le lehet gyártani. Kicsit más, mint a szokásos sajtos rúd.


400 g liszt (ha van, akkor fele rétes, nálam kukoricaliszt van még benne 100 g)
1 kocka (250 g) ráma
1 tojás sárgája (a fehérjével majd lekenjük)
3 ek tejföl
2 tk só
5 ek mák
70 g sajt
4 ek szezámmag
fél zacskó sütőpor

A rámát felkockázzuk és kicsit hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten. Ezalatt a többi hozzávalót is kimérjük. Összedolgozzuk a tésztát, gombóccá görgetjük és fél órára a hűtőbe tesszük letakarva. Vékonyra nyújtjuk, pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, a tojás megmaradt fehérjével lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt ropogósra sütjük.

2014. február 8., szombat

Reszelt-krumplis spenótos egytálétel


Ezt az egyszerű egytálételt hoztam össze ebédre a hűtő tartalma alapján. Nagyon finomra sikeredett, bár a krumplit kissé macerás lereszelni, de más bonyodalom nincs benne, a sütőben szépen összesül és roppant könnyű elkészíteni.



Hozzávalók:
1 kg krumpli (lehetőleg nagy, mert azt könnyebb reszelni)
kb 200 g mirelit spenót (vagy ízlés szerint)
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só (nálam egy teáskanál), bors, szerecsendió, petrezselyem, kakukkfű, oregano ízlés szerint
2 egész tojás
egy marék reszelt sajt (elhagyható)
kb. 10 centis darab házi füstöltkolbász, ha nem vegáknak készül
100 g túró (elhagyható, de mehet bele helyette ricotta, cottage cheese, valami lágy sajt, vagy akár tejföl is, csak épp nekem tóróm volt)
tálaláshoz: sajt, tejföl

A mirelit spenótot felengedjük és a levét kinyomkodjuk. A krumplikat meghámozzuk és lereszeljük. Egy szűrőbe tesszük. Megsózzuk. Felaprítunk egy hagymát és négy gerezd pucolt fokhagymát. Kinyomkodjuk a krumpli levét és ugyanígy járunk el a mirelit spenóttal is, majd az egészet összekeverjük a hagymával, a reszelt sajttal, a két tojással, a túróval, illetve, ha van az apróra vágott füstölt kolbásszal. A masszát egy kivajazott hőálló edénybe nyomkodjuk és 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Én egy negyed órát még alufólia alatt sütöttem és utána kezdtem pirítani.

Sajttal és tejföllel tálalva finom ebéd, vagy vacsi lehet belőle.

2014. január 31., péntek

Banánleves



A világ egyik legegyszerűbb és leggyorsabb levese. Ráadásul szerintem nagyon finom. A banán pedig tipikus téli gyümölcs nálunk.

Hozzávalók:
4 érett banán
3 dl tej
2 dl joghurt
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
1 fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
tálaláshoz: tejszínhab, esetleg gyümölcsdarabok

A tejet a fahéjjal, a szegfűszeggel és a vaníliás cukorral összeforraljuk. A két tojás sárgáját enyhén felverjük, és a tejbe keverjük. Éppen forráspontig hevítjük, de ne forrjon, mert akkor kicsapódik a tojás sárgája. Hagyjuk kihűlni. Összeturmixoljuk a banánokat a joghurttal és a kihűlt tejes keverékkel összekeverjük. Tejszínhabbal és esetleg gyümölcsdarabokkal (banánkarikák, kivi, sárgabarackbefőtt, vagy ami van) tálaljuk.

2014. január 24., péntek

Kávés-Mascarponés Zsúrtorta

Ezt az egyszerű, de nagyon finom és meglepően könnyű kis tortát anyukám születésnapjára készítettem. Kezdőknek is ajánlom és hozzám hasonlóan elfoglaltaknak is, mert gyorsan megvan. Kicsit tiramisú torta hangulata van, de nekem a tiramisú egy más jellegű édesség, ezért nem is nevezem annak. Ez a torta kakaós piskótából és habkönnyű mascarponés krémből áll némi amaretto likőrrel és kávéval megbolondítva. Nem túl édes, inkább felnőtteknek való édesség. Sajnos fotózni nem volt sok időm, mivel ajándékba vittem, de higgyétek el sokkal finomabb, mint amilyen szép! :)



Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:

A kakaós piskótához:
4 tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál keményítő
egy evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál amaretto likőr (esetleg rum)
csipet só

A mascarpone krémhez:
1 doboz (250 g mascarpone)
1 habtejszín (30%-os, 2 dl)
2 cs vaníliás cukor
1 evőkanál lefőzött kávé
1 evőkanál amaretto likőr
+ opcionális - 1 dl tejjel és egy evőkanál bourbon vaníliás pudingporral főzött puding egy evőkanál vajjal, vagy kókuszzsírral elkeverve (igazából ez azért került bele mert volt egy bontott csomag pudingporom)

A locsoláshoz:
1 dl hosszúkávé
1 evőkanál amaretto likőr
1 kávéskanál (barna) cukor

Díszítéshez:
fél tábla feketecsoki

Először a piskótát sütjük meg. Ehhez  a tojásokat szétválasztjuk, egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A lisztet, a keményítőt és a kakaóport átszitáljuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a likőrrel egy másik tálban szintén habosra keverjük. A sárgájahabot óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe és három részletben óvatosan belekeverjük az átszitált lisztes keveréket is.

Amíg a piskóta sül (kb. 30-35 perc egy ilyen pici formában) kényelmesen lereszelünk egy fél tábla feketecsokit a díszítéshez, főzünk egy kávét és elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt fokozatosan adagolva a mascarpone-hoz habverővel nagyon alaposan habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrokat a kávét és az amaretto likőrt is. 

A piskótát hagyjuk kihűlni, kettévágjuk, majd mindkét lapot meglocsoljuk 1 dl feketekávéval, amibe előzőleg amarettót és barna cukrot kevertünk.

Tovább tartott leírni, mint megcsinálni. az ötletet itt találtam, de aztán eltérő ízlés, kísérletezőkedv és hűtő-tartalom okán persze más sült ki belőle.

2014. január 17., péntek

Ünnepi borleves


Ez egy igazán egyszerű ünnepi fogás, persze kizárólag felnőtteknek. Nálunk már egy ideje nincs gyermek a családban, így évek óta ezt a finom levest készítjük karácsonykor. Most is még az ünnepek alatt készült, de más alkalomra is ajánlom. Kellőképpen különlegessé varázsol bármilyen menüsort.


Hozzávalók 6 csésze borleveshez:
3 tojás sárgája
1 kezeletlen citrom, vagy lime reszelt héja (idén csak lime-ból találtam kezeletlent, de ezentúl mindig azzal készítem a borlevest, mert szerintem sokkal pikánsabb, különlegesebb tőle)
2 csomag vaníliás cukor
1 rúd fahéj
pár szem szegfűszeg
50 g cukor
késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg
egy üveg (7 dl) félédes tokaji furmint (aki nagyon szereti az édeset, az valamilyen édes tokajit használjon, de nekem az már túlzás)
1 csésze víz


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat használjuk most csak fel ehhez a recepthez. A három tojás sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, a lime lereszelt héjával és egy dl borral. A megmaradt  bort egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk az egy csésze vizet, a fahéjrudat és a szegfűszeget és felforralom. Rövid ideig forralom (kb. 5 percig) majd takarékra állítjuk a tűzhelyet és belekerjük a cukros tojássárgákat. Folyamatosan kevergetve melegítjük még, de ne engedjük felforrni. Ha kicsit besűrűsödött, akkor készen van. Forrón, csészékbe szedve tálaljuk.

2014. január 11., szombat

Vaníliás csiga


Ez a vaníliás csiga az egyik kedvenc nagymama-féle süteményem. Állítólag putnoki rétesnek hívják, de rétesre nem hasonlít, viszont egy finom puha kelt csigára már igen. Gyerekkoromban sokszor készült, mostanában viszont a mama sajnos ritkán süt ilyet, így elkértem a receptet, hogy én is tudjam reprodukálni. Szerintem zseniális sütemény. Nem túl bonyolult, kevés dolog kell hozzá és másnap is finom puha. Reggelire csak úgy magában vagy tea, kávé mellé tökéletes.


Hozzávalók:

1 liter liszt (igen, a mama tényleg litert írt, nem kilót)
3 tojás sárgája
csipet só
1 nagy bögre tej
1 csomag vaníliás cukor
2-3 dkg élesztő

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a három tojás sárgáját a csipet sót és az élesztős tejet, majd rétestészta lágyságú tésztát készítünk. Letakarjuk, amíg kikeverjük a krémet.


10 dkg puha vaj
10 dkg vaníliás porcukor,
1 - 2 tojás sárgája

A fenti hozzávalókat összekeverjük.

A tésztát késfoknyi vastagra kinyújtjuk, a krémet rákenjük és feltekerjük, mint a rétest, majd 2 cm szélesre felvagdaljuk, és élére állítva tepsibe rakjuk. Fél óráig kelni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sűtőbe tesszük.
Ha félig kisült, 1 bögre cukrozott langyos tejjel meglocsoljuk, és újból sütőbe téve szép világosra sütjük.

Vaniliás porcukorral meghíntve tálaljuk.