Egy drága barátnőmtől csentem el a receptet. Új év alkalmából kicsit összeültünk csevegni és ezt a finom ropogtatni valót hozta a pezsgőzés mellé. Frissen, másnaposan és ha valami csoda folytán marad, akkor harmadnaposan is nagyon finom. Mostanában farsangi buli apropójából sikerült nekem is összeütnöm, amikor olyan receptet kerestem, ami hétköznap este pillanatok alatt le lehet gyártani. Kicsit más, mint a szokásos sajtos rúd.
400 g liszt (ha van, akkor fele rétes, nálam kukoricaliszt van még benne 100 g)
1 kocka (250 g) ráma
1 tojás sárgája (a fehérjével majd lekenjük)
3 ek tejföl
2 tk só
5 ek mák
70 g sajt
4 ek szezámmag
fél zacskó sütőpor
A rámát felkockázzuk és kicsit hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten. Ezalatt a többi hozzávalót is kimérjük. Összedolgozzuk a tésztát, gombóccá görgetjük és fél órára a hűtőbe tesszük letakarva. Vékonyra nyújtjuk, pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, a tojás megmaradt fehérjével lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt ropogósra sütjük.
A rámát felkockázzuk és kicsit hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten. Ezalatt a többi hozzávalót is kimérjük. Összedolgozzuk a tésztát, gombóccá görgetjük és fél órára a hűtőbe tesszük letakarva. Vékonyra nyújtjuk, pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, a tojás megmaradt fehérjével lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt ropogósra sütjük.
Nagyon jó kis sós nassolnivaló:) A sajtos rúd is finom, de kell a változatosság:)
VálaszTörlésKöszi! Szerintem is :)
Törlés...hogy ez nekem mennyire tetszik!! El is mentettem! (már csak mákot kellene szereznem) Nagyon fincsi.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik :) Én is beleszerettem.
TörlésNagyon jó ez a recept! És a vaníliás kelt csigáid is nagyon tetszenek!
VálaszTörlés