Ez egy igazán egyszerű ünnepi fogás, persze kizárólag felnőtteknek. Nálunk már egy ideje nincs gyermek a családban, így évek óta ezt a finom levest készítjük karácsonykor. Most is még az ünnepek alatt készült, de más alkalomra is ajánlom. Kellőképpen különlegessé varázsol bármilyen menüsort.
Hozzávalók 6 csésze borleveshez:
3 tojás sárgája
1 kezeletlen citrom, vagy lime reszelt héja (idén csak lime-ból találtam kezeletlent, de ezentúl mindig azzal készítem a borlevest, mert szerintem sokkal pikánsabb, különlegesebb tőle)
2 csomag vaníliás cukor
1 rúd fahéj
pár szem szegfűszeg
50 g cukor
50 g cukor
késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg
egy üveg (7 dl) félédes tokaji furmint (aki nagyon szereti az édeset, az valamilyen édes tokajit használjon, de nekem az már túlzás)
1 csésze víz
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat használjuk most csak fel ehhez a recepthez. A három tojás sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, a lime lereszelt héjával és egy dl borral. A megmaradt bort egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk az egy csésze vizet, a fahéjrudat és a szegfűszeget és felforralom. Rövid ideig forralom (kb. 5 percig) majd takarékra állítjuk a tűzhelyet és belekerjük a cukros tojássárgákat. Folyamatosan kevergetve melegítjük még, de ne engedjük felforrni. Ha kicsit besűrűsödött, akkor készen van. Forrón, csészékbe szedve tálaljuk.
Nálunk sincs karácsony bor leves nélkül ... Igazad van bármikor elkészíthető... Szeretjük !
VálaszTörlésMi is :) Végülis miért lenne csak karácsonyi étel? :)
TörlésNálunk nem volt még sosem borleves, pedig tényleg finom, én is szeretem:) Szeretem én is a lime-ot, sokkal aromásabb, mint a citrom. Szép hétvégét kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Így lime-al valami zseniális lett.
TörlésMár régóta ki szeretném próbálni, most megint kedvet kaptam hozzá :)
VálaszTörlésSzerintem próbáld bátran. Nyírfacukorral is finom.
Törlés