2015. január 18., vasárnap

Toszkán vaddisznóragu pappardellével




Anyukám a születésnapjára valami különleges, de egyszerűen elkészíthető fogást keresett. Toszkánában a búcsúvacsoránk egy eszméletlenül finom vaddisznóragu volt és éppen hozzájutottunk egy kis vadhusihoz, így megkért rá, hogy keressek neki egy eredeti Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana, azaz toszkán vaddisznóragu receptet, amit jó kis széles metélttel fogyaszthatnánk. Ezt a receptet találtam és fordítottam le, majd kicsit átalakítva anyukám megfőzte és mennyei lett. A sima vaddisznópörkölt is fincsi, de ez egyszerűen zseniális. A mi verziónkat írom le, ami nem sokban tér el az eredetitől. 


Hozzávalók

500g pappardelle
extra szűz olívaolaj
500g vaddisznó (Most nekünk kicsit több lett, olyan 700 g, de az eredeti recept fél kilóval dolgozik)
1 fehér hagyma
2 sárgarépa
2 szár zeller
500 g paradicsomszósz
300 ml vörösbor
300 ml víz
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
Egy csipet csili 
Édes őrölt pirospaprika - egy teáskanál
friss bazsalikom és petrezselyem ízlés szerint
100 ml tej



Előkészítés:

A vaddisznót éjszakára (vagy ha vacsorára készül legkésőbb aznap reggel) nagyobb darabokra vágjuk és bepácoljuk vörösborba fokhagymával, hagymával és babérlevéllel.
A hagymát apróra vágjuk, és lereszeljük a sárgarépát és a zellert. (Anya ezek mindegyikét késes aprítóba dobta, így gyorsan megvolt.) Melegítsük kevés olívaolajat egy nagy fazékban. A hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a vaddisznót. Pirítsuk meg és közbe kevergessük. Ha a hús megpirult, adjuk hozzá a sárgarépát és a zellert, és folytassuk a keverést. Megszórjuk a pirospaprikával és hozzáadjuk a pácból a vörösbort, majd hagyjuk, hogy kicsit elpárologjon az alkohol. Hozzáadjuk a paradicsomot és 300 ml vizet. Borsozzuk. Hagyjuk főni kis lángon, időnként megkeverve, 2 órán keresztül. Kb. félidőben sózzuk meg és adjuk hozzá a zöldfűszereket. Tizenöt perccel a főzés vége előtt adhatunk hozzá egy dl tejet szelidíteni.

A tésztát sós vízben főzzük al dente-ra. Leszűrés után két evőkanál olívaolajjal keverjük össze. 

Ha van, reszelt parmezánnal tálaljuk.

Csodálatos vacsora volt, pont mint Montepulciano-ban. Toszkán vörösborral fogyasztottuk, desszertnek pedig diótorta volt, a régi jól bevált receptünk alapján, csak diétásabb méretben.




2 megjegyzés: